Annonser

Rawfood-tryffel med valnötter & dadlar (paleo)

De här rawfood-bollarna är verkligen underbart söta och festliga nog att servera som tryffel efter en god middag till kaffet eller teet. Jag har skapat receptet till en artikel som jag har skrivit för tidnigen Inspire (kommer ut 11 dec) och det är menat att de ska passa till julbordet och kanske också till nyårsmiddagen.

Skillnaden mellan de här tyffel-bollarna och de rawfood-bollar jag gör till vardags är att de här är gjorda med bara dadlar istället för en blandning av annan torkat frukt. Längst ned i inlägget beskriver jag den lite vardagligare varianten på receptet som är väldigt lätt att göra.

Recept

  • 200 g  valnötter
  • 150-175 g dadlar
  • 1 tsk vaniljpulver
  • 3 tsk tsk kanel
  • 2 tsk kardemumma
  • ca 1 dl kakao (rå om du har)

I en matberedare; kör nötterna först tills att de är finmalda sedan alla ingredienser tillsammans tills att valnötterna och dadlarna har finfördelats och konsistensen är klibbig och går att forma, ungefär som till chokladbollar.

Forma sedan små bollar som rullas i kakao.

”Vanliga” rawfood-bollar:


 samma proportioner som i receptet ovan men ha i lite extra torkad frukt (25-50g). Blanda vilka nötter som helst, hasselnötter, mandlar, cashew nötter, jordnötter (osaltade) eller vilka du vill. Även en del solrosfrön går bra eller kokosflingor.

Byt ut dadlarna mot annan torkad frukt: russin, ett par fikon och några aprikoser blir en bra blandning. Ha bara i några dadlar som extra sötning. Tänk på att den torkade frukten ska vara relativt färsk, d.v.s. inte vara uttorkad. De behöver tillföra fukt och klibbighet till smeten. Följ annars receptet ovan och rulla i kokos, hackade nötter eller kakao.

Annonser

En kommentar

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Klicka "SHOP" för att t.ex boka nästa onlineprogram. Avvisa

%d bloggare gillar detta: