Äggfritt Bröd Frukost Glutenfritt Mjölkfritt Vegan/Växtbaserat

Bovetefrallor – naturligt glutenfria, vegan

Naturligt Glutenfritt Bröd

Jag önskar verkligen att jag kunde bjuda dig att smaka på de här bröden. Det är nämligen svårt att tro att de är glutenfria. Om du bakar dem, prova att bjuda någon utan att de vet vad de är bakade av och se om de lägger märke till att de är glutenfria eller inte.

Degen innehåller bara några få ingredienser (till skillnad från de flesta andra glutenfria recept) och de är alla lätta att få tag i. Som ersättning till gluten använder jag rejält med psylliumhusk. Flera stora märken säljer psylliumhusk eller psylliumfröskal, bl.a Risenta, och Urtekram . Jag har använt en blandning av bovetemjöl och rismjöl för att få ett neutralt och välsmakande bröd.

Viktigt att notera:

#1: Det är viktigt att du använder rätt psyllium-produkt. Det kan vara förvirrande i butiken jag vet! Produkterna heter lite olika beroende på vilket märke. I detta recept ska det vara en grovmalen variant av psylliumfröskal t.ex. Risentas ”Psylliumhusk” eller Utekrams ”Loppfröskal” (psylliumfrö hetar egentligen loppfrö på svenska).

#2 Låt bröden svalna helt innan du skär i dem, ät dem alltså inte nygräddade! Varma är brödet fortfarande degigt och konsistensen blir en helt annan efter att det har svalnat. De håller sig färska i flera dagar och går bra att frysa in.

Recept

18-20 st

 • 25 g jäst
 • 9 dl svalt vatten (eller fingervarmt om du vill att det ska jäsa snabbare)
 • 2 tsk salt
 • 350 g bovetemjöl (ca 7 dl)
 • 200 g rismjöl eller rårismjöl (ca 4 dl) (kan ersättas med hirsmjöl)
 • 40 g psylliumfröskal/psylliumhusk (ca 1 struket dl mått, d.v.s. 1 dryg dl)

OBS! Psylliumfröskal/psylliumhusk är maldt psylliumfröskal, alltså inte hela frön. 

 1. Rör ut jästen i vattnet. Använd gärna en degblandare med insats för kaksmet eller elvisp. Det går bra att vispa ihop med en kraftig visp för hand och slev också.
 2. Mät upp psylliumfröskal, bovetemjöl, rismjöl och salt och blanda i degvätskan, allt på en gång. Vispa ihop och fortsätt att blanda några minuter. Konsistensen blir  först en lös smet som sedan sväller och blir klibbig medan du kör degblandaren eller vispar i några minuter.
 3. Låt degen svälla i ca 10-15 min.
 4. Antingen klickar du ut degen på bakplåtspapper på en plåt med hjälp av en sked eller så blöter du händerna men olja när du formar bullarna. Det kan vara lite kletigt men det ska gå relativt bra att rulla bullar. Pudra dem sedan med lite rismjöl eller bovetemjöl för att få en fin yta.
 5. Låt jäsa på plåten under en bakduk i 75-90 min. Om frallorna inte jäst upp ordentligt, låt dem jäsa lite till. Hur snabbt de jäser beror på temperatur på degvätskan och temperatur i köket.
 6. Värm under tiden upp ugnen till 225 °C och grädda i ca 20 min.
 7. OBS! Ät inte bröden nygräddade utan låt dom svalna helt! Bakar du dem på kvällen är det helt ok att lämna dom oövertäckta över natten att svalna. Skär du i dem medan de är varma klibbar de ihop. konsistensen blir en helt annan efter att det har svalnat. Sedan håller de sig färska i flera dagar och går bra att frysa.

(233) Comments

 1. Carina says:

  Hej
  Tänkte försöka mig på dessa frallor . Undrar om Finax Psyllium är samma sak som Risenta Psylliumhusk?

  1. Nej, det är inte samma. Det förstnämnda är finmald och samma som Lindroos fiberHusk. Den andra är grovmald och samma som Urtekram psylliumfröskal.

 2. Cecilia says:

  Nu var jag hastig när jag läste receptet, och tog risenta pyhliumfrö. Tyckte degen blev rinnig, antagligen därför. Om jag använt fiberhusk, hade jag fått ett bättre resultat då?

 3. frida says:

  Äntligen har jag hittat ett nyttigt, bra och enkelt recept på veganskt och glutenfritt bröd. jag bakade dessa frallor idag och dom blev jätte goda! Smakar som grovt bröd och konsistensen blev perfekt, inte torra och sjönk inte ihop som glutenfritt bröd kan göra, dom jäste jätte fint! tack för ett bra recept! Kommer definitivt fortsätta baka detta bröd. 🙂

  1. Kul!

 4. Laila says:

  Kan man göra limpa av receptet tro? Isåfall, på vilket gradantal, hur länge? 🙂 Tack för superrecept!!

  1. Det kan bli lite klibbigt men prova!

 5. […] De här goda frukostbröden har jag gjort några gånger nu och de är helt fantastiskt goda. Jag provade att kalljäsa över natten så vi fick nybakat till frukosten. Väldigt poppis. Receptet hittade jag på Nillas Kitchen och länk till receptet finns här. […]

 6. Lovisa says:

  Hej! Jag undrar en sak, jag har precis enligt receptet bakat frallorna, jag lät de jäsa längre än enligt recept (inte 2 h dock) och var noga med alla ingredienser (psylliumhusk ex) men hade två problem, dels fastnade frallorna på baklåtspappret och var svåra att få bort trots lite olja på varje för att forma till ”små bollar”, och sedan tycker jag att det smakar lite jäst? Ska det smaka så? Har inte använt mig av bovete innan så har ingen erfarenhet av hur det ska smaka men det smakade lite konstigt men fortfarande gott, vad kan man göra för att inte det ska smaka jäst? Och hur ska man tänka när man gör bollarna för bästa resultat?
  Med vänlig hälsning, Lovisa

  1. Hej! Det låter som att jäsningen inte helt har kommit igång. Kanske använde du för kallt vatten. Prova med ljummet vatten och kortare jästid nästa gång – var uppmärksam på att de verkligen jäser. Använd mer olja eller mjöl nästa gång till plåten.

 7. Hej! Jag antar att du tryckt på knappen där det står skriv ut – det är ett verktyg som tillhör bloggtjänsten wordpress.com. Jag kan inte göra något åt de automatiska knapparna osv. Hör gärna av dig till wordpress med din feedback.

 8. Leona says:

  Hej! Jag har boken och har bakat utifrån det receptet. Har också bakat detta. Det blir en skillnad på bröden, detta mer kompakt än det från boken. Hur kommer det sig att du valt att ha olika recept och vad tänker du är skillnaderna på dessa två? Båda är ju goda men jag blir lika kluven varje gång jag ska baka (varannan vecka) vilket du anser är ’bäst’?

  Tack för alla bra recept!

  1. Va roligt att höra! 🙂 Receptet i boken är en senare version som jag själv tycker är något förbättrat. Men receptet på bloggen är så populärt, det är så mångas favoritrecept så det har fått vara kvar.

   1. Ellen says:

    Hej!
    Jag köpte din bok (tryck 2016) och där finns inte detta recept på bovetefrallor med. Fick jag en gammal upplaga?

   2. Ellen! Det låter väldigt konstigt. Jo, ett recept på bovetefrallor finns i boken. Det vore mycket konstigt om 3 hela sidor var borta… Kolla igen! Bovetefrallorna delar bild med havrefrallor och efterföljs av två receptsidor.

 9. Hej Nilla, tack för all inspiration! Jag har bakat bovetefrallor o de blev väldigt fina dock upptäckte jag att jag är allergisk mot physiliumfrö. Finns det något man kan ha för att ersätta det i din recept med physiliumfrö och fiberhusk? (Är ute efter äggfria, mjölkfria, vetefria recept)

  1. Nej, tyvärr inte rakt av. Hitta recept med guargummi eller xanthan.

 10. Lina Wiland says:

  Kan man använda vanligt fiber husk?

 11. Elin says:

  Hej
  Vill gärna krydda brödet för att piffa till det lite. Vilken krydda tror du passar? Vallmo, kummin?

  1. Alla brödgryddor passar – beror på vad man gillar. Jag gillar fänkål…

 12. Annsi says:

  Trots att du har varit mycket tydlig kring detta m psylliumhusk så klantade jag mig o tog psylliumfrö 😀men…tog ett par msk chiafrö o det ” tjockade” till sig ngt o jag hällde smeten i långpanna ( skar sedan rutor) – blev bra trots allt. Tack för alla härliga recept du delar m dig av!

 13. Vivi says:

  Så gott bröd! Tusen tack för fint recept. Vi har även i två nävar solrosfrön och mixar i en näve torkade dadlar mmm!

 14. Tack för jättegott bröd lyckades med dem la lite solroskärnor på toppen.
  Dessa gör jag flera gånger😀

  1. Härligt!

 15. Jonna says:

  Hej! Går det att använda fullkornrismjöl istället för rårismjöl?

  1. Javisst.

 16. Susanne says:

  Har någon ett tips på fabrikat för den grovmalda husken? Jag har varit ute o letat flera gånger senaste tiden och nu blev jag ju ännu ivrigare eftersom jag skulle vilja testa det här!… 🙂

 17. […] I måndags bakade jag glutenfria tekakor som blev riktigt goda! Jag är för tillfället väldigt sugen på smörgås till frukost då det smakar så himla gott tillsammans med latten som jag numera smuttar på varje morgon! Inspiration till receptet kommer från Nillas Kitchen. […]

 18. Angelica says:

  Stämmer det med bara 25 gram jäst? Tyckte dom jäste dåligt samt att jag hittade samma recept på en anan sida nu i efterhand men dom hade 50 gram jäst?

  1. 25 g jäst räcker gott och väl! Man kan till och med använda mindre, 10-15 g. Om du vill snabba på jäsningen kan du öka temp på vattnet till 37°C. Sedan gäller det att bara ha tålamod och låta det jäsa klart.

 19. […] Originalreceptet är lånat från bakproffset Nilla och receptet hittar du här. […]

 20. Matilda says:

  Hej!
  Supergoda men jag lyckas inte alls med jäsningen! Har bakat på färsk jäst om det kan påverka? Några tips?

  1. Nilla's Kitchen says:

   På vilket sätt lyckas du inte? Färsk jäst funkar bra. Använd fingervarmt vatten och tillåt minst en timme…

 21. Katharina Svanberg says:

  Kan man baka dessa utan jäst?

  1. Nilla's Kitchen says:

   Ja, man kan använda 2 tsk bikarbonat och 1 msk äppecidervinäger – obs! frallorna blir inte lika fluffiga.

 22. Cecilia says:

  Hej, jag bakar dessa just nu men jag har haft i 50g jäst! Hur blir skillnaden? Ska jag tänka på något speciellt? Och fick du ut alla bullar på en plåt?

  1. Nilla's Kitchen says:

   25 g jäst räcker! 50 g kan ge en något snabbare jästid men det ger också mycket smak av jäst.

 23. Sandra Darfelt says:

  Hej! Dessa bullarna är supergoda:-) Undrar dock om man kan byta ut rismjölet mot något annat?

  1. Nilla's Kitchen says:

   Ja, mot durramjöl, hirsmjöl eller havremjöl tex

 24. Céline says:

  Jag undrar ifall man kan använda torrjäst istället för färsk jäst, och hur gör jag då?

  1. Nilla's Kitchen says:

   ja det kan du men då måste du använda varmt vatten. Blanda 1-2 tsk torrjäst med övriga torra ingr. Blanda sedan med vattnet som ska vara 37°C.

 25. […] Originalreceptet är lånat från bakproffset Nilla och receptet hittar du här. […]

 26. Cicci says:

  Wow säger jag! Tack för ett SÅ bra recept. Trodde det inte var möjligt att få ett sådant gott och mjukt vetefritt bröd.
  Mvh nybliven veteallergimamma

  1. Va roligt!

 27. Malin Pegenius says:

  Kan man använda linfrön istället för psylliumfröskal?

  1. Hej! Nej, det kan man inte. Jag rek inte att byta ut konsistensgivare i glutenfria bakning alls egentligen. Läs mer här: https://nillaskitchen.com/2016/03/10/konsistensgivare-i-glutenfri-bakning/

 28. Johanna says:

  De här blev ju toppentjej! Jag hade en påse av korrekt psylliumprodukt hemma, men bara till en omgång. Och nu är Risentaspsyllium åter i butik i februari! Någon som löst det problemet?

 29. Maria says:

  Kan man använda surdegsgrunden i detta receptet? Vill ogärna använda jäst och vet att detta receptet är gott sedan tidigare. Eller har du tips på annat recept för surdegsbullar?

  1. Nja, det går säkert men frågan är om formen på frallorna håller. Använd surdegsgrunt till bröd som jäser i form.

   1. Maria says:

    Jag provade och det gick bra, jag bytte 1 dl surdeg mot 1 dl vatten. de blir lite mindre och runda men otroligt krispiga och fina

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: