Detox Ingredienser Mjölkfritt

Klarnat smör (ghee)

Ghee är klarnat/skirat smör och när smöret klarnas (skummas av) försvinner mjölkämnena som orsakar allergier och överkänslighet för vissa. Det klarifierade smöret innehåller såklart fortfarande spår av mjölkämen och kan inte ätas av de som har kraftig allergi mot spår. När man undviker mjölkprotein av generella hälsoskäl så passar dock ghee alldeles utmärkt.

Ghee har ungefär samma egenskaper som kokosolja och tål höga temperaturer. Högre än smör eftersom att mjölkämnena som man tagit bort lätt bränns vid.

Ghee kan användas som vilket matfett som helst i all matlagning och som ren smaksättare, även i bakning för att få till en härligt nötaktig smörsmak. Jag använder det främst att steka i eftersom att jag älskar smörsmaken bl.a till pannkakor och scramblade ägg. Ghee stelnar i rumstemperatur och blir grynig, i kylen blir den ganska hård så ghee passar inte särskilt bra att bre på mackan.

Ghee anses inom traditionell kinesisk medicinen och ayurveda vara nyttig och stärkande och äts till och med som medicin. Inom Auruveda används det också som bas för växtbaserade salvor (för brännskador, hudutslag, etc.)

Ghee (klarnat smör, skirat smör)

Klarnat smör (ghee):

 1. Smält 500g smör i en tjockbottnad kastrull på svag värme (1-2). Täck inte kastrullen eller pannan och rör inte om i smöret under processen eftersom att en del av mjölkämnena kommer att sjunka till botten, de ska stanna där tills att du häller av det klarnade smöret.
 2. Skumma av det skum som bubblar till ytan några gånger. Smöret kommer att börja lukta som popcorn efter ett tag och få en härlig gyllene färg. Det tar sin lilla tid, hur länge beror på temperaturen, men ungefär 20-30 min brukar det ta för mig.
 3. Smöret är klarnat när allt vatten avdunstat och de bruna mjölkämnena har sjunkit ned till botten. Du märker att det är klart när smöret inte bubblar alls längre. Först avtar bubbel-ljuden men stilla bubblor pelare, som champagne, stiger fortfarande till ytan. Vänta tills att även dessa helt har upphört.
 4. Häll den klara, gyllengula smöroljan i en ren glasburk. Häll långsamt och försiktigt så att resterna som sjunkit till botten inte kommer med ned i burken. Gheen kan hällas genom en fin sil eller silduk om man vill filtrera alla rester. Personligen gör jag inte det, jag tycker att det räcker med att vara försiktig medans man häller och under tiden man skummar. Det gör inget att några gryn av de brända mjölkämnena kommer med, de sjunker till botten.

Det blir ca 400g Ghee av 500g smör. Den håller sig nästan obegränsad tid i kylskåp och kan även förvaras i rumstemperatur i flera veckor.

(16) Comments

 1. […] och choklad. Pepparkakskryddorna fungerar perfekt med den nötaktiga smörsmaken i gheen och de aromatiska […]

 2. Maria says:

  Menar du att om man är mjölkproteinallergiker så kan man äta ghee!

 3. Den färdiga gheen kommer att innehålla spår såklart. Så tål man inte spår av mjölkprotein så nej. Men när du håller smöret upphettat under en lite längre stund som i receptet; sjunker de brända mjölkämnena till botten samtidigt som du skummar bort de som stiger till ytan. Kvar blir rent fett. Om du är känslig kan du för säkerhets skull hälla den heta gheen genom en tunn silduk för att vara säker på att du fått bort alla mjölkämnen.

 4. […] grädde som den svenska varianten gör. Jag rör ihop äggen på låg-medelvärme i smält ghee eller kokosolja. För att få äggen mjuka och lena i konsistensen tillåt inte värmen bli för […]

 5. Maria says:

  Tack för info! Härligt att kunna ta del av smörsmaken! Har nu gjort ghee två gånger, båda gångerna har det dock blivit grynigt/kornigt i konsistensen vilket inte är så tilltalande. I bakning och matlagning spelar det naturligtvis ingen roll. Läste någonstans att man kunde blanda det med hälften olja och förvara i kylskåp för att ersätta smöret på smörgåsen och då har det större betydelse. Vad kan ha hänt och hur skall jag undvika detta nästa gång?/Maria

  1. Ghee blir ”grynigt” när det har stelnat och passar inte så bra att bre på mackan. I alla fall tycker inte jag det. Det används traditionellt bara att steka i, baka med och som smaksättning. Alltid nåt:)
   Jag har också fått tips om att blanda med rapsolja för att få bra konsistens men jag blev inte helt nöjt. Jag använder hemgjord majonäs att bre med.

  2. jag har börjat med kokosfett som smör. är lätt att bre och smakar inte kokos om man inte vill det och köper med smak. kung markattas är bra! bra att steka i också.

 6. […] ägg 75 g matfett (jag har använt ghee och kokosolja, ungefär hälften-hälften, smör går också bra) 275 g kokosmjölk (så fet som […]

 7. […] Läs mer i separat inlägg med recept… […]

 8. […] t.om rapsolja av en neutral sort fungerar (minska mängden fett om du använder rapsolja). Ghee i kombination med kokosolja ger en härlig smörsmak utan mjölkämnen. I stället för socker kan […]

 9. […] Göra ghee […]

 10. […] Så här gör du, egen ghee! […]

 11. Sayed Mansour says:

  Hej
  Är det sant att GHEE inhåller ingen klostrol som den stannar ner i botten med protinen när man smälta smör .
  Tack
  Sayed

 12. […] (att steka i, baka med och i rawfooddesserter), ghee eller klarifierat smör (att steka i), avokado, bönröra, hummus, nötsmör, hemmagjord majonnäs […]

 13. […] kryddor och mjölkfri eftersom såsen är gjord av kokosmjölk. Du kan använda ghee för nötig smörsmak eller välj kokosolja om du undviker även spår av […]

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: