Äggfritt Gröna kuren Ingredienser Mjölkfritt Paleo Sockerfritt Vegan/Växtbaserat

Kokosgrädde (paleo/vegan)

KokosgräddeDet är så lätt att göra vispad kokosgrädde att jag tidigare inte beskrivit det i detalj. Men ibland behöver man se det för att tro det, så här kommer en beskrivning i bilder. När jag säger kokosgrädde menar jag det vita, fasta i vanlig kokosmjölk som jag avskiljer från kokosvattnet i burken. Det klara kokosvattnet  häller jag av och använder i t.ex. pannkakssmet eller i smoothies.

product_2328_largeDe kokosmjölkssorter som fungerar att använda som vispgrädde eller creamcheese till fosting är:

Man kan ofta känna på burken i affären om man skakar den lite om den ”kluckar” eller känns ”stum”. Om den känns ”stum” – alltså inte rinnig inuti, betyder det oftast att den går bra att vispa.

Avskilj det vita gräddiga i en vanlig burk kokosnötsmjölk med sked.
Avskilj det vita gräddiga från en vanlig burk kokosnötsmjölk med sked. Det går lättare om burken stått i kylen innan

Jag använder mig av kokosnötsmjölk till en mängd olika desserter. Vispad tillsammans med bär som i receptet: Hallon med kokosgrädde, lakrits och dadelsirap eller i instant-glass som du kan läsa om längre ner i receptet banansorbet och kokosgrädde. Vidare fungerade kokosgrädden fint i stället för philadelphiaost till frosting, bl.a till den här morotskakan. Istället för grädde i  citronpaj fick den klassiska desserten nya dimensioner. Dessutom funkar den vispade kokosgrädden toppen istället för vanlig grädde till Irish Coffee! Prova, jag kan tänka mig att hitta på lite nya varianter till kaffedrinkar nu med alternativet kokosgrädde – Irish-Caribbean-Coffee med Rom istället för Whiskey?

Smaksätt med vaniljpulver eller kanske lakritspulver?
Smaksätt med vaniljpulver eller kanske lakritspulver? Att vispa går snabbt, en halv minut ungefär.

(23) Comments

 1. Maria says:

  Hej! Tack för härliga recept! Har provat göra kokosgrädde. Använde kokosgrädde av Kund Markatta, väl kyld i kylskåp. Gröpte ur det feta, tillsatte vaniljpulver och vispade. Tyvärr blev konsistensen då som ovispad grädde… Fantastiskt gott men inte den konsistens som jag förväntade. Vad gjorde jag för fel? Idel att lära!/Maria

 2. Hej Maria! 🙂 Va synd! Jag är inte helt säker varför det blev så om det var så att den var hård och separerad från början? men jag föreslår att du provar igen med ett annat märke. Santa Maria ekologisk tex eller garant eller blue dragon . den separerar sig bra.

 3. […] Ungefär 2 burkar Santa maria kokosmjölk (vanlig) eller Santa Maria extra creamy. Läs mer om vispad kokosgrädde här… […]

 4. […] + Ungefär 2 burkar Santa maria kokosmjölk (vanlig) eller Santa Maria extra creamy till serveringen. Läs mer om vispad kokosgrädde här… […]

 5. […] kyld kokosgrädde (använd bara det vita, fasta från toppen av burken eller […]

 6. […] 3 dl kokosgrädde Läs mer om kokosgrädde här…. […]

 7. […] Vispad kokosgrädde, klicka här för att läsa mer… […]

 8. […] Servera med tinade eller färska hallon och vispad kokosgrädde. […]

 9. Hej Nilla….här i Brasilien där det finns hur mycket kokos som helst har de valt att blanda sin kokosmjölk (flaska) med något som gör att det inte delar på sig. Har köpt färsk riven kokos och blandat med vatten, tog nog för mycket vatten tror jag, så det blev inte så bra. Ska prova igen men du har kanske något tips? Bad min syster köpa med sig en burk från Sverige nu när hon kommer men vet inte vilken sort det blev. Det är så inspirerande att läsa dina inlägg…..

  1. Jag har läst lite om hur man gör med helt färsk kokos, dvs de gröna kokosnötterna. De ha vi inte här (oftast) men du kan googla runt och se vad du hittar på eng
   elska. Jag har hittat mycket kul man kan göra med helt färsk kokos på australiensiska och nya Zeeländska sidor.

 10. Hanna says:

  Har du hittat någon kokosmjölk som skiktar sig som är fri från tillsatser?

  På mathem.se har dom bara en kokosmjölk utan tillsatser och det är Santa Marias stora tetraförpackning som jag antar inte är tillräckligt tjock för att göra grädde av (dom 4 andra burkarna de har med santa maria har tillsatser). Dom har blue dragon på burk men den har tillsatser.

  Jag har hittat en relativt tjock kokosgrädde utan tillsatser och det är garants lilla tetraförpackning, men det tjockare skiktet är inte lika kompakt som på bilderna ovan.

  1. Den här, Coconut Milk Aroy-D tror jag är utan tillsatser. http://www.thailaan.se/product.html/coconut-milk-aroy-d?category_id=18

 11. Maria S. says:

  Hej, läste precis på Kung Markatas egen sidan att deras kokosgrädde är inte vispbar. Har du lyckas Nilla med att få den rätta konsistensen?

  1. Nej inte med kung markattas kokosmjölk. Den är grynig och smakar inte så bra i söta desserter. Tillagagad funkar den säkert fint.

 12. http://www.elie.jp

  Kokosgrädde (paleo/vegan) | Nilla's Kitchen

 13. Åhh fasiken ÄNTLIGEN fattar jag hur man fixar med ett gott alternativ istället för grädde. Toppen tack!
  Allt är så smaskigt. Kan du inte ha ett café en helg i månaden så att man kan komma och förlust sig? Tack Nilla så kul att jag snubblade över dig 🙂

  1. 🙂 Vilken bra idé! Någon vacker dag startar jag ett kafé som är öppet alla dagar i veckan 🙂

 14. Wow!!! 😃💕 Precis Vad jag saknat!!
  Vispgrädde!!!
  Tack Nilla😊💕💕

 15. Hur förvarar du det överblivna kokosvattnet? Hur lång tid tar det för kokosmjölken att bli fluffig? Fungerar den plain, ovispad som vispgrädde? Fungerar den som färskost i cheesecake? Köper du i butik?

  1. Hejsan! Läs texten ordentligt så hittar du svar på flera av dina frågor. Kokosvattnet använder jag i pannkokor eller smoothies. Det vita som avskiljs är redan fast i konsistensen. Den kan inte inte vispas för att få fastare konsistens.

   1. Jag menade om kokosvattnet kan vara i kylen och inte bli dåligt. Använder du det samma dag? Du skev att det fungerar till frosting, men jag undrar om det fungerar i cheesecake också. Jag hittade alla produkterna sedan online på butikerna. 😌

 16. Jag testade att använda Garant kokosmjölk i cheesecake, men konsistensen blev helt fel. Har du använt kokosmjölk i cheesecake?

 17. […] 2 dl av det vita, fasta i en förpackning kokosmjölk (ska ha en len, fast och slät konsistens i kyld form. Lär mer här…) […]

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: