Banankaka med jordnötsmjöl & choklad (naturligt glutenfri, mjölk & sockerfri)

Recipe in ENGLISH

Banankaka är en typisk amerikansk kaka som görs av mosade helt mogna bananer. Det är en väldigt fuktig och söt kaka men i USA är det också vanligt med ”Banana Bread” recept som bakas som vanliga jästbröd.

Jag har bakat två varianter av den här kakan och valt att söta enbart med stevia vilket gör kakan helt fri från någon sockerart förutom fruktsockret i bananerna. Det ena receptet (det med choklad) är bakat med hemmagjort jordnötsmjöl och det andra med kokosnötsmjöl. Bägge recepten är naturligtvis helt glutenfria, vetefria, mjölkfria och utan vitt socker.

Du kan baka i limpform (vanligt i USA), i muffinsformar eller som rund kaka. Det finns en mängd variationer du kan göra även med smaksättningen. Som ex: med blåbär, med kokos och ananas, med frosting (på muffins blir det cup cakes), helt neutral med bara banan,  med choklad som i det här receptet eller kryddor som i den andra versionen jag gjort nyligen.

Recept

3 ägg
100 g kokosolja och/eller Ghee
220 g jordnötter
1 tsk vaniljpulver
1,5 tsk bakpulver
2 msk stevia
1 msk citronsaft (kan uteslutas)
1,5 mosade bananer
100 g mörk choklad

 1. Börja med att mala nötterna i nötkvarn eller i matberedare. I matberedare: låt den gå tills att nötterna malts fint och var uppmärksam med att stanna matberedaren innan konsistensen blir ”fuktig” och oljorna börjat utlösas ut nötterna.
 2. Smält kokosolja och/eller Ghee. (Välj själv vilket fett du bakar med: enbart kokosolja eller ghee, eller kombinera hälften hälften. Använd vanligt smör om du inte är allergisk. Smöret eller ghee tillför smörsmak som jag gillar tillsammans med bananen.)
 3. Vispa ägg och mosade bananer.
 4. Tillsätt det smälta fettet till äggblandningen under omrörning.
 5. Blanda alla torra ingredienser för sig (jordnötsmjölet, bakpulver, stevia och vaniljpulver).
 6. Sikta mjölblandningen i äggsmeten och rör försiktigt till en jämn smet.
 7. Hacka chokladen och rör i den i smeten
 8. Smörj en form och mjöla med jordnötsmjölet eller riven kokos.
 9. Häll i smeten i formen och dekorera ytan med tunna bananskivor om du vill.
 10. Grädda i 175° C i ca 35-40 min.

7 comments

 1. Jag har inte hittat jordnötsmjöl någonstans utan gjort det själv i matberedaren. Det går väldigt snabbt och lätt och står beskrivet i receptet ovan. Jag går in och redigerar så att det blir ännu tydligare! Du köper alltså osaltade jordnötter och använder. Annars går det bra med vilket nötmjöl som helst! Mandelmjöl går också bra.

 2. Helen

  Jag bytte ut jordnötterna mot 220 gram mandelmjöl och kakan blev en katastrof! Så torr och så kompakt att den nästan inte går att svälja. Det skulle antagligen ha räckt med 1-2 dl av mandelmjölet.

Kommentera

Strax kan du boka tjänster och onlineprogram direkt här via hemsidan - håll utkik efter uppdateringar! Fram tills dess - klicka "SHOP" för att t.ex boka nästa onlineprogram. Avvisa

%d bloggare gillar detta: