Fröbullar (allergivänliga, ägg, mjöl & mjölkfria)

Fröbullar (allergivänligt, äggfritt, Paleo)Recipe in ENG…

”Alla som har provat dina fröbullar blir galna av glädje, magarna uppför sig som väldrillade ryska gymnaster! Receptet sprider sig som en löpeld, du borde ta patent. Tummen upp alltså!” /Maria Berling

Jag gillar att prova nytt och det är få recept som jag lagar om och om igen utan att lägga till eller dra ifrån, men det här är ett av dem. Goda, saftiga och fullproppade med nyttigheter! Perfekt som frukostbröd eller till maten. Det här brödet är anpassat till de allra flesta allergier eftersom att det är helt glutenfritt, vetefritt, mejerifritt, äggfritt och nötfritt. Dessutom fungerar brödet på en bas-bildande diet, Paleo-diet och kan även fungera som LCHF-bröd eftersom att det har ett mycket lågt kolhydratsinnehåll.

Jag har fått frågan några gånger nu hur man bakar både ägg- och mjölfritt (alltså utan sädesslag). Vetemjöl bl.a. innehåller gluten som är det som gör att brödet håller ihop (som gör att degen blir klistrig). Utan gluten behövs andra verksamma ingredienser som håller ihop och skapar elasticitet. Ägg är bra till det. Tål man varken mjöl eller ägg kan det bli svårt att hitta bröd-recept som fungerar. Läs mer om äggfri bakning… Nu har jag komponerat ihop följande som jag kan rekommendera alla att prova, allergisk eller inte. Det är saftigt och smakrikt och ger en bra mättnadskänsla.

Fröbullar (allergivänligt, äggfritt, Paleo)Steg 1

 • 2 msk psylliumfrö
 • 1,5 dl solroskärnor (variera eller blanda med pumpakärnor och melonkärnor)
 • 1 dl krossade eller hela linfrön
 • 4,5 dl kallt vatten (eller 4 dl vatten + 0,5 dl rapsolja)

-Mät upp alla ingredienser under STEG 1 i en bunke. Låt stå 1 timme.

 Steg 2Fröbullar (allergivänligt, äggfritt, Paleo)

 • 1 dl kokosmjöl
 • 0,5 dl pofiber
 • 1 msk psylliumfröskal
 • 1 msk bakpulver
 • 1/2 tsk salt

Valfritt:
½-1 dl gojibär eller russin

Gör så här:

 1. Blanda alla torra ingredienser för sig.
 2. Sikta i de torra ingredienserna i frö- och vattengelén. Blanda väl.
 3. Forma 6-7 bullar och lägg på bakplåtspapper på en plåt.
 4. Grädda i 200° C i ca 30 min
 5. Låt bröden svalna HELT innan du skär i dom.

Fröbullar (allergivänligt, äggfritt, Paleo)

  • Ja, men eftersom att kokosmjölet binder mer vätska än mandelmjölet skulle jag i.s.f. plussa på lite psylliumfröskal (ca 1 tsk kanske) eller en extra msk pofiber i kombination med mandelmjölet.

  • Hei!

   For en herlig oppskrift! Et spørsmål: det står 1 dl krossade eller hele linfrø. Det er nokså stor forskjell på mengden da – og hva de absorberer av væske. Hvor mange gram skal det være?

  • När du förväller fröna i steg ett. Jag hade missat att skriva det och har uppdaterat nu. Tack! Men egentligen är det är inte superviktigt, man kan ha i oljan efter förvällnigen också, innan de torra ingredienserna.

 1. Camilla

  Tack för svaret och för en härlig blogg med många inspirerande recept! Gjorde dessa igår kväll och åt till frukost i morse! Riktigt goda!

 2. Hej! Kan man använda majsmjöl eller vanligt dinkelmjöl istället för kokosmjölet? (om man inte bryr sig så mkt om paleo utan bara vill ha gott bröd 🙂 )

  • Ja det går bra men du måste anpassa mängden. Kokosnötsmjöl absorberar massor med vätska så för att ersätta det kan du prova med att plussa på mängden psylliumfröskal med 1 tsk och använda samma mängd av ett annat mjöl. om det behövs tillsätt lite extra mjöl så att smeten lätt går att rulla till bullar.

 3. Hej, jag har en fråga, om man inte kan äta vissa delar ur ditt recept hur kan man då göra ett likvärdigt bröd…på chiafrön, mandel eller kokosmjöl, psylliumfrön, sesamfrön och möjligtvis andra nötter och kanske pumpa eller melonfrön…men inte linfrön eller solrosfrön, husk eller pofiber…kan man använda zucchini?

  Alltså försöker hitta en lösning för bröd, som inte är knäcke utan som dina mumsiga fröbullar =) men har svårt för vissa saker ändå (allergier/intolerans och överkänslighet) det är som svårt att hitta alternativ!

  Tack för att du delar med dig, för det ger inspiration till att det borde gå att lösa…

  • Tack för din fråga 🙂 Vad exakt är det du inte kan äta/använda? Zucchini i bakning har samma funktion som typ morot i morotskaka, alltså en fukt- och konsistensgivare. Den binder inte.

 4. Okej…Ja, du det är många saker vi inte kan äta…men bovete går bra, psylliumfrön, chia och pumpafrön går bättre än melonfrön – dock så är inte dottern förtjust i smaken av pumpafrön =) kokosmjöl går också bra…

 5. Nina

  Går det att byta ut pofiber mot något? Fiberhusk? Vill helst inte köpa det eftersom jag inte hittat ekologiskt och potatis är en av de hårdast besprutade grödorna.

  • Ja det går att byta mot fiberhusk eller psylliumförskal men med lite andra proportioner. Det blir också lite annan konsistens (något lite mer stabbig). Man behöver mindre mängd av psylliumfröskal/fiberhusk än pofiber så du får prova dig fram. Testa först med att ersätta med hälften mängd fiberhusk istället för den angivna mängden pofiber.

 6. Ingela

  Om man vill ha t ex zucchini i brödet kan man ta bort skalet o köra i en juicemaskin o använda den torra pulpan som blir kvar..lika med morot t ex…

 7. Pingback: Fröbullar | Anmaja

 8. Petra

  Tack för bra recept! Blev tvungen att modifiera en smula för jag upptäckte för sent att det var HELA physsilumfrön du menade i steg 1. Hade i tre uppvispade äggvitor i steg 2, för att motverka torrheten och det fungerade. Inte helt strikt lchf med cranberrie-bitar i men gott och familjen gillade dem 🙂

 9. Petra

  Ja nu är bullarna färdiga och uppätna och nu vet jag vad du menar med fuktiga 😉
  Men efter steg 2 innan ugnen var mer fuktighet definitivt ett måste. Antar att det är skillnaden mellan hela och malda loppfrön helt enkelt. De var goda och jag fick inte ont i magen så det blir definitivt fler ggr. Salt har du inte skrivit i receptet men det gjorde jag själv. Hade inge gojibär men torkade tranbär som jag hackade fint och la i. Ska bli spännande att prova fler av dina recept. Ha en underbar dag!

 10. Lina Karlsson

  Käraste Nilla,
  Jag är otroligt tacksam för det här receptet. Äter LCHF och kan inte äta ägg, det här är första receptet jag hittat på mjukt low-carb bröd utan ägg! Första gången jag gjorde det hade jag inte psylliumfrön hemma så bytte ut det mot psylliumfröskal. Har nu gjort det med fröna och kan konstatera att det blev mycket bättre med psylliumfröskal. De hela fröna är svårtuggade tycker jag. Ett litet tips 🙂 Varmaste hälsningarna, Lina

 11. Helena

  Hej! Nu har jag bakat dessa jättegoda bullar och hela familjen älskar dem. Problemet är bara att vi har blivit jättekonstiga i magen… Uppsvällda och lösa… Är detta normalt? ? Kan man byta ut eller minska något för att va mer normal i magen? Vår 10 månaders är allergisk mot vete, mjölk och ägg så hela familjen försöker undvika sånt här hemma.

  • Va roligt att ni gillar dom! 🙂 Att hela familjen skulle bli dåliga i magen verkar konstigt och jag kan inte komma på någon anledning… Vissa personer verkar vara känsliga mot psyllium men det är ganska ovanligt. Vad det beror på att vissa är det är oklart. Psyllium anses vara bra för magen och används av många som har IBS. Ni kan prova med att dra ned på mängden bakpulver… Men jag vill understryka, det kan vara så många anledningar så det är svårt att svara på. T.e.x. så är en möjlig anledning att när man börjar äta ”ren” mat så reagerar kroppen med utrensningar. Dvs en positiv reaktion som går över.

 12. sara

  oj, hade redan provat, halverade möngden av både psylliumfrön och psylliumfröskal, men blev kanonbra! blandade dessutom i lite agacesirap, kanel å kardemumma, och MUMS! 🙂

 13. Anna

  Tack för receptet!
  Det är många som använder linfrön i sin bakning och jag undrar varför då linfrön påstås vara giftiga (Livsmedelsverket.se) och dessutom härsknar lätt och är känsliga för uppvärmning då de innehåller mkt omega3. Är det ingen annan som tänker på det eller är det jag som är ute och cyklar. Skulle vara bra att få klarhet i det ngn gång
  Tacksam på förhand

  • Du kan googla på det och få fram mer info från olika håll! Man ska inte äta linfrö i för stor mängd, det är riktigt. Det går dock bra att äta några msk om dagen utan risk.

 14. Eleonor

  Har precis tagit ut en plåt med dessa bullar, luktar så gott 🙂
  Provade att byta ut physsiliumfrön mot blötlagda chiafrön. Hoppas det blir bra.
  Tack för många mumsiga recept.

 15. Pia

  Hej Nilla!
  Kvittar det om det är psylliumfrö eller psylliumfröskal! Jag tog psylliumfröskal och det blev en väldig fast röra innan man tog i de torra ingredienserna?
  Tack för svar!
  Mvh
  Pia

  • Hej! Nej det går inte att ersätta hela psylliumfrön med psylliumfröskal. Det ger helt olika konsistens! Det som kallas för psylliumfröskal är malda psylliumfrön.

 16. Ellen

  Jag gjorde dessa igår, men insåg ju redan när jag skulle börja att jag inte hade allt hemma. Så de fick bli alfalfa, sesam, chia som ersättare för psylliumfrön och linfrön. På bullarna satte jag vallmofrön, god smak. Men icke att rekommendera byte av fröna, konsistensen blev mindre hållbar kan man säga ☺

 17. Jenny L

  Hade varit bra om du skrivit att psyllumfröskal är samma sak som fiberhusk 😃 Letade länge efter psyllumfröskal i affären men hittade inget bredvid psyllumfrön, linfrö, solroskärnor och allt vad som står där… Gav upp och åkte hem och idag gick jag till hälsokost och frågade efter psyllumfröskal och då pekade hon glatt på fiberhusken som jag redan hade hemma 😄 Så idag med ett dygns fördröjning pga. Begreppsförvirring ska jag provbaka dessa bullat 😃

  • Hej Jenny! Det är inte samma sak. Det är samma råvara- dvs malda psylliumfrön men malda av olika grad. Mer eller mindre finmalda. Det har stor betydelse för resultatet vilken man använder. Det går inte att resätta den ena med den andra utan att får annat resultat. Synd att du fått felatktig info.

 18. Pingback: Nyårsafton (Dag 11 CG 1/6) | mammamedcancercandida

 19. Pingback: Torsdag 7/1 (Dag 17 CG 1/6) | Mamma med cancer och candida

 20. Linda Hilldén

  Hej!
  Jag har en ägg allergisk dotter på snart 2 år. Jag har bakat dessa frallor men tror att det blir för mycket för henne att tugga typ. Går det att mixa de största fröerna så att det blir ett lite mer slätt bröd tror du?
  Mvh Linda

 21. Elisabeth

  Hej! Kan man kavla ut dem och ha dem som taco-bröd? Håller de till det? Hur länge ska de gräddas då och i vilken ugnstemperatur, föreslår du? Ska få en äggallergisk gäst imorgon på tacos och letar febrilt efter recept på bröd hon kan äta. Hon äter inte heller gluten och jag som lchf-are tänkte också att jag skulle äta av de här bröden.

 22. Åsa

  Har testat dem två gånger nu, en gång med och en gång utan olja. De blir plättar. Vad gör jag för fel? Följer receptet till punkt och pricka. Gång två öppnade jag inte ugnen en enda gång och gjorde dem lite mindre. Ändå platt plätt.

Kommentera

Strax kan du boka tjänster och onlineprogram direkt här via hemsidan - håll utkik efter uppdateringar! Fram tills dess - klicka "SHOP" för att t.ex boka nästa onlineprogram. Avvisa

%d bloggare gillar detta: