Nilla's Kitchen

Bovetefrallor – Det är lätt att baka naturligt glutenfritt bröd

Naturligt Glutenfritt Bröd med bovetemjölJag önskar verkligen att jag kunde bjuda dig att smaka på de här bröden. Det är nämligen svårt att tro att de är glutenfria. Om du bakar dem, prova att bjuda någon utan att de vet vad de är bakade av och se om de lägger märke till att de är glutenfria eller inte. Frallorna har varit så uppskattade av så många så en variant av av receptet kom med i boken vi gjorde förra året: Baka Glutenfritt – matbröd, kakor, tårtor och desserter.

Degen innehåller bara några få ingredienser (till skillnad från de flesta andra glutenfria recept) och de är alla lätta att få tag i. Som ersättning till gluten använder jag rejält med psylliumhusk. Flera stora märken säljer psylliumhusk eller psylliumfröskal, bl.a Risenta, och Urtekram . Jag har använt en blandning av bovetemjöl och rismjöl för att få ett neutralt och välsmakande bröd.

Viktigt att notera:

#1: Det är viktigt att du använder rätt psyllium-produkt. Det kan vara förvirrande i butiken jag vet! Produkterna heter lite olika beroende på vilket märke. I detta recept ska det vara en grovmalen variant av psylliumfröskal t.ex. Risentas ”Psylliumhusk” eller Utekrams ”Loppfröskal” (psylliumfrö hetar egentligen loppfrö på svenska).

#2 Låt bröden svalna helt innan du skär i dem, ät dem alltså inte nygräddade! Varma är brödet fortfarande degigt och konsistensen blir en helt annan efter att det har svalnat. De håller sig färska i flera dagar och går bra att frysa in.

Naturligt Glutenfritt Bröd

Recept

18-20 st

 • 25 g jäst
 • 9 dl svalt vatten (eller fingervarmt om du vill att det ska jäsa snabbare)
 • 2 tsk salt
 • 350 g bovetemjöl (ca 7 dl)
 • 200 g rismjöl eller rårismjöl (ca 4 dl) (kan ersättas med hirsmjöl)
 • 40 g psylliumfröskal/psylliumhusk (ca 1 struket dl mått, d.v.s. 1 dryg dl)

OBS! Psylliumfröskal/psylliumhusk är maldt psylliumfröskal, alltså inte hela frön. 

 1. Rör ut jästen i vattnet. Använd gärna en degblandare med insats för kaksmet eller elvisp. Det går bra att vispa ihop med en kraftig visp för hand och slev också.
 2. Mät upp psylliumfröskal, bovetemjöl, rismjöl och salt och blanda i degvätskan, allt på en gång. Vispa ihop och fortsätt att blanda några minuter. Konsistensen blir  först en lös smet som sedan sväller och blir klibbig medan du kör degblandaren eller vispar i några minuter.
 3. Låt degen svälla i ca 10-15 min.
 4. Antingen klickar du ut degen på bakplåtspapper på en plåt med hjälp av en sked eller så blöter du händerna men olja när du formar bullarna. Det kan vara lite kletigt men det ska gå relativt bra att rulla bullar. Pudra dem sedan med lite rismjöl eller bovetemjöl för att få en fin yta.
 5. Låt jäsa på plåten under en bakduk i 75-90 min. Om frallorna inte jäst upp ordentligt, låt dem jäsa lite till. Hur snabbt de jäser beror på temperatur på degvätskan och temperatur i köket.
 6. Värm under tiden upp ugnen till 225 °C och grädda i ca 20 min.
 7. OBS! Ät inte bröden nygräddade utan låt dom svalna helt! Bakar du dem på kvällen är det helt ok att lämna dom oövertäckta över natten att svalna. Skär du i dem medan de är varma klibbar de ihop. konsistensen blir en helt annan efter att det har svalnat. Sedan håller de sig färska i flera dagar och går bra att frysa.

197 comments

 1. Cecilia

  Nu var jag hastig när jag läste receptet, och tog risenta pyhliumfrö. Tyckte degen blev rinnig, antagligen därför. Om jag använt fiberhusk, hade jag fått ett bättre resultat då?

 2. frida

  Äntligen har jag hittat ett nyttigt, bra och enkelt recept på veganskt och glutenfritt bröd. jag bakade dessa frallor idag och dom blev jätte goda! Smakar som grovt bröd och konsistensen blev perfekt, inte torra och sjönk inte ihop som glutenfritt bröd kan göra, dom jäste jätte fint! tack för ett bra recept! Kommer definitivt fortsätta baka detta bröd. 🙂

 3. Pingback: Glutenfria bovetefrallor – Smoothiesandstuff

 4. Lovisa

  Hej! Jag undrar en sak, jag har precis enligt receptet bakat frallorna, jag lät de jäsa längre än enligt recept (inte 2 h dock) och var noga med alla ingredienser (psylliumhusk ex) men hade två problem, dels fastnade frallorna på baklåtspappret och var svåra att få bort trots lite olja på varje för att forma till ”små bollar”, och sedan tycker jag att det smakar lite jäst? Ska det smaka så? Har inte använt mig av bovete innan så har ingen erfarenhet av hur det ska smaka men det smakade lite konstigt men fortfarande gott, vad kan man göra för att inte det ska smaka jäst? Och hur ska man tänka när man gör bollarna för bästa resultat?
  Med vänlig hälsning, Lovisa

 5. Lis

  Måste ett recept på mindre än en A4 bli 7 helsidor när man skriver ut från utskriftsmode…? Om man måste kopiera och klistra in är det väl bättre att skriva det.

  • Hej! Jag antar att du tryckt på knappen där det står skriv ut – det är ett verktyg som tillhör bloggtjänsten wordpress.com. Jag kan inte göra något åt de automatiska knapparna osv. Hör gärna av dig till wordpress med din feedback.

 6. Leona

  Hej! Jag har boken och har bakat utifrån det receptet. Har också bakat detta. Det blir en skillnad på bröden, detta mer kompakt än det från boken. Hur kommer det sig att du valt att ha olika recept och vad tänker du är skillnaderna på dessa två? Båda är ju goda men jag blir lika kluven varje gång jag ska baka (varannan vecka) vilket du anser är ‘bäst’?

  Tack för alla bra recept!

  • Va roligt att höra! 🙂 Receptet i boken är en senare version som jag själv tycker är något förbättrat. Men receptet på bloggen är så populärt, det är så mångas favoritrecept så det har fått vara kvar.

 7. ninango

  Hej Nilla, tack för all inspiration! Jag har bakat bovetefrallor o de blev väldigt fina dock upptäckte jag att jag är allergisk mot physiliumfrö. Finns det något man kan ha för att ersätta det i din recept med physiliumfrö och fiberhusk? (Är ute efter äggfria, mjölkfria, vetefria recept)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: