Brunch Frukost Glutenfritt Mjölkfritt Paleo SCD-vänliga recept Sockerfritt

Bananpannkaka (glutenfri, mjölkfri, sockerfri)

Bananpankaka (glutenfri, mjölkfri)

Recipe in ENG…

Det finns olika sätt att lätt och smidigt få till underbara bananpannkakor. Jag har tidigare lagt upp recept på en äggfri variant och på banan & chokladpankakor. I det här inlägget ville jag ge ett grundrecept och idéer om hur man kan variera.

Det absolut lättaste sättet att göra bananpannkakor är att mixa en banan och två ägg tillsammans och steka smeten som plättar. Det blir jättegott! Vill man kan man röra i ett krm bakpulver för att få till lite extra fluffighet.

Receptet nedan har några fler ingredienser och det blir lite mer likt amerikanska pannkakor. Du kan variera tillbehören som du vill: frukt i skivor och bitar eller tinade bär, vispad kokosgrädde eller chokladsås passar också till. Strö kanel eller kakao över.

Recept ( 2 port)

Alternativ 1:

 • 4 ägg
 • 1 banan
 • kokosolja, smör eller ghee att steka i

Alternativ 2:

 • 4 ägg
 • 1 banan
 • 3-4 msk kokosmjölk eller annan mjölk
 • 2 msk kokosmjöl
 • 1/2 tsk bakpulver
 • kokosolja, smör eller ghee att steka i
 1. Lägg alla ingredienserna till pannkakorna i en matberedare eller använd stavmixer (välj om du vill göra dem helt enkla med bara ägg och banan eller om du vill använda kokosmjöl).
 2. Kör matberedaren eller stavmixern helt kort så att du får en jämn smet.
 3. Stek pannkakorna på låg värme, ca 2-3 min på varje sida. Gör dem ganska små, ca 10 cm i diameter. Eftersom att bananen är ganska söt är det viktigt att inte steka pannkakorna för varmt då de lätt kan brännas.

(13) Comments

 1. Cecilia says:

  Wow, det här lät ju hur gott som helst!! Hur ånga kalorier är det ungefär i varje pannkaka?

  1. Om en vecka har jag lärt mig att beräkna det 🙂 Det är inte alltid kalorimängden som räknas enligt min modell. GI värde räknas också. De här pannkakorna är inte allt för blodsockerhöjande och ger lång mättnadskänsla. Man behöver inte äta särskilt många för att bli rejält mätt.

  2. ca 340-350 kcal/portion (dvs. det blir ca 170 kcal per pannaka beroende på hur stora man gör dem) …beräkningen är ej inkl. topping.

 2. […] Får du överblivna äggvitor? Jag brukar får det bl.a. när jag gjort egen majonäs. Eftersom att det inte går så bra att göra sockerfria maränger med äggvitorna så kom jag på att använda dem i pannkakor. De här pannkakorna blir jättegoda med bara äggvita i stället för helt ägg. För att komma till receptet med bananpannkakor med hela ägg klicka här… […]

 3. Hej, kan man använda bakpulver eller chia istället för ägg?

  1. Ja, men du behöver anpassa proportionerna och tillsätta någon mer stärkelse. Som förslag, jag har inte provat:

   Till 2 bananer: 1/2 tapiokamjöl, 1 dl valfri vätska (vatten eller mjölk, t.ex soja, mandel eller havre), kanske även lite bovetemjöl (1/2 dl eller så) plus bakpulver.

   1. Hejsan, tack men vi kan inte äta tapiokamjöl…brukar använda chiafrön som jag svällt över natten i kokosmjölk som ägg ibland…kanske kan prova bikarbonat istället för bakpulver, banan och kokosmjöl (mycket vätska) eller quinoa eller bovete mjöl…Skall fundera lite!

   2. Jag har just provat fram ett recept som funkar bra med rismjölk och bovetemjöl. Ska lägga upp det vid tillfälle. Tills dess, prova med 1 banan, 3 dl rismjölk, 2-3 dl bovetemjöl + bakpulver. Stek långsamt på svag värme.

   3. Jag känner mig väldigt besvärlig nu men vi kan inte använda rismjölk heller =( innehåller saker vi inte tål och även saker vi skall hålla oss borta ifrån – vi får inte alls få i oss för mycket omega 6 – inflammation direkt i tarmen och sen innehåller den karragena som vi reagerat på, den kan även ge blåsor i tarmen…(stavfel)

    Jag gör egen mjölk på quinoa eller bovete =)

 4. Åt dessa härliga pannkakor till lunch. Förutom blåbär hade jag kanelglass (Raw) till. Tur att ingen såg – inte snyggt att vräka i sig på det där viset!

  1. Gott! 🙂

 5. […] Detta är mitt favorit recept från Nillakitchen.com: […]

 6. Helene Ekstrom says:

  wow!!!!

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: