Banansorbet med kokosgrädde

Recipe in ENGLISH

När jag serverade den här desserten till gäster var responsen överväldigande, en person sa att det här, för henne, antagligen var en av topp tre desserter någonsin – och det från någon som vanligtvis äter både grädde och vetemjöl!

Den helt mjölk- och glutenfria desserten (som även går att göra helt sockerfri) består av banansorbet smaksatt med mörk rom och chokladrippel och cocosgrädde med vanilj.

Jag använde mörk rom i receptet och vill man undvika alkohol går det bra utan. Alkoholen gör annars att konsistensen på sorbeten håller sig smidig även sedan man återfyst den.

En annan variant är att man mixar bananen och kokosgrädden och på så sätt får mer som en glass men då går det inte lika bra att återfrysa. Mer om det i receptet nedan.

Jag har provat de olika komponenterna i flera variationer; efter en lite lättare huvudrätt kombinerade jag sorbeten och kokosgrädden med små bitar av chokladkaka (recept kommer i nästa inlägg). Har man ätit en mer mättande huvudrätt innan, räcker det med sorbet och kokosgrädde som det är.

Recept, 4 port: 

BANANSORBET

2 stora bananer frysta i bitar
antingen 1,5 msk honung, 1 knapp msk agavesirap eller 1 tsk stevia
2,5 msk mörk rom (kan uteslutas)
28g mörk choklad, 70% (kan uteslutas)

Sorbeten kan göras á la minute av frysta bitar av banan eller göras i förväg. Om du gör den i förväg mixa alla ingredienser väl i en matberedare. Häll i glassmaskin eller ställ in i frysen.

Om du vill göra sorbeten direkt innan servering: börja med att röra ut honungen i romen. Mixa sedan fryst banan, rom och sötning i mixer tills att konsistensen är slät.

Nu kan du riva i choklad om du vill. Rör ut chokladen och ställ tillbaka blandningen i frysen en liten stund om det behövs.

KOKOSGRÄDDE

1 paket (250g) kokosmjölk extra krämig eller 1 burk vanlig kokosmjölk (400g)
1,5 tsk vaniljsocker eller 1 tsk vaniljpulver+antingen lite agavesirap eller 1 tsk stevia

Jag häller av så mycket som möjligt av kokosvattnet (den klara vätskan) innan jag vispar den och använder bara det vita, tjocka gräddiga. Lättast och bäst resultat blir det om kokosmjölken är kyld innan. Den går också att kyla efter att den är vispad. Rör den jämn bara strax innan servering eftersom att den kan stelna lite i kylen.

Lägg upp i portionsskålar; ungefär hälften sorbet, hälften kokosgrädde och med kakao över. Skippa inte kakaon! Den gör verkligen sitt till och jag rekommenderar en rejäl nypa till varje portion. Även kakao nibs funkar bra att strössla över.

GLASSVARIANTEN

Vill man ha en banan- och kokosglass istället, en något mer smidig vardagsvariant av desserten, gör lite annorlunda. Använd 2/3 delar fryst banan och 1/3 del kyld kokosgrädde, någon sötning (honung eller stevia) och kanske en bit mörk choklad.

Ha i alla ingredienser i mixern och kör tills att glassen är slät. Glassen går att återfrysa men ska helst ätas direkt!

 

4 comments

  1. Rebecca

    Verkligen supergod! Chokladkakan till var också toppen! Den här kommer jag göra på nästa middagsbjudning. Mums!

Kommentera

Strax kan du boka tjänster och onlineprogram direkt här via hemsidan - håll utkik efter uppdateringar! Fram tills dess - klicka "SHOP" för att t.ex boka nästa onlineprogram. Avvisa

%d bloggare gillar detta: