De bästa glutenfria Kanelbullarna – även fria från vitt socker!

De bästa glutenfria kanelbullarna

mina bästa glutenfria kanelbullar ur boken ”baka glutenfritt”

Klicka på bilden för nytt, uppdat. recept

Notering 2/10-2016

 

OBS! Detta är ett ganska gammalt inlägg och mitt första recept på glutenfria kanelbullar. Det funkar jättebra och många gillar det, men vill du ha det nyaste och enligt mig det ALLRA bästa receptet på glutenfria kanelbullar så ska du läsa här…

Du kan skriva ut en PDF-version av receptet från boken ”baka glutenfritt”  här…


Är det verkligen värt det att börja experimentera med helt nya ingredienser som man inte vet vad de är och hur de fungerar? Mitt svar är: helt klart! De här kanelbullarna är de bästa glutenfria bullar jag någonsin har ätit. Det finns flera glutenfria mjölblandningar nu förtiden utan vetestärkelse; men jag föredrar att lära känna de olika ingredienserna med deras unika egenskaper och vad de gör för degen.

Det här receptet har jag jobbat fram på ett par olika försök. Det började med att jag ville skapa en fralla som kan fungera som hamburgerbröd (recept kommer i nästa inlägg). Det första experimentet blev helt ok. Jag fick bra betyg av de som smakade men jag tyckte själv att resultatet var lite för stabbigt.

Jag ändrade lite i proportionerna och mitt under utbakningen fick jag för mig att prova att kavla degen, vilket fungerade utmärkt. Jag bestämde mig för att ge mig på kanelbullar med lite ändringar i grundreceptet och de blev verkligen helt fantastiska! Om du provar själv är det risk att du imponerar stort på de som får smaka.

De bästa glutenfria kanelbullarna

Recept

mina bästa glutenfria kanelbullar ur boken ”baka glutenfritt”

NYTT, UPPDAT. RECEPT – KLICKA PÅ BILDEN!

OBSOBSOBS! Detta är mitt första recept på glutenfria kanelbullar. Det funkar jättebra och många gillar det, men vill du ha det nyaste och enligt mig det ALLRA bästa receptet på glutenfria kanelbullar så ska du läsa här…

Du kan skriva ut en PDF-version av receptet från boken ”baka glutenfritt”  här…

 • 3,5-4 deciliter rismjöl
 • 3,5 deciliter durramjöl (sorghum flour)/skrädmjöl eller malda glutenfria havregryn (kör dem torra i matberedaren för att få till ett bra mjöl)
 • ½ dl Tapioca*** (kan ersättas med potatismjöl)
 • 1 deciliter majsstärkelse
 • ½ deciliter + 1 msk psylliumfröskal
 • ½ deciliter + 1msk pofiber
 • 1 tsk salt
 • 1 tsk mald kardemumma
 • 50 g jäst
 • 7 deciliter vegetabilisk mjölk
 • 2 rumstempererade ägg + 1 extra till pensling
 • 25 g smält smör eller kokosolja
 • 1/2 deciliter honung eller agave *****

*** Tapiocastärkelse/mjöl går att köpa i asiatiska special-affärer.
***** Ersätt honung eller Agave med Sukrin/Stevia strö om du vill få ned GI-värdet ytterligare. Minska då också mjölmängden med några msk.

Fyllning:

 • Ca 75-100 g smör
 • 4-5 msk honung eller agave *****
 • ca 1 dl mandelmjöl (kan uteslutas)
 • ca 2 msk kanel eller efter smak
 • Hackade nötter eller kokosflingor till dekoration

***** Ersätt honung eller Agave med Sukrin/Stevia strö om du vill få ned GI-värdet ytterligare. Minska då också mjölmängden med några msk.

De bästa glutenfria kanelbullarna

 1. Vispa upp äggen med honung och 0,5 dl av havremjölken. Använd helst en degblandare men det går även bra att blanda i en bunke och sedan knåda för hand.
 2. Smält smöret till degvätskan och ha i havremjölken. Värm till strax över fingervarmt eftersom att äggen bara är rumstempererade och kommer att kyla ned degvätskan annars.
 3. Häll ihop havremjölken/smöret med äggblandningen och rör ihop. (Om degvätskan blir för sval när du blandat i allt vatten, kan du försiktigt värma upp bunken över vattenbad medan du hela tiden rör om och känner efter att vätskan nått rätt temperatur.)
 4. Tillsätt och rör ut jästen i degvätskan.
 5. Blanda alla torra ingredienser väl för sig.
 6. Tillsätt de torra ingredienserna till degvätskan. Först kommer degen att te sig väldigt klibbig men låt degblandaren gå i ca 5 min så att degen hinner absorbera vätska och svälla. Vid det här laget ska degen vara lite klibbig men inte smetig. Knåda degen i allt som allt 5-7 min för att få bäst resultat.
 7. Låt degen jäsa under bakduk i 35 min
 8. Blanda under tiden smör, honung kanel och mandelmjöl till fyllningen. Du kan välja att utesluta mandelmjölet om du vill.
 9. Kör degblandaren någon minut eller knåda en stund när degen jäst färdigt. Tillsätt lite extra rismjöl om det behövs, försiktigt, lite åt gången. Degen ska fortfarande vara något lite kladdig när du börjar forma och kavla den.
 10. Dela upp degen i 2 delar på ett mjölat bakbord och kavla ut rektanglar, en i taget. Använd rikligt med rismjöl medan du kavlar.
 11. Forma bullar eller snäckor som du brukar.
 12. Låt bullarna jäsa på en bakplåt i ca 25 min.
 13. Vispa upp ett ägg med ca 1 msk vatten och pensla ytan på bullarna.
 14. Strö hackade hasselnötter, kokosflingor eller annan dekoration över.
 15. Grädda längre ned i ugnen i 200°C i ca 20 min.
 16. OBS! Ät inte bullarna nygräddade utan låt dom svalna helt! Varma är brödet fortfarande degigt och konsistensen blir en helt annan efter att brödet har svalnat.

De bästa glutenfria kanelbullarna

  • Hej Maria!
   Jag upplever att det här med att upphettad honung skulle vara giftigt på något sätt är en myt. Enzymerna i honungen dör vid 40 grader och den förlorar därmed de flesta av sina hälsobingande egenskaper. Det är därför man brukar säga att honungen inte ska hettas upp. Upphettad fungerar honungen fortfarande som sötning av oraffinierad typ med lägre GI än rårörsocker. Jag skulle själv ersätta honungen med Agave om jag inte ville använda honung.

 1. Sanne

  Det här ser helt underbart gott ut! Måste testas! 🙂 Älskar dina recept! Du e så himla uppfinningsrik och duktig! Väldigt inspirerande! 🙂

 2. Maria

  Ska prova Agave 🙂
  Enligt Ayurvedan bör inte honung värmas över 40 grader eftersom det få bildas slaggprodukter.
  Tack för fint recept. Älskar kanelbullar och har nyligen slutat med vete och vitt socker

 3. Pingback: Naturligt glutenfria bröd (även mjölkfria) | Nilla's Kitchen

  • Kolla glutenfria hyllan i vanliga små-butiker. Många har. Om de inte har psylliumfröskal, använd fiberhusk (det är samma sak men mer finmalet) och dra ned på mängden något lite. Annars finns båda produkterna i större mataffärer bland glutenfria varor eller i lchf- sortimentet.

  • Vänta i 5-10 min. Degen sväller. Om det fortfarande är väldigt klibbigt tillsätt ytterligare rismjöl tills att degen är mindre klibbig. Den ska vara något klibbig fortfarande när den kavlas. Använd lite mer mjöl i utbakningen bara.

 4. Som jag har letat och experimenterat hemma för att hitta ett bra recept på glutenfria kanelbullar! Och här är de ju 😉 Det ser väldigt gott ut och ett stort plus för att du inte använder färdig glutenfri mjölmix. Här ska bakas!

 5. Hanna

  Jättegoda kanelbullar! Försökte mig på att göra lussekatter av grunddegen idag, la till 1 g saffran och 0,75 dl socker i degen. De blev jättegoda, men tyvärr lite torra, har du nåt bra tips om hur jag får dem mindre torra men fortsatt helt mjölkfria?

 6. Pingback: Lussebullar | ibs-mat

 7. Pingback: Kanelbullar | ibs-mat

 8. Therese

  Har precis hittat din underbara sida😀! Massor av godsaker som jag vill testa.
  Detta recept på bullar verkar toppen! Nu är jag ganska ny inom detta område så jag undrar när det står 1/2deciliter+ 1 msk profiber, och 1/2deciliter+ 1msk psylliumfröskal.
  1/2 deciliter av vad? Ska det vara någon ingrediens där? Eller har jag missat något 😉?

 9. Jag förstår inte vad jag kan ha gjort för fel här. Mina varken ser ut som eller smakar kanelbullar. Jag tog hela psylliumfrön då jag inte kunde hitta psylliumfröskal någonstans. När jag låtit degen jäsa och skulle kavla ut degen var den ju superklibbig och höll inte direkt ihop, jag fick ta i jättemycket mer havremjöl samt rismjöl för att kunna kavla ut den. Ändå var det problem att kavla den då degen smulades sönder och fastnade ständigt på kaveln så bitar av degen lossnade.
  Degen jäste inte under andra jäsningen.
  Fast jag tog 3 ggr så mycket smör i fyllningen blev de sjukt torra och helt hårda. I mitten var de mjuka men jag var tvungen att dricka mycket till pga torrheten.
  Jag undrar lite vad som kan vara felet.. några spontana tankar?

  • Josephine

   Psylliumfrön och psylliumfröskal är inte samma sak och fungerar inte på samma sätt. Det är psylliumfröskalet som håller ihop degen. Så det är nog därför den blev så klibbig.
   Ett annat namn för psylliumfröskal är Fiberhusk. Det brukar finnas i de flesta mataffärer. Men det är lite mer drygt bara.

 10. Pingback: En rosa sockermånad | Åsa

 11. Hej.

  Jag förstår inte heller riktigt vad som menas med ½ deciliter + 1 msk psylliumfröskal och
  ½ deciliter + 1msk pofiber. Är det att det ska vara ½ deciliter psylliumfröskal + 1 msk psylliumfröskal. Tror det blir krångligt då det annars brukar stå tex 3/4 dl om det är mer än en 1/2 dl om du förstår?
  Väldigt sugen på att prova receptet nu till kanelbullensdag!

  • Vad är krångligt? Ja, 1/2 dl + 1 msk psylliumhusk . Jag menar inte 3/4 dl. Det är viktigt med exakta mått, därför har jag skrivit som jag har. Det går inte art höfta eller anpassa måtten när det gäller psyllium eftersom att det är så extremt drygt och kraftigt bindande. I nästan alla recept använder jag gram men det blev inte så i detta receptet av olika skäl.

 12. Linda

  Jag är också ny inom området, men väldigt taggad på nya möjligheter! Jag tror jag har en dum fråga, men havremjölk är den verkligen glutenfri? Den är väl det eftersom bullarna ska vara glutenfria, men för mig som är novis känns det lite konstigt. Tack för en inspirerande matblogg!

 13. Pingback: Kanelbullar på durramjöl | ibs-mat

 14. Pingback: De bästa gluten- och sockerfria Kanelbullarna – från Nilla’s kitchen | minstorafetablogg

 15. Erica

  Hej! Underbart att äntligen hitta ett bra recept på glutenfria kanelbullar.
  En fråga, vad kan jag ersätta durramjölet/havregrynet med? Här hemma är vi ganska strikta på sädesslag…

 16. Bel

  Hej,

  kan man byta ut skrädmjöl mot rent havremjöl? Den jag har ser brittisk ut och fanns på den glutenfria hyllan.

 17. sandra

  Jättespännande recept, men hur jag ska få tag på alla ingridienser bekymmrar mig lite! Är ju inte så lätt när man bor i norrland. Slutade med gluten för vikten o hälsans skull och min mage mår jättemycket bättre! Nu ska jag bara lära mig få till alla gosaker igen!

 18. Linnea

  Hej! Är så glad att jag hittat till din sida, testar just nu bovetefrallor, och kladdkakan vart en succé, nu är det dags för bullar till ettårskalaset. Vad tror du om kokossocker istället för agave/stevia/honung?

 19. Hanna

  Tusen tack för dina fantastiska recept och speciellt detta, du har räddat en stor del av tillvaron för mig och min familj. Sonen är sedan födseln allergisk mot bl.a. komjölksprotein, ägg och soja. Sedan 1 år tillbaka tål han inte vete+potatisstärkelse heller. Detta är det ENDA recept på kanelbullar jag hittat jag kan baka till honom och som han saknat så mycket. Jag är så tacksam och det betyder ALLT för oss. Hade skicka 100 000 blommor som tack om jag kunnat.

 20. Pingback: KANELBULLENS DAG | starkochglad.nu

 21. Leonora

  Hejsan!
  Jag undrar om man vill göra kanelbullarna äggfria, kan man göra på samma vis som på dina äggfria semlor (dvs att använda tapiocamjöl)?

 22. Hej! Jag gissar att pofiber är en viktig del av ingredienserna. Jag bor i Kanada och har sett pofiber hemma i Sverige och har för mig att det är gjort på potatis. Skulle du möjligen ha mer info eller tips på vad jag kan använda istället?

  Här inte hunnit prova än men jättemånga fina recept med bra ingredienser!
  Tack!

 23. Ingrid

  Hej. tänkte testa detta recept till min multiallergiska son. MEN han tål inte potatis, och både pofiber och tapioca innehåller potatis om jag förstått det rätt. Vet du om det finns nåt annat man kan använda istället? tacksam för svar och jag gillar dina recept STORT 🙂

 24. Therese

  Hej! Fantastiska recept du delar med dig! Jag undrar om det skulle kunna gå att byta ut jästen mot den glutenfria surdegen? Jag har laborerat med andra ”bindare” än psyllium men det har inte gått så bra. Ofta blir degen för lös. Skulle det fungera med blötlagda chic frön? Jag tål nämligen inte xantangummi, guarkärnmjöl eller psylliumfrön/fiberhusk. Tacksam för svar!

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Klicka "SHOP" för att t.ex boka nästa onlineprogram. Avvisa

%d bloggare gillar detta: