Fikabröd/kakor Glutenfritt Mjölkfritt

Semlor (mejerifria, utan mjöl & sockerfria, LCHF)

Semlor (mjölk, mjöl & sockerfria)

De här semlorna är verkligen fantastiskt goda, riktigt delikata! Jag har utgått från ett recept hämtat från Jills mat,, och gjort några justeringar, bl.a. i tillagningen och gjort dem mjölkfria. Jag själv har använt riktigt smör i bull-smeten, mest för smakens skull och det går bra att använda kokosolja… Smör innehåller väldigt lite laktos och mjölkprotein så jag gör så ibland.Använder man kokosolja gäller det att försöka hålla temperaturen på ingredienserna under vispnigen till inte mer än 17-20 grader så då är det bäst att blanda ihop degen snabbt och med elvisp. Det är viktigt att matfettet inte smälter innan bullarna sätts i ugnen så att de behåller en rund form när de bakas.

Klicka här för äggfria semlor… 

Semlor (mjölk, mjöl & sockerfria)

Recept: Kardemummabullar (8-10 st små och mättande)

2 ägg för äggfria semlor, läs här…
100 g Kokosgrädde (Extra creamy eller vanlig kokosmjölk där du använder den vita fetare kokosgrädden som du avskiljer från kokosvattnet)
50 g mjukt smör eller kokosolja
0,5 dl björksocker (xylitol) eller kokossocker
1 krm salt
1 tsk kardemumma
2 tsk bakpulver
2 dl mandelmjöl
1,5-2 msk fiberhusk eller psyllium
1 dl pofiber

Mandelmassa (sockerfri)

1,5 dl mandelmjöl (eller mald mandel)
ca 3 msk kokosmjölk eller så mycket som bildar en bra konsistens. Droppa försiktigt i så mycket som behövs.
1 msk sukrin melis eller agavesirap
ev 2-3 droppar bittermandelessens (valfritt)

Ungefär 2 burkar Blue Dragon coconut cream eller någon annan sort som är fast och len i konsistensen. Läs mer om vispad kokosgrädde här...

 1. Vispa  smör och sötning mjukt och fluffigt. Tillsätt  ägg och kokosgrädde och vispa.
 2. Blanda alla torra ingredienser till kardemummabullarna i en bunke för sig.
 3. Rör i mjölblandningen i äggblandningen.
 4. Låt smeten stå i cirka 5-10 minuter så att fiberhusk och pofiber absorberar vätskan så att smeten/degen blir fast.
 5. Rulla bollar av smeten och lägg på bakplåtspapper på en ugnsplåt.
 6. Grädda i 200 grader i cirka 15 minuter eller tills de fått fin färg. Låt bullarna svalna helt.
 7. Till Mandelmassan: Rör ihop alla ingredienser.
 8. Skär ut locket, klicka i mandelmassa i en grop som du gröper ur eller bre mandelmassan över snittytan på bullen.
 9. Spritsa över grädde, lägg på locket och pudra med sukrin melis.

Semlor (mjölk, mjöl & sockerfria)

(17) Comments

 1. Jenny says:

  Hej! Jag har precis hittat dig på nätet när jag letade efter mjölk- , gluten-och äggfria recept. Vilken fantastisk blogg massa inspiration. Har en 6 årig dotter som är överkänslig mot just gluten, ägg och, mjölkprotein. Inte direkt allergi men det sätter sig på magen. Så se senaste halv året( vi fick reda på detta i aug) så har jag hängt dag och natt på nätet för att hitta alternativ henne. Saken hör till att hon var ett kolik barn som liten då hon var både mjölkproteinallergisk och äggallergisk. Så magen jag alltid varit känslig. Är så glad att jag hittat din blogg. Vill så gärna kunna erbjuda bra naturlig mat och fikabröd till henne. Alltid jobbigt när hon ska boet på kalas. Äter själv låg kolhydratskost åt Lchf paleo. Så jag har lite koll i allafall. Det jobbigaste och svåra i bakverk tycker jag är att jag inte kan använda ägg då jag ska baka till henne . Har kollat i Vegsn bloggar men tycker att det kan bli så mkt annat konstigt som de använder i stället. Jag vill ha ett naturligt alternativ. Har du något bra tips så tar jag tacksamt emot. 🙂

  1. Hej Jenny! Va roligt att du gillar bloggen! 🙂 Ja, det är inte lätt att ersätta ägg. Det beror lite på vad det är för recept och vilken konsistens det är som äggen ger i just det receptet. Det är så olika när det gäller ägg. Jag skulle prova att experimentera med chiafrön, psyllium, linfrön och agar agar.

   Är det något särskilt recept som du söker ersättnig till? Eftersom att ägg agerar olika i olika recept så är det lättare för mig att svara om jag vet mer specifikt.

   1. Jenny says:

    Åh tack snälla! Så brödet brödet på din Instagram ( som jag precis börjat följa) ses jätte gott ut. Det måste jag prova. Har du något tips på ägg, mjölk och glutenfri semla? Kan använda soja produkter och bovete , dottern är inte jätte förtjust i kokosnöys mjölet om det tar överhand , mandelmjölet funkar dock. Tack på för hand!

  2. Jag hade lite tid över, skulle ändå baka en till sats semlor så jag blev nyfiken att experimentera: det blev ett helt nytt blogginlägg! Har du använt tapioca förut? http://nillaskitchen.com/2013/01/28/aggfria-semlor-lchf-paleo/

 2. […] borde få äta semlor, laktosintolleranta, glutenintolleranta och LCHF-are.  Nillas Kitchen har bakat semlor utan alla dessa […]

 3. Maria says:

  Har provat att göra naturligt glutenfria och mjölkfria kanelbullar utan något bra resultat. Har du några bra tips eller något bra recept? Glutenfria recept innehåller ju vanligtvis vetestärkelse. Har sökt på nätet och provat det jag hittat men de blir kompakta och svåra att få och jäsa…

  1. Jag har inget tips att ge såhär på rak arm men jag har fundrat på hur man ska få till bra kavelbara degar själv så det blir nog ett inlägg om det inom den närmaste framtiden. Jag tar det som en utmaning 🙂

 4. […] Jag har använt sukrin melis till smet/deg som är mer finmald som t ex mandelmassa, som till semlor, och […]

 5. Reblogged this on .

 6. Hej Nilla
  Jag blev grymt sugen på att göra semlor! men då jag ändas sötar med honung eller kokosströ i min kost, kan jag byta ut sukrinet i bullarna och mandelmassan med honung?

  1. Du kan göra egen mandelmassa med honung. Du kan nog inte byta ut sukrinet mot honung rakt av i bull-receptet utan att anpassa mängden mjöl. Däremot kan du nog byta till kokospalmsocker.

 7. Cecilia says:

  Mums! Jättegoda och SAFTIGA!! KANONGODA!! Så roligt att få äta ett glutenfritt sötebröd som är saftigt och inte falker isär innan det nått munnen 😉

 8. Saftiga som tusan! Och mättande som du hade konstaterat, mamma gav den en tumme upp! Jämför man den med det traditionella semlan, så smakar den ”mer” på något sätt, man känner sig mätt på ett bra sätt helt enkelt också. 🙂 Superbra recept! Jag ska pröva göra den igen något tag, fast med tapioca. 😀

 9. Anna says:

  Vilka goda semlor! Ett fullgott alternativ till de traditionella semlorna! Tack för ett fint recept.:)

 10. […] alla på semlor – oavsett allergi. Ett semmelrecept utan ägg och gluten hittar du på matbloggen Nillaskitchen.com, där det även går att byta ut smöret i bullarna mot kokosolja. Här finns också en utförlig […]

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: