Annonser

Blåbärsmirakel för magen! Kräm med chia eller linfrön

blåbärskräm, blåbärsgröt, chiagrötEn frukost eller mellanmåls-kräm/gröt som inte kunde vara bättre för magen! Den här svala raw-food krämen/gröten gör du enkelt på blåbär och antingen chiafrön eller linfrön. När man blötlägger chiafrön och linfrön så bildas en geléaktig hinna av kostfibrerna som verkar gynnsamt på tarmarna. Blåbär har lågt GI och ”att blåbär innehåller rikligt med antioxidanter och vitaminer är känt sedan tidigare. Nu visar ny forskning vid Lunds Tekniska Högskola att även blåbärens fibrer är viktiga och kan lindra och skydda mot tarminflammationer, t ex Ulcerös kolit.”/nyforsknig.se 

Linfrö har fler fina egenskaper – förutom att de ”är bra för magen”  så har de en unik sammansättning av nyttiga fettsyror, bl.a. då omega 3 och omega 6. Om du använder linfrön, tänk på att hela linfrö går rakt igenom kroppen och om man vill komma åt näringsämnena så måste linfröna krossas eller tuggas. Med hela linfrön kommer krämen vara vattnig, men när fröna har svällt, mixa krämen med stavmixer. Då tjocknar krämen genast.

Näringsämnena i chiafrön däremot tas upp utan att fröna behöver krossas. Chiafrön har jag redan skrivit om och är rika på protein, antioxidanter, omega-3 fettsyror, mineraler och kostfiber och har beskrivits som ett bland de mest funktionella och näringsrika livsmedlen på vår planet.

Recept (1 port)

  • 1 dl blåbär (färska eller frusna)
  • 1,5 dl vatten
  • 2 msk chiafrön eller linfrön (Använd chiafröna hela. Använd linfröna krossade eller malda i kaffekvarn.)
  • 1 krm vaniljpulver
  • 1 tsk agavesirap eller honung

Mosa blåbären eller mixa dem med vattnet med en stavmixer. Rör samman alla ingredienser och låt stå någon timme, helst över natten. Med hela linfrön kommer krämen vara vattnig, men när fröna har svällt, mixa krämen med stavmixer. Då tjocknar krämen genast.

Servera krämen som den är eller exemplelvis med persika eller bananbitar.

Annonser

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Klicka "SHOP" för att t.ex boka nästa onlineprogram. Avvisa

%d bloggare gillar detta: