Fikabröd/kakor Glutenfritt Mjölkfritt Paleo Sockerfritt

Kastanjekaka med honung & citron (glutenfri)

DEN HÄR KAKAN VAR ETT EXPERIMENT OCH BLEV GALET GOD! (Helt glutenfri, utan sädesslag och vitt socker). Kombinationerna av smaker är helt enkelt fantastiska; kastanjemjölets nötigt lätt bittra karaktär passade bra med honungen och citronen som fräshar upp.

Frostingen av tahini (sesampasta), honung och kakao bröt av och förhöjde upplevelsen. Konsistensen och karaktären liknar mjuk pepparkaka.

Kastanjemjölet har jag haft stående i skåpet en längre tid och jag har inte vetat vad jag ska göra med det. I Frankrike, som mjölet kommer ifrån, används det i våfflor (gaufres farine châtaigne) och pannkakor (galette à la farine de châtaigne) men jag har själv aldrig provat.

Så kom tillslut idén att kombinera mjölet med honung och citron, som jag tänkte skulle balansera bitterheten i mjölet, och det fungerad ju verkligen. Den här kakan är redan en favorit! Trots att den smakar mycket citron passar den bra till kaffet och ännu bättre till teet.

Kastanjekaka med honung & citron

1 ägg
1 dl mjölk av något slag
1 dl flytande honung
100 g smält smör
Zest från en halv citron
2 msk citronsaft
3 dl kastanjemjöl
2 tsk fiberhusk
1,5 tsk bakpulver
1 tsk vaniljpulver

Frosting
2-3 msk tahini
1,5-2 msk vanlig (hård) honung
lite citronsaft för att anpassa konsistensen
Kakao och kakao nibs att pudra över

Blanda våta och torra ingredienser separat och tillsätt de torra till de våta. Blanda försiktigt till en jämn smet.

Smöra och mjöla en mindre rund bakform med löstagbar botten. Använd kastanjemjölet till att mjöla formen. Häll smeten i formen och grädda i 175 grader mitt i ugnen i ca 25 minuter tills att den är gyllenbrun.

Blanda tahini, honung och citronsaft till en jämn pasta och bred över kakan när den är helt sval. Pudra kakao och kakaonibs över innan servering.

NJUT!

(12) Comments

 1. Rebecca Dahlin says:

  Åhhh, det verkar helt fantastisk gott. Jag undrar bara var man köper kastanjemjöl någonstans?

  1. Ja! Tack! På Cajsa Warg har jag köpt det.På lite större hälsokostaffärer kan det vara värt att kolla om det finns också.

 2. Moa Dahlin says:

  Å! Får jag smaka nån dag? Jag tar med te. Vilken sort blir godast till tror du?

  1. Självklart! Earl Grey blir nog bäst faktiskt… Puss!

 3. Karin says:

  Åh det riktigt vattnas i munnen. Gott! Vad kul att få läsa och inspireras av dina experiment.

  1. Tack Karin!

 4. Tack för ett fantastiskt recept! Jag provade det idag, och det var ljuvligt gott. Fast jag la till kakao i smeten, eftersom jag är chokladälskare! Länkade hit fran min sida ocksa :).

  1. Va kul! Tack snälla du, va glad jag blir! 😃

 5. Hej,
  Jag har precis hittat din blogg och jag gillar den redan. Jag letar efter kastanjemjöl… så enkel att hitta det i Italien men inte i Sverige. Ver du var jag kan köpa det i Stockholm?
  Tack så mycket.
  Ciao.

  1. Tack! 🙂 jag har köpt kastanjemjöl på Cajsa Warg i Stockholm.

 6. Helena says:

  Tack för receptet! Hade kastanjemjöl hemma som jag ville kunna baka med. Det blev riktigt gott!

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: