Ingredienser Sockerfritt Vegan/Växtbaserat

Lista alternativ sötning

yacon

Här har vi en lista över alternativa, naturligt sötningsmedel som du kan ladda skafferiet med! När vi utesluter vitt socker så betyder inte det att det är hälsosamt att äta hur mycket av andra alternativ som helst… Men väljer man ersättningar som har en mer naturlig komposition av sockerarter – som efterliknar den av frukt till exempel – så är det lättare att hålla konsumtionen nere.

Läs ett längre inlägg om mina tankar kring alternativa sötningsmedel, t.ex agave, honung, fruktos osv här…

Tips: När vi har skafferiet laddat med alternativ så är det lättare att välja hälsosamt oftare. Köp hem det du behöver från en nätbutik med ett bra sortiment och prova dig fram vilken typ av naturlig sötning som du tycker är goda och passar dig. 

Råvarorna står i bokstavsordning, scrolla ned för att hitta det du söker…


bionaAgave

Eller agavesirap som det också kallas utvinns ur rötterna på växten Agave och växer naturligt i Mexico och USA. Konsistensen är ungefär som lönnsirap. Agavesirap har ett lågt GI värde och ger en mycket lägre glykemisk belastning än socker.

Agave innehåller fruktos och bör fortfarande användas sparsamt, vilket man med fördel också gör eftersom att sötningen är 25% mer än i vanligt socker. Man behöver helt enkelt inte använda lika stor mängd som med andra sötningsmedel.

xylitolBjörksocker (Xylitol)

Xylitol, även kallat björksocker, är ett naturligt alternativ till socker. Xylitol har länge använts som ingrediens i produkter för tandhälsa eftersom att det är sött och samtidigt basbildande (motverka karies och plack).

Xylitol har 40 % färre kalorier än socker och 75 % färre kolhydrater. GI värdet 7  är mycket lågt och kroppen behöver inte insulin för att använda det. Björksockret har i princip samma vikt och sötma som socker (upplevs lite sötare än socker) så det är lättare att dosera i bakning och matlagning än t.ex. sukrin.

DadelsirapDadelsirap

Utvinns helt och hållet från dadlar, innehåller glukos och är därför väldigt sött. Använd som sirap eller honung i baknig, till fruksallad och i desserter.

Dadelsirap är en naturlig produkt som inte är raffinerad. Innehåller näring men inte särskilt mycket och har ett högre GI värde än t.ex. honung men inte lika mycket som vitt socker.

berriesFruktsocker/fruktos

Finns naturligt i frukt och har då en ganska långsam påverkan på blodsockret. Undvik ändå större mängder om du vill gå ner i vikt, har diabetes eller problem med sötsug. GI-värdet varierar från frukt till frukt. Bär har lägst GI och påverkar blodsockret mindre än frukt. Dessutom är oftast bär mer näringsrika och innehåller mängder av antioxidanter och fytokemikalier.

Konstgjord eller raffinerad fruktos (pulver) omvandlas snabbt till fett i kroppen. Trots att det har lägre GI än vanligt socker så jag ser inga fördelar med att använda det.

Jag använder däremot ofta färsk frukt och bär i bakning och desserter. Då får man med fibrer, näringsämnen, antioxidanter och aromer på köpet med den söta goda smaken.

raw honungHonung

Honung består av fruktos och glukos. Förutom den söta smaken har oupphettad honung rent av magiska egenskaper eftersom att den bl.a är antiinflammatorisk och antiseptisk.

Honung innehåller vitaminer, mineraler, antioxidanter, och Raw honung som inte har utsatts för kemikalier och inte värms upp innehåller mjölksyrabakterier. Mjölksyrebakterier hjälper stabilisera bakteriefloran i magen med hälsoegenskaper av förbättrat immunförsvar och bättre näringsupptag.

Att se upp med: bra honung har bina tillverkat av nektar, sämre honung har bina har fått vanligt socker att tillverka honung av. Upphettad förlorar honungen sina läkande egensakper.

Huskurer med raw honung:

  • Vid förkylning – ät honung av bra kvalitet teskedsvis (helt oupphettad) och låt den sakta smälta i munnen istället för halstabletter. Honungen verkar antibakteriellt på väg ned genom halsen. Att honung lindrar hosta har på senare tid fått vetenskapligt erkännande.
  • Istället för sårtvätt – honung verkar desinficerande. Kan appliceras i öppet sår.

kokosnektarKokosnektar

Utvinns av kokosblomsnektar och har en mildare sötma än socker och smakar lite karamell. Kokosnektar eller kokosirap har mörk färg och djup och karamellig smak. Passar perfekt i smoothies, vegandesserter, att ringla över fruktsallad och pannkakor.

Sirapen görs av saven från kokospalmens blomma som kokas till en sirap. Den är alltså inte Raw. Köp kokosmektar här…


kokospalmKokospalmsocker

Utvinns av kokosblomsnektar och har en mildare sötma än socker och smakar lite karamell. Den har ett lägre GI-värde än vitt socker och rårörsocker och innehåller en del mineraler, vitaminer och antioxidanter.

Det är fortfarande ganska sött och funkar till desserter. Kokossocker är ett exklusivt alternativ till vitt socker, råsocker och muscavadosocker i bakning och som smaksättare. Det passar i teet och på fuktsallad. I smaken liknar kokossockret ljust muscavadosocker. Köp kokospalmsocker här…

lucumaLucuma 

Lucuma är en söt och näringsrik frukt från Peru. Lucumapulver är en frystorkad rawfoodprodukt som  naturligt sötar smoothies och raw food desserter.

Använd en tesked eller matsked i en smoothie eller bananglass! Smaken har toner av lönnsirap och vanilj. Köp lucumapulver här…

lannsirap1Lönnsirap

Lönnsirap kommer från saven ur kanadensiska lönnträd. Saven samlas och får dunsta på svag värme tills en gyllenbrun sirap återstår. Lönnsirap ger lika mycket energi och sötning som socker men bidrar också med en hel del mineraler. Underbart god i bakverk, desserter och på pannkaka.

Använd med måtta för att förgylla och smaksätta! Någon matsked eller två till pannkakor kan räcka för att skapa lyxkänsla en härlig brunch.

mesquiteMesquite

Mesquite kommer ursprungligen från norra Peru och har använts där i diverse maträtter som krydda och smaksättning, men även för hälsoaspekterna. Mesquites är ett sött, frystorkat rawfoodpulver och kan användas i smoothies och rawfoodbakverk. Smak och doft kan liknas vid blommig och mild kakao med karamell.

Smaken blandar sig väl i t.ex choklad, glass och i smoothies. Mesquite har ett lågt GI, mycket fiber, protein, kalcium, magnesium, kalium, järn och zink samt är naturligt glutenfritt. Köp mesquite här…

steviaStevia

(Stevia) är ett växtsläkte som ursprungligen kommer från Paraguay. Växterna är upp till 300-400 gånger sötare än socker men påverkar inte blodsockret alls och används därför som sötningsmedel.

Stevia framhålls som mer naturligt än andra sötningsmedel efetrsom att det kommer direkt från en växt. Andra sötnigsmedel som vi är vana vid har tagits fram på kemisk väg.

Stevia är stort just nu bland de som följer LCHF-dieten eftersom att det inte påverkar blodsockret alls. Stevia kan ge en något bitter eftersmak och kan ha en lätt laxerande effekt.

Stevia ströSukrin & Stevia Strö

Sukrin är en produkt baserat på sockeralkoholet erythritol. Erythritol finns naturligt i bl.a. päron, meloner och svamp. Smakar och ser ut som socker men påverkar inte blodsockret alls och skadar inte tänderna.

Stevia Strö är en blandning av Stevia och Sukrin, d.v.s. man har försökt uppnå konsistensen av vitt socker så att det är lättare att dosera och baka med än med rent stevia-pulver. Blandningen av Stevia och Sukrin ska ge samma sötma som vanligt socker och en mindre uttalad bismak än om varje medel skulle tas för sig.

yacon sirapYacónsirap

Yacon är en rot som växer i Anderna. Sirapen är mörk, smakrik, fruktig och blommig i smaken och söt ungefär som lönnsirap. Jag tycker att den passar perfekt i smoothies, ringlad över fruktsallad och på pannkakor.

Yacon innehåller väldigt få kalorier och har ett lågt glykemiskt index. Yacon innehåller även mellankedjade sockerarter som matar de snälla tarmbakterierna i magen. Det är lyxigt och mycket gott! Perfekt att förhöja vilken efterätt eller smoothie som helst.

(17) Comments

  1. […] Lista Oraffinerad sötning […]

  2. […] Oraffinerad sötning […]

  3. Hej, fin blogg! Ska göra nyponsoppan tillsammans med småfolk;)
    Jo, jag har varit storkonsument av steviasötning, sukrin, sötin och allt vad det heter.
    Du skriver att det framställs av växter,
    Har läst på en hel del, som jag förstår det så är det som säljs i butiker och på nätet helt syntetiskt framställt. Bara om det är grönt som bladen är, då är det äkta.
    Sedan jag löst om hur tillverkningen sker har jag helt slutat med dessa sötningsmedel.
    Bara en liten reflektion.
    Tack för att du delar med dig av recept!

    1. Hej och tack för din kommentar! Vad intressant, vart har du fått den informationen? Så här har jag förstått det hela: De ämnen som tillför sötman i bladen(stevioglykosider) utvinns ur steviabladen och utgör det vita pulver som vi vant oss vid under namnet “Stevia”. Anledningen till att stevia marknadsförs som ”naturligt” är för att den till skillnad från sukralos och aspartam (som är helt kemiskt framtällda), har sitt ursprung i växtriket även om den genomgår en viss processning.

  4. Hej igen,Internet är inte alltid källan till sanning, men här kommer ett exempel på hur stevia skapas.Det finns många andra sidor som förklarar det på samma sätt. Var och en gör sitt val, men intressant är det. Stevia kan ha används som preventivmedel…..http://www.sund.nu/docs/printArtikel.asp?art=1561&tem=0&und=0

    1. Jag är nyfiken till källan som man använder sig av i artikeln. vet du?

  5. […] Oraffinerad sötning […]

  6. Maria says:

    Hej! Har läst om Stevia på följande sida från Zarah Öberg:
    http://www.zarahssida.se/blog.php?bid=3275&print=1

    1. Hej! 🙂 Vad jag förstår rekommenderar hon ändå stevia om man nu ska välja någon form av sötning. Själv använder jag inte stevia längre, eftersom att jag inte tycker att det smakar bra.

      Informationen här på bloggen är i syftet att vara upplysande om hur man kan använda sig av de olika produkterna om man själv väljer det. Jag är inte ute efter att förespråka det ena eller det andra. Jag kan bara rekommendera och min erfarenhet säger mig att använder man sig av dess produkter istället för raffinerat socker så är det betydligt lättare att hålla nere konsumtionen av sött.

      Min uppfattning är att de varningar man utfärdar handlar om fall av överkonsumtion. Konsumtion av sött ska alltid begränsas i en balanserad kosthållning. Oavsett vilken typ av sötning man använder.

  7. is good artikel Thank you so much , Adwin

  8. Om man helst vill utesluta lönnsirap i några recept går det bra om man ersätter det med t.ex. Xylitol. Jag vill helst GA sötningsmedel som är raw, inte höjer blodsockret & har låga kolhydrater & kalorier

  9. website

    Lista alternativ sötning | Nilla's Kitchen

  10. Fibersirap finns ju också. Vad anser du om den?

  11. […] Källa: Expressen och Nilla Gunnarsson […]

  12. […] Angående sötningen. Jag rek oftast inte sötningsmedel av olika skäl. Jag tycker hellre att man ska använda sig av naturliga sötningar och dra ned mängderna man konsumerar. Läs mer om mina tips kring sötning här… Men, om man använder sötningsmedel till vissa tillfällen så har det sin plats tycker jag. Till en tårtbotten t.ex. kan det passa med xylitol (björksocker). Konsistensen behöver vara ett torrt socker i det här receptet. Man kan byta ut xylitol med antingen råsocker (om man är OK med det) eller kokossocker om man inte har något emot att smaken blir mer nötig och färgen på kakan mörkare. Läs mer om respektive sötningsmedel i listan här… […]

  13. […] Källa: Expressen och Nilla Gunnarsson […]

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

What Our Clients Say
257 recensioner
%d bloggare gillar detta: