Maskrosornas läkande kraft (recept: maskros & citronpesto)

maskros och citronpesto

När jag gick och plockade mina maskrosblad senast filosoferade jag lite kring maskrosens livskraftighet. Den är ju i princip omöjlig att utrota och växer genom asfalt och överallt där den får fäste, i vissa fall med nästan ingen näring och vatten. Att äta den är att ta in en del av den livskraften och självklarheten att ta plats i världen och låta det få rena blodet och själen…

Maskrosor har traditionellt använts som medicinalväxt och räknas med i toppen bland den viktigaste överlevnadsmaten. Fantastiskt att det finns hur mycket av den ute i naturen just nu, helt gratis!

Inom naturmedicinen anses maskros som blodrenande och används för att behandla lever, njurar, gallblåsan, bukspottkörteln och mjälten. Bladen innehåller mer betakaroten än morötter, mer järn än spenat, innehåller dessutom bl.a höga halter A-vitamin,C, flertalet B-vitaminer, kalium, fosfor, magnesium och zink.

Eftersom att maskrosor är bittra i smaken (bitterämnena i maskros stimulerar matsmältningen) kan man behöva antingen blanda dem med något sött som t.ex. frukt i en grön smoothie eller tillaga dem tillsammans med någon typ av fett som i peston nedan med nötter, oljor och avokado. Blomman kan ätas rå i sallad eller göras till sylt.

maskrosblad

Recept: maskros & citronpestomaskros & citronpesto

OBS! plocka mindre maskrosblad och använd i matlagning. De är lite mindre bittra i smaken. 

Receptet är vegansk, dvs utan ost. Vill du kan du byta ut en del av nötterna mot pecorino-ost (getost av parmesan-typ).

För nötfri variant: ersätt nötterna med solrosfrön eller melonkärnor. 

 • 1 näve nyskördade maskrosblad (ca 1,5-2 dl i o-hackad volym)
 • 1 näve basilikablad (ca 1,5-2 dl i o-hackad volym)
 • 1 dl pinjenötter eller mandel
 • 1 dl valnötter
 • 2-4 vitlöksklyftor (beroende på hur stark du vill ha den)
 • 1/2 dl kallpressad olivolja, rapsolja eller avocadoolja
 • 2-3 msk citronsaft
 • rivet skal från 1 liten citron
 • ½ msk honung
 • ½-1 tsk salt (eller salt efter smak)

Mixa alla ingredienser i matberedare tills allt har blandats och finfördelats ordentligt. Skrapa ned sidorna ett par gånger under mixningen. Servera som du skulle servera pesto eller som sås till grillat kött eller fisk. Det passar även bra att bre på pålägg eller äta som dipp med grönsaksstavar.

Maskrospesto

3 comments

 1. Pingback: Nillas gröna gazpacho – sval supersoppa! | Nilla's Kitchen

 2. Låter väldigt spännande! Plockar du maskrosor i stan? Hur kontaminerade blir de bland alla bilar, även om man inte skulle plocka direkt intill bilväg?

  • Jag plockar mina här i Hägersten, inte direkt utanför dörren kanske (och då tänker jag mer på hundar som gått förbi 🙂 ), utan från nedåt vattnet till. Jag har ingen forskning på det men inom raw-food kretsar varnar man bara för att plocka från direkt intill bilväg. Plockad från gräsmatta eller äng är det ju ungefär samma som det vore att äta egenodlat från kolonilotten!

Kommentera

Strax kan du boka tjänster och onlineprogram direkt här via hemsidan - håll utkik efter uppdateringar! Fram tills dess - klicka "SHOP" för att t.ex boka nästa onlineprogram. Avvisa

%d bloggare gillar detta: