Annonser

Raw blomkåls-tabboulleh & rödbetssallad med honungsrostade valnötter

rawfood, vegetarisk middagSupergod middag; fräsch och samtidigt väldigt smakrik och mättande. Lite medelhavs och orient-inspirerad. Hela middagen, som du ser den på bilden, är inte helt raw i och med att jag serverat tillsammans med lättkokta edamame bönor (gröna sojabönor) och rostade valnötter, men det går ju naturligtvis bra att anpassa med något annat om man vill.

Nedan hittar du två recept, ett på raw blomkåls-tabbouleh och ett på rödbetssallad med honungsrostade valnötter. Välj själv om du vill använda råa rödbetor eller förkoka. Blomkålen bör användas helt otillagad. Raw blomkåls-tabbouleh har blivit en klassiker på raw-food menyer helt enkelt eftersom att det blir så bra. Det är svårt att tro att det faktiskt är just rå blomkål du äter när du smakar den.

Raw tabboulleh, rödbetssallad med honungsrostade valnötter & tomatsallad

Raw Blomkåls-Tabbouleh (2-3 port)

 • 1 dl solrosfrön
 • 2 vitlöksklyftor
 • 1/2 citron
 • 1/2 dl olivolja
 • 1 medelstort-litet blomkålshuvud
 • 1/2-1 äpple
 • 1 liten-mediumstor rödlök
 • ca 2 dl bladpersilja
 • ca 1 dl mynta
 • Himalayasalt eller havssalt
 • 10-15 körsbörstomater (Av tomaterna valde jag att göra en liten, separat sallad men du kan hacka med dem i Tabboulehn om du vill. Jag delade tomaterna i bitar, pressade i en halv klyfta vitlök och kryddade med färsk oregano, olivolja, svartpeppar och salt) 
 1. Kör solrosfrön, vitlöksklyftor och 1/2 skalad och urkärnad citron (hel med fruktkött) och olivolja i en matberedare tills att solrosfröna är mixade fint. Skarpa ned sidorna ett par ggr om det behövs.
 2. Dela blomkålen i bitar, skala och dela löken i bitar.
 3. Tillsätt blomkål till matberedaren med solrosfrö-dressingen kvar i beredare och kör tills att blomkålen är finfördelad till cous-cous eller riskonsistens. Skrapa ned sidorna ett par ggr. undertiden.
 4. Skrapa ur innehållet ut matberedaren ned i en serveringsskål.
 5. Tillsätt lök och örter till matbereaden och kör tills att det är finhackat. Skapa ned sidorna ett par ggr om det behövs.
 6. Skrapa ur lök och örter ned i serveringsskålen tillsammans med blomkål och dressing.
 7. Smaka av med salt och blanda allt väl.

Raw tabboulleh, rödbetssallad med honungsrostade valnötter & tomatsalladRödbetssallad med honungsrostade valnötter (2-3 port)

 • 3 medelstora-stora rödbetor (välj själv om du vill använda råa eller för-kokta)
 • 1 dl valnötter
 • 1/2 tsk spiskummin
 • 1/2 msk honung
 • 1 avocado
 • ca 2 msk citronsaft
 • 2 msk olivolja
 • himalayasalt eller havssalt
 1. Kör avocado, citronsaft och salt i matberedaren tills att det blir slätt.
 2. Om du använder råa rödbetor, tillsätt skalade rödbetor i bitar i matberedaren och kör tills de blir finhackade. Skrapa ned sidorna på matberedaren ett par ggr. Om du använder för-kokta, finhacka rödbetorna med kniv och blanda med dressingen.
 3. Torr-rosta valnötterna med spiskummin i en stekpanna. Rör långsamt om i pannan hela tiden. Mot slutet när nötterna och spiskummin börjar dofta starkt (men inte bränt) tillsätt honungen och fortsätt att röra tills att det mesta av fukten i honungen avdunstat.
 4. Blanda allt i en serveringsskål.

Servera med edamame-bönor som du låtit koka upp i ett par minuter och vänt i lite himalayasalt.

Raw tabboulleh, rödbetssallad med honungsrostade valnötter & tomatsallad

Annonser

 1. Therese

  Åh, hade riven blomkål över och googlade fram detta recept – ljuvligt gott var det!!! Tack så mycket för all fantastisk inspiration.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Klicka "SHOP" för att t.ex boka nästa onlineprogram. Avvisa

%d bloggare gillar detta: