Skön Grön Grillsås/dressing med ärtor & basilika (mjölkfri)

ärtpestoEtt förvånande gott recept på pesto-liknande kall sås som passar till grillat, vegetariskt, till raw-food sallad eller att bre på ett gott bröd. De gröna ärtorna är söta och lite nötaktiga i smaken och passar fantastiskt med smakkombinationen olivolja, vitlök och örter. Anpassa mängden citronsaft och olivolja för att få den tjockare eller lösare i konsistensen beroende på om du vill ha den till kall sås (bild ovan) eller dressing (se bild nedan).

Eftersom att gröna ärtor verkligen är nyttiga med både ett högt innehåll av protein, vitaminer och mineraler är de ett mycket bra livsmedel att ha som back-up i frysen att ta farm och berika måltiderna med. Gröna ärtor har bl.a ett högt innehåll av magnesium, fosfor, kalium, c-vitamin, zink, kalcium, folsyra och järn.

dressing på gröna ärtor

I salladen ovan har jag blandat lätt ångad broccoli, spenat och salladslök med rejält med ärt-dressingen. Servera som den är eller tillsammans med kött, kyckling eller rostade nötter eller solrosfrön.

Recept

 • 3,5 dl frysta eller färska gröna ärtor
 • ca 1/2 dl olivolja
 • 2-5 msk citronsaft
 • 1-2 klyftor vitlök
 • 1 näve färska örter eller ett par msk frysta (enbart basilika går bra, andra förslag är att blanda valfritt med timjan, oregano, dragon och körvel)
 • salt
 • nymalen svartpeppar
 1. Tina ärtorna enligt anvisning på förpackningen eller förväll färska gröna ärtor i kokande vatten i några minuter. Skölj i kallt vatten så att ärtorna svalnar något (det går bra om de är ljumna). Häll bort allt vatten.
 2. Mixa alla ingredienser i en matberedare eller med en stavmixer.
 3. Anpassa konsistensen med mer olivolja och/eller citronsaft om det behövs. Konsistensen ska vara puré-aktig för en bra sås och lite rinnigare för dressing.
 4. Smaka av med salt och peppar.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Klicka "SHOP" för att t.ex boka nästa onlineprogram. Avvisa

%d bloggare gillar detta: