Tunnbröd med Bovete & Potatis

Tunnbröd med Bovete & potatis (glutenfritt, mjölkfritt, äggfritt, jästfritt)

Underbara mjuka tunnbröd bakade på kokt potatis, bovetemjöl och salt. Inget annat! Ät dem som smörgåsbröd, pitabröd eller till maten.

De är väldigt lätta att göra och det enda man behöver vara medveten om är att mängden mjöl beror på konsistensen och vätskeinnehållet i potatisarna. Börja därför med en mindre mängd mjöl när du knådar ihop degen och tillsätt mer och mer för att få till en bra konsistens. Bra att veta är också att bovetemjöl absorberar en del vätska så gör en ganska klibbig deg som du låter stå 15-30 min innan du tillsätter det sista mjölet och kavlar ut bröden.

Tunnbröd med Bovete & potatis (glutenfritt, mjölkfritt, äggfritt, jästfritt)4

Recept (ca 8 bröd, det går bra att dubba receptet)

 • 400 g kokt kall potatis (ca 4 st medelstora)Tunnbröd med Bovete & potatis (glutenfritt, mjölkfritt, äggfritt, jästfritt)
 • 1/2 tsk salt
 • 160 g (ca 2 1/2 deciliter) bovetemjöl + en del extra till utbakningen.
 1. Potatisen kan kokas och kylas en dag i förväg.
 2. Skala potatisen. Bäst blir det om man arbetar ihop potatis, bovetemjöl och salt i en matberedare men det går också bra att och pressa potatisen i en potatispress eller riv den fint på ett rivjärn.
 3. Arbeta ordetligt ihop potatisen med salt och mjöl.  Degen ska vara lite seg och klibbig och gå att forma till en rund boll med mjölade händer men fortfarande kännas Tunnbröd med Bovete & potatis (glutenfritt, mjölkfritt, äggfritt, jästfritt)2”smidig” och lite klibbig.
 4. Låt degen vila i ca 15 min.
 5. Dela degen i ca 8-10 delar.
 6. Använd extra bovetemjöl till utbakningen så att degen inte klibbar fast. Rulla delarna till bollar och kavla ut varje del till en rundel på ungefär 15-20 centimeters diameter, ca 1,5-2 mm tjock.
 7. Hantera de utkavlade bröden försiktigt. Innan de är stekta faller de lätt isär men tillagade håller de ihop väldigt bra!
 8. Grädda tunnbröden i en medelhet torr stekpanna ca 3 min på varje sida. När det bildas bruna fläckar på undersidan och det har bildats en del luftbubblor i degen är det dags att vända.
 9. Ät bröden helst samma dag.

Tunnbröd med Bovete & potatis (glutenfritt, mjölkfritt, äggfritt, jästfritt)5

 1. Sofia

  Jättegoda blev de! Testade att göra quesadillas på dem med hårdost av getmjölk. Så otroligt gott och mättande men ändå milt för magen. När jag gör nästa omgång planerar jag att använda några av dem till att göra nyttiga minipizzor 🙂

 2. Åh! Älskar tuttull! Har gått och klurat på liknande men inte gjort slag i saken- har inte bakat detta sedan jag gav upp gluten- passar perfekt att koka ett par extra potatisar när jag ändå ska koka till julkorven!

   • Bakat och klart! Men hur tunna gjorde du? Jag kavlade dem till att passa stekpannan så de blev riktigt tunna- kanske för tunna för de blev inte så mjuka- men ljuvligt goda! (Tillsatte anis-kunde inte låta bli!)

   • jag lät mom nog vara ett par millimeter tjocka och ca 18-20 cm i diameter. Du kan också prova att dra ned lite på mjölmängden lite nästa gång, provsteka ett bröd och ha i mer mjöl om det behövs. Potatis har olika egenskaper beroende på sort och säsong och behöver olika mycket mjöl. Jag ska nog lägga till det i receptet.

 3. Karin

  Hej!
  Tål inte bovetemjöl -,kan jag byta mot annat mjöl – typ mandel, majs, kokosmjöl eller liknande?
  Vänligen
  Karin

 4. Pingback: Tunnbröd med bovete och potatis | Nilla's Kitchen

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Klicka "SHOP" för att t.ex boka nästa onlineprogram. Avvisa

%d bloggare gillar detta: