Nilla's Kitchen

Särskilda råvaror

Råvarorna står i bokstavsordning, scrolla för att hitta det du söker…

AgaveAgave

Eller agavesirap som det också kallas utvinns ur rötterna på växten Agave och växer naturligt i Mexico och USA. Konsistensen är ungefär som lönnsirap. Agavesirap har ett lågt GI värde och ger en lägre glykemisk belastning än socker.

Sötningen är 25% mer än i vanligt socker så man behöver inte använda lika stor mängd som vid andra sötningsmedel.

BovetemjölBovetemjöl

Bovete är milt för magen och är basiskt. Det används traditionellt i blinier och är ett bra näringsrikt glutenfritt alternativ.

Det smakar lite bittert och det är bra att blanda upp det med andra mjöl som i det här hasselnöts och äppelbrödet…

GheeGhee

Ghee är klarnat/skirat smör och när smöret klarnas försvinner mjölkämnena som orsakar allergier för vissa.

Läs mer i separat inlägg med recept på Ghee…

KakaonibsKakaonibs

Kakaonibs är krossade kakaobönor, torkade och rostade. Med andra ord; ren kakao i knapriga små bitar. De är fyllda av nyttiga fetter och protein, ett högt innehåll av antioxidanter, C-vitamin och fytonutrienter.

Kakaobönan innehåller över 60% fett, ca 13% protein och runt 20% kolhydrater. Riktigt strikt LCHF är det inte, men man äter kakaonibsen i väldigt små mängder eftersom att de är koncentrerade i smaken.

En av de aktiva substanserna i kakao är Theobromine, ett snällt centralstimulerande ämne vilket ger både ökat fokus och ökat välmående.

KokosmjölKokosmjöl

Innehåller väldigt mycket fiber (40%), järn och andra mineraler, antioxidanter och protein (20%).

Aromatiskt och smakar svagt av kokos. Passar bäst i söta recept och en väldigt liten mängd räcker. Jag använder det till bröd, muffins och kakor bakade med ägg. P.g.a det höga fiberinnehållet binder mjölet mycket vätska och göra att det man bakar blir saftigt. En favoritkombo är kokosmjöl och choklad som i den här brownien…

KokosoljaKokosolja:

Bra mjölkfritt alternativ att steka i eftersom att det är extremt värmebeständigt. Kokosoljan är vit och fast under 25 grader C då den smälter och blir genomskinlig olja.

Kokosolja innehåller det som anses vara hälsosamma fetter och innehåller ämnen som sägs stärka immunförsvaret och gynna tillväxten av tarmbakterier. En tsk om dagen sägs öka förbränningen i kroppen.

LakritspulverLakritspulver

Extrakt av lakritsroten. Används som smakförhöjare i desserter. Lakritsroten är ett gammalt naturläkemedel och används som bl.a. slemlösare.

Prova smaksätta kokosgrädde med lakrits och servera med hallon…

IMG_5987Mandelmjöl

Låg andel kolhydrater (5 %) och hög andel fett (54 %). Innehåller mycket järn, fibrer och fleromättat fett.

Smulig konsistens (mald mandel) och god till söta bakverk och bröd tillsammans med kokosmjöl. Används i macaroner, småkakor, våfflor och pannkakor. Testa ett enkelt recept på Amerikanska pannkakor med mandelmjöl…

NakenhavreNakenhavre

Havre är naturligt glutenfritt och nakenhavre är en gammal form med mer smak och högre näringsinnehåll. Fetthalten och vitamininnehållet är dessutom högre.

Använd istället för ris (kokat som det är) eller gör gröt (tar ca 7-10 min att koka) och använd i brödbak eller i paj och kakor.

PofiberPofiber

Utgörs av torkade fibrer av potatis och består till 70% av kostfiber. Pofiber har ett lågt näringsinnehåll och används främst som kosistensgivare i glutenfri bakning.

Genom att den effektivt binder stora mängder vätska blir brödet godare och saftigare. Pofiber är neutralt i smak, lukt och färg och fungerar som ersättning för ströbröd tex. vid panering eller i köttbullar.

PsylliumPsyllium

Psylliumskal (pulverform) är fiberrikt (85 %) och binder därmed mycket vätska. Det används som konsistensgivare i glutenfria degar och smet. Psyllium gör så att glutenfria degar går att knåda, kavla och forma. Det gör också att brödet blir mycket saftigare och får längre hållbarhet.

Fiber husk består av psylliumskal och de används på samma sätt.

Tillsätt 1 – 1, 5 msk Psyllium/5 dl degvätska. Bröd-Oopsies är bakade med psyllium…

SteviaStevia

(Stevia) är ett växtsläkte som ursprungligen kommer från Paraguay Växterna är upp till 300-400 gånger sötare än socker och används som sötningsmedel.

Stevia framhålls som mer naturligt än andra sötningsmedel efetrsom att det kommer direkt från en växt. Andra sötnigsmedel som vi är vana vid har tagits fram på kemisk väg.

Stevia är stort just nu bland de som följer LCHF-dieten eftersom att det inte påverkar blodsockret alls. Stevia kan ge en någor bitter eftersmak och kan ha en lätt laxerande effekt.

Stevia ströStevia Strö & Sukrin

Sukrin är en produkt baserat på sockeralkoholet erythritol. Erythritol finns naturligt i bl.a. päron, meloner och svamp. Smakar och ser ut som socker. Skadar inte tänderna.

Stevia Strö är en blandning av Stevia och Sukrin, d.v.s. man har försökt uppnå konsistensen av vitt socker så att det är lättare att dosera och baka med än med rent stevia-pulver. Blandningen av Stevia och Sukrin ska ge samma sötma som vanligt socker och en mindre uttalad bismak än om varje medel skulle tas för sig.

Jag försöker själv komma bort från den söta smaken och använder stevia och sukrin-produkter för speciella tillfällen. Det finns risk för att bakverk sötade med Stevia Strö kan trigga sötsug, som man lätt blir beroende av.

IMG_6554Sukrin melis

Sukrin melis är florsockervarianten av sukrinet. Jag har använt sukrin melis till smet/deg som är mer finmald som t ex mandelmassa; som till semlor, och frosting.

TapiokaTapiokastärkelse eller Tapiokamjöl

…är ett pulver som framställs av maniokväxtens rotknölar. Det används traditionellt i hela Amerika och Asien. I USA är tapiokastärkelse vanligt i glutenfri bakning och för att göra gelé-liknande pudding av.

Tapioka är alltså ett slags stärkelserikt mjöl som liknar potatismjöl i konsistensen. Det kan användas vid glutenfritt bak och redning av såser men till skillnad från andra stärkelserika mjöl så ger tapioka mer struktur vid bakning. Den kan bl.a användas för att ersätta ägg i äggfri bakning…

Vid glutenfri bakning kan Tapiokan tillföra elasticitet och gluten-lika luftbubblor till degen. Läs mer i inlägget om tapioka bröd…

Vaniljpulver

Äkta vaniljpulver består av malda vaniljstänger och har inget tillsatt socker eller andra tillsatser.

Pulvret är svart och lättare att använda och dosera än vaniljstång. Det är helt naturlig äkta vanilj och smakar mycket mera och godare än vaniljsocker.

One comment

  1. Pingback: Naturligt glutenfria bröd (även mjölkfria) | Nilla's Kitchen

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: