Äggfritt Bröd Frukost Glutenfritt Mjölkfritt Vegan/Växtbaserat

Bovetefrallor – naturligt glutenfria, vegan

Naturligt Glutenfritt Bröd

Jag önskar verkligen att jag kunde bjuda dig att smaka på de här bröden. Det är nämligen svårt att tro att de är glutenfria. Om du bakar dem, prova att bjuda någon utan att de vet vad de är bakade av och se om de lägger märke till att de är glutenfria eller inte.

Degen innehåller bara några få ingredienser (till skillnad från de flesta andra glutenfria recept) och de är alla lätta att få tag i. Som ersättning till gluten använder jag rejält med psylliumhusk. Flera stora märken säljer psylliumhusk eller psylliumfröskal, bl.a Risenta, och Urtekram . Jag har använt en blandning av bovetemjöl och rismjöl för att få ett neutralt och välsmakande bröd.

Viktigt att notera:

#1: Det är viktigt att du använder rätt psyllium-produkt. Det kan vara förvirrande i butiken jag vet! Produkterna heter lite olika beroende på vilket märke. I detta recept ska det vara en grovmalen variant av psylliumfröskal t.ex. Risentas ”Psylliumhusk” eller Utekrams ”Loppfröskal” (psylliumfrö hetar egentligen loppfrö på svenska).

#2 Låt bröden svalna helt innan du skär i dem, ät dem alltså inte nygräddade! Varma är brödet fortfarande degigt och konsistensen blir en helt annan efter att det har svalnat. De håller sig färska i flera dagar och går bra att frysa in.

Recept

18-20 st

 • 25 g jäst
 • 9 dl svalt vatten (eller fingervarmt om du vill att det ska jäsa snabbare)
 • 2 tsk salt
 • 350 g bovetemjöl (ca 7 dl)
 • 200 g rismjöl eller rårismjöl (ca 4 dl) (kan ersättas med hirsmjöl)
 • 40 g psylliumfröskal/psylliumhusk (ca 1 struket dl mått, d.v.s. 1 dryg dl)

OBS! Psylliumfröskal/psylliumhusk är maldt psylliumfröskal, alltså inte hela frön. 

 1. Rör ut jästen i vattnet. Använd gärna en degblandare med insats för kaksmet eller elvisp. Det går bra att vispa ihop med en kraftig visp för hand och slev också.
 2. Mät upp psylliumfröskal, bovetemjöl, rismjöl och salt och blanda i degvätskan, allt på en gång. Vispa ihop och fortsätt att blanda några minuter. Konsistensen blir  först en lös smet som sedan sväller och blir klibbig medan du kör degblandaren eller vispar i några minuter.
 3. Låt degen svälla i ca 10-15 min.
 4. Antingen klickar du ut degen på bakplåtspapper på en plåt med hjälp av en sked eller så blöter du händerna men olja när du formar bullarna. Det kan vara lite kletigt men det ska gå relativt bra att rulla bullar. Pudra dem sedan med lite rismjöl eller bovetemjöl för att få en fin yta.
 5. Låt jäsa på plåten under en bakduk i 75-90 min. Om frallorna inte jäst upp ordentligt, låt dem jäsa lite till. Hur snabbt de jäser beror på temperatur på degvätskan och temperatur i köket.
 6. Värm under tiden upp ugnen till 225 °C och grädda i ca 20 min.
 7. OBS! Ät inte bröden nygräddade utan låt dom svalna helt! Bakar du dem på kvällen är det helt ok att lämna dom oövertäckta över natten att svalna. Skär du i dem medan de är varma klibbar de ihop. konsistensen blir en helt annan efter att det har svalnat. Sedan håller de sig färska i flera dagar och går bra att frysa.

(233) Comments

 1. Göran says:

  Jag tycker det var gott brö men bilden på en macka var inte så mycket aptitlig så det blev lite dåligt med det.

 2. Göran says:

  Ost är gott

 3. Therese says:

  tack för ett bra recept! hade inget rismjöl hemma så jag böt ut det mot majsmjöl. de blev supergoda! hade ingen aning om att det blir bäst med just malda physaliumfröskal! äntligen kommer jag våga baka matbröd igen!

  1. Kul! 🙂

 4. Christine says:

  Det låter som ett intressant recept, ska jag absolut testa! Undrar dock, kan man byta ut vatten mot mjölk?

  1. Ja det går bra.

 5. marie says:

  Hej. I detta recept är det 50 g jäst men i receptet i E-boken med recept är det bara 25 g jäst. Vilket är rätt o är det fler recept som behöver mera jäst?

  1. Det går bra med bägge mängderna jäst. Skillnaden blir i jästid och smak. Egentligen föredrar jag med en mindre mängd jäst. Då behöver degen jäsa lite längre men kvaliteten och smaken blir bättre så det tycker jag är värt. Degen jäser upp ca 50%, då är det färdigjäst.

 6. Susanne says:

  Fick äntligen möjlighet att testbaka detta bröd. Bytte ut rismjölet mot havremjöl för det var det jag hade hemma. Jag blev jättenöjd med resultatet !! Kunde inte låta bli att prova ett bröd lite halvljummet (det är ju så gott med varmt nybakt bröd 🙂 ) och konsistensen var helt OK ! Inte kladdig eller nåt.
  Tack för detta recept !!

  1. Härligt!

 7. Nu stå min första sats i ugnen ,ändrade lite ,tillsatte både linfrö,solrosfrö ,chia frön och kryddade med anis o fänkål,snart är de färdiggräddade ser riktigt fina ut

 8. Reblogged this on bubachs and commented:
  De ser goda ut med de innehåller för mycket kolhydrater för min smak!

 9. Emelie says:

  Alltså, ska det verkligen vara kallt vatten? Jäser det då?

 10. Svante says:

  Kom ihåg att det finns gluten i alla sädesslag, dock problematiskt mycke i vete, det kallas gliadin och detta gluten har på senare tider genetiskt utvecklats så att det bildar långa strängar som är svåra för tunntarmen att spjälka till mindre beståndsdelar. I bakverk o pizzadegar är dessa egenskaper guldvärda men stackars magen klarar inte av dessa proteiner vilket kan ge upphov till problem för ganska många mänskor. Forskning inom detta område har kommit en lång väg framåt men resultaten har svårt att nå ”main stream media” . Men ganska mycket prat om problemet har uppdagats på senare tider ….

  1. Annika says:

   Det är gluten i råg, korn och vete. Och havre, om det inte odlats speciellt för att vara glutenfritt.

  2. Detta recept innehåller dock inga sädesslag…

   1. Martina says:

    Jodå, ris är ett sädesslag (liksom hirs om man byter ut mot det som du föreslog) men ett naturligt glutenfritt sådant.

    /agronomen

 11. yohanna says:

  Hej! Jag har bakat de här frallorna flera gång, alltid lika goda! Speciellt att rosta de. Dock så jäser inte mitt bröd så frallorna blir ganska små, blev det så för dig också? Jag använde mig utav 40 g psyllium från finax som jag tror är malda psyllium frö skal, tror du att det är därför degen inte jäser? Jag kanske bara ska använda en msk istället?

  1. Hej Yohanna! Det som finax kallar psyllium är finmalet – samma som fiberhusk och det är absolut därför du inte lyckas få fluffiga och luftiga bullar! Du ska använda det som heter psylliumhusk, psylliumföskal, loppfröskal som alltså är grovmalet. Du kan använda det finmalda men behöver då dra ned mängden ganska rejält, svårt att uppskatta medn kanske till ungefär 25 gram? Jag gissar bara. Bäst reslutat får du med grovmalet psyllimförskal som säljs under ovan nämnda namn.

   1. Julie says:

    Hej!
    Jag har just satt degen på jäsning och nu blev jag mycket konfunderad! I detta inlägg skriver du att bröden blir mindre med Psyllium från Finax, medan du ovanför bilderna skriver att ”det ska vara t.ex. … Finax ”Psyllium”.” Har jag missförstått något i texten ovan?
    Håller just nu tummarna för mina bröd i alla fall!

   2. Hej Julie! Jag förstår tyvärr inte din fråga… Jag har skrivit så här:

    Viktigt att notera:

    #1: Det är viktigt att du använder rätt psylliumprodukt. Det kan vara förvirrande i butiken jag vet! Produkterna heter lite olika beroende på vilket märke. I detta recept ska det vara en grovmalen variant av psylliumfröskal t.ex. Risentas “Psylliumhusk” eller Utekrams “Loppfröskal” (psylliumfrö hetar egentligen loppfrö på svenska).

    Använd INTE finax psyllium.

 12. yohanna says:

  Jaha okej, tack för svaret!

 13. Nilla says:

  Tror du att dessa funkar att använda surdeg till istället för jäst..?

  1. Nej inte i detta fallet.

 14. Harena says:

  Hejsan! Tack för receptet, frallorna ser verkligen smarriga ut, ska testa dessa ikväll 🙂 en fråga bara, är det 50g färsk jäst du använder dig av? Tack!

  1. Ja, absolut.

 15. Katarina says:

  Bakade dom goda frallorna men dom blev inte alls så fluffiga som dina. Jäste dem i minst 90 minuter men dom kändes inte färdigjästa. Ska det vara kallt vatten? Behöver degen inte ngt sött för att jäsa bättre?

  1. Nej det behövs inget mer sött. stärkelsen i mjölet räcker. Du kan använda ljummet vatten eller låta degen jäsa längre.

 16. Sara Daneby says:

  Bakade frallorna igår. De jäste knappt någonting.. Hade rätt psylliumprodukt men kanske att jag hade för lite mjöl? Jag hittade inte min våg så mätte upp med decilitermått. Mängden mjöl beror ju då delvis på hur hårt packat mjölet är..

  1. Om degen blev bra och formbar i konsistensen så kan det bero på att jästen var gammal eller vattnet var för kallt. Då kan det är det bara att låta degen fortsätta jäsa uppåt 2-3 timmar om kanske även köket varit svalt.

 17. Monica says:

  Hej!
  Undrar om det går bra att byta ut rismjölet mot kokkosmjöl? Isf gäller samma mängd?
  Tack på förhand!

  1. Nej det går inte! du kan byta mot mer bovete kanske…

 18. Viktoria says:

  Hej Nilla, jag har din bok och älskar recepten!!

  Jag skulle så gärna vilja ha ett enkelt näringsrikt recept gärna med bovete och havremjöl som fungerar till limpa i bakmaskin till alla barnen på vår förskola.
  Min son är glutenintolerant och på förskolan bakar dom glutenfritt till alla eftersom man inte får baka glutenbröd i samma kök som det glutenfria pga risk för kontaminering. De vill då gärna använda bakmaskin för att underlätta.
  I bakmaskinen finns program som knådar-vilar- jäser ca 40 min – 2,5 tim (beroende på vilket program man väljer) och sedan gräddar ca 1 tim.

  Jag försökte köra havrefralle-receptet. Det som hände då var att degen jäste upp högt för att sedan sjunka ihop lagom till gräddning och det blev ett degigt storporigt slutresultat. Har försökt 3 gånger med olika program men med samma dåliga resultat (blandade förresten i en mindre mängd fiberhusk i vattnet från start som fick svälla en stund – eftersom maskinen inte vispar utan mera blandar – var det okej tro?).

  Har du några tips och råd kring detta?

  Har sökt överallt på nätet efter glutenfria recept med naturliga råvaror till bakmaskin.. Finns inte någonstans.. Jättetacksam för svar!

  1. Annika says:

   Glutenfria bröddegar behöver inte knådas så länge, kanske knådar maskinen degen för länge? Vissa degar kan man bara blanda ihop snabbt och sen låta jäsa. (Jag är inget proffs så gissar bara..)

  2. Har du provat detta recept? Annars nej, jag har inga tips. Jag har ingen bakmaskin själv så jag kan inte experimentera med det.

 19. Hej Nilla! Jag bakade frallorna 2 ggr. De jäste fint, men så fort de hamnade i ugnen blev de tillplattade. Vad är felet? Jag földje receptet. Tack för svar

  1. Har du läst i inledningen om att det är viktigt att använda rätt psylliumprodukt? Du ska använda en grovmalen psylliumfröskals-variant Tex risentas psylliumhusk eller uretkrakrams psylliumfröskal.

 20. Hej Nilla! Jag lyckades inte, tyvärr. Blandade ingredienserna med degvätskan, det blev en mjölig, hård boll, inte alls klibbig, vattenmängden verkade vara inte räcka. Tillsatte mer vatten lite i taget, tills jag fick en deg man kunde arbeta med. Sen jäste bullarna inte något på 4! timmar. Köpte ny jäst började från början, samma sak igen. Då bullarna äntligen hamnade i ugn blev de hårda, ojästa, blöta inuti. Vad är felet? Tacksam för svar.

  1. Aldrig varit med om det du beskriver… Det enda jag kommer på är att någon ingrediens du använder är fel. Kanske använder du fiberhusk (finmalen psyllium) istället för grovmalen som kan heta psylliumfröskal, psylliumhusk osv? Annars vet jag inte. Detta är ett enkelt recept som är svårt att misslyckas med om måtten och ingredienserna stämmer. Hoppas du finner ut vad som gått fel så du får smaka på godsakerna!

 21. Emelie says:

  Har bakat både de här bullarna och havrebullarna från din hemsida. Fick igår din bok från en kompis som vet att jag älskar dina recept. När jag tittar i boken blir jag lite konfunderad eftersom jästmängderna i boken är halverade i jämförelse med recepten på hemsidan fastän vätskemängden är den samma. Varför är det olika och vad blir bästa resultatet?

 22. Veronica says:

  Har bara psylliumfrön hemma, vet du om man kan mortla dom?

 23. Petra says:

  Jag hade inte rismjöl hemma så jag tog sojamjöl. Sen när bullarna låg och jäste så såg jag att jag hade majsmjöl hemma. Skulle hellre ha tagit det. Nåja, jag hoppas de ska smaka iaf. Orginalreceptet är iaf kanon!

 24. Hei, hvilket varumärke/produkt av psyllium husk använder du? Lite klurigt å hitta precis rätt sort…

  1. Det är olika. När jag säger psylliumhust menar jag grovmalet psylliumfröskal. Det kan vara tex risentas eller urtekrams.

 25. Hej! Jag undrar om man kan byta ut bovetemjöl mot havremjöl? Min mage tycker inte om bovetemjölet och jag är heller inte jätteförtjust i den lite bittra smaken som bovetet har. Behöver man isf justera mjölmängden på nåt sätt?
  Fantastiska recept annars!!

  1. I detta recept kanske det funkar att ersätta med durramjöl.

 26. Mina bullar blev både fina och goda med fiberhusk (pulveriserat psylliumfröskal från Lindroos) i den mängd som angivits i receptet och halva mängden jäst. Jag lät dem då jäsa i 4 timmar. Strukturen blev något tätare på mina bullar än de på bilden men absolut inte ”döbakade”. Tack för receptet! Det var första gången vi bakade glutenfritt.

  1. Tack för feedback! Hade du använt en lite något mängd fiberhusk (eftersom den är drygare än psylliumhusk) så hade dina bröd blivit luftigare.

 27. Blev jättefina bullar!
  En fråga bara – tror du det skulle fungera att ha ner smeten i en form och göra en limpa istället för små bullar?

  1. Tror att det kan bli lite kladdigt och stabbigt.

   1. Maria says:

    Jag brukar dela upp degen i 2 formar efter de jäst 10 min. Sedan jäsa dem i de två formarna istället för på plåt. Funkar hur bra som helst. Hela familjen älskar bröden: ) Tack för finfina recept! /Maria

 28. sanna says:

  Alla bröd ser så himla ljuvliga ut! Mitt problem är att jag vill ha glutenfritt, mjölkproteinfritt samt utan jäst. Än sålänge har jag inte fått fram det där supergoda brödet utan jästen framför allt .. Men skam den som ger sig :). Tips önskas 🙂

  1. Detta bröd kommer du att älska! Du kan utesluta äggvitan så är brödet mjölkfrittt, naturligt glutenfritt, jästfritt och äggfritt: Tefflimpa med bikarbonat http://nillaskitchen.com/2015/11/01/naturligt-glutenfri-tefflimpa-mjolkfritt-bikarbonatsbrod/

 29. Helena says:

  Tack för receptet! Har just blandat en deg. Men måste plötsligt oplanerat ge mig iväg. Kan brödet gäsa längre eller blir det för länge efter ett tag? Om man går över den angivna tiden?

  1. Jäst fungerar på samma sätt i alla degar, vetedegar som glutenfria. Jästen har en max-kapacitet kan man säga och när den använt den och växt klart så är degen överjäst och faller ihop. Det går inte att rädd på något sätt. Man kan sakta ned jäsprocessen genom att använda kall degvätska eller ställa degen i kylskåp under jäsningen.

 30. Hej! Bakade detta idag. Tyckte frallorna blev något kladdiga inuti, trots att de legat att svalna i 6 timmar. De smakade också ganska mycket jäst. Jäste dom i 90 minuter. Hade dom inne i ugnen i exakt 20 min.

  1. OK. Jag vet inte riktigt vad som gått fel… Det låter som att det kan ha varit för låg temp på ugnen kanske eller för kort tid i ugnen. Och/eller gammal jäst. Kanske. Men jag vet inte.

 31. Viv says:

  Tack för fint recept, blev så gott! Bakat flera gånger nu. Vi stavmixar en halv dl russin i för lite sötma. Matpetiga 4åringen slukar brödet:) tack!

 32. Hej Nilla!

  Vad är näringsinnehållet på dessa?

 33. Elin says:

  Kan man göra något liknande utan jäst? Jag använder fiberhusk- ca hälften?

  1. Du kan prova att göra med bikarbonat kanske 3 tsk och 1 msk äppelcidervinäger. Har inte provat med fiberhusk så det är svårt att uppskatta… kanske något med än hälften.

 34. Jag gjorde en limpa och utgick från det här receptet, det blev ganska bra! Hade inga psylliumfröskal hemma så jag tog ca en dl linfrön och blandade med vattnet som jag sen stavmixade innan jag blandade i resten av ingredienserna. Jag hällde ner degen i en brödform och lät den jäsa på ett lagom varmt element jääääättelänge, säkert närmare 3 timmar innan jag gräddade i ca 45 minuter. Jag tycker att det är skitsvårt att baka glutenfritt men det här blev mitt bästa bröd hittills.

  1. Spännande! 🙂 kul!

 35. Testade receptet idag. Tycker att bröden blev ganska smaklösa. Ska prova att ha i mer salt och någon smaksättare nästa gång. Jättetack för receptet!

  1. Ok, tack!

 36. Elisabeth says:

  Hej! Tack för spännande recept men har inte lyckats att få degen att jäsa! Förlåt ytterligare en fråga ang fiberhusk/ psyllium husk är det skillnad??? Blir det fel med litet fett i degen, typ några matskedar olivolja! Tack så länge!!

  1. Tack! Då får du ta lite varmare degvätska eller låt dem jäsa längre tid. Fiberhusk från lindroos är finamtet psylliumfröskal och psylliumhusk är mer grovmalet psylliumfröskal. De är olika dryga. Man behöver dosera en större mängd av psylliumhusk än fiberhusk. Olivolja i degen går bra.

 37. Följde ditt recept till punkt och pricka och har just smakat mitt första bröd med lactosfri keso på de smakade LJUVLIGT! Har tidigare försökt baka andra bröd med de har aldrig smakat riktigt bröd nu gör dessa bullar det och jag är överlycklig! Stort tack för ett kanonrecept det smakar riktigt bröd det var längesedan <3

  1. Va härligt! Tack! 🙂

 38. Hej,
  Dessa ser väldigt frestande ut; även för mig som egentligen inte gillar bröd(det smakar typ… varm deg hehe). Ska försöka på mig dessa imorgon. Men till min fråga: fungerar psylliumhusk från Risenta?

  1. Ja det går bra! Jag har skrivit så här i inlägget ovan:

   Viktigt att notera:

   #1: Det är viktigt att du använder rätt psyllium-produkt. Det kan vara förvirrande i butiken jag vet! Produkterna heter lite olika beroende på vilket märke. I detta recept ska det vara en grovmalen variant av psylliumfröskal t.ex. Risentas “Psylliumhusk” eller Utekrams “Loppfröskal” (psylliumfrö hetar egentligen loppfrö på svenska).

 39. Janne says:

  Hej Nilla!

  Ser ut som ett underbart recept,en fråga dock innan jag ger mig i kast med den 🙂
  Tror du att det går att byta ut jästen mot bakpulver, och hur ska jag då gå tillväga ?
  Har en candida överväxt i kroppen som är ganska elakartad – spridd mycket. Så jäst får jag absolut inte använda mig utav.

  Mvh
  Janne

  1. Hej! Ja det kan funka. Det blir inte ett lika luftigt bröd med bakpulver. Kanske 1 msk?

 40. […] Nillas Bovetefrallor Snabbt, enkelt och gott! I stort sett samma som i hennes bok ”Baka glutenfritt” […]

 41. Ann-Louise says:

  En fråga till; kan man kalljäsa de här i kylskåpet över natten? Hur mkt jäst bör jag i så fall ta?

  1. Det kan säkert funka. Använd samma mängd jäst.

 42. Lotta says:

  Vääärldens godaste och enklaste bröd med få ingredienser!! Verkligen tummen upp!
  Tycker dock inte att de blir kladdiga nybakta som står och som glutenfritt brukar kunna bli utan vi äter de gärna varma nybakta!

  1. Underbart! Tack 🙂

 43. Pervin says:

  Hej.

  Kan man byta ut fiberhusken mot chiafrön? Hur mycket chiafrön borde man ta då?

  Ska bli kul att testa 😀

  1. Hallå! Kul att du vill prova receptet. Nej, det går inte. Inte alls! 🙂 Psylliumfröskal malen olika fint går inte att ersätta med något annat. Jag har skrivit så här i inlägget till receptet:

   Viktigt att notera:

   #1: Det är viktigt att du använder rätt psyllium-produkt. Det kan vara förvirrande i butiken jag vet! Produkterna heter lite olika beroende på vilket märke. I detta recept ska det vara en grovmalen variant av psylliumfröskal t.ex. Risentas “Psylliumhusk” eller Utekrams “Loppfröskal” (psylliumfrö hetar egentligen loppfrö på svenska).

 44. Fatima says:

  Kan man göra dom på muffinsplåt? 🙂

 45. Anna says:

  Hej Nilla,

  Jag har fiberhusk (den gula förpackningen från Lindroos och sen har jag
  Renee Voltaires ; https://shop.reneevoltaire.se/matprodukter-bakning-psylliumhusk-p-866
  Kan nån av dem funka i receptet?

  Bästa hälsningar Anna.

 46. Christine says:

  Hej! Tack för underbara recept, älskar dem! Jag är tyvärr allergisk mot jäst (bakpulver funkar), har du något tips på alternativ jag kan använda till detta bröd?

 47. susanna says:

  Ska prova o baka efter detta recept☺
  Är det någon som har nåt bra recept på pasta typ tortellini el vanlig spagetti? Det är främst pastadegen som är av intresse. Självklart vetefritt o glutenfritt :)//susanna

  1. Lustigt att du frågar just nu! Vår nya bok med fantastiska pastarecept har just kommit ut: https://www.adlibris.com/se/bok/laga-glutenfritt-pasta-pizza-pajer-piroger-andra-klassiker-9789155263034

   Recept på färsk pasta finns med i boken (naturligt glutenfritt)

 48. Jasmin says:

  Sugen på att prova receptet men är inte så förtjust i risprodukter pga arsenikhalterna man har funnit i dessa (Livsmedelsverket). Tror du rismjölet/hirsmjölet i receptet går att ersätta med havremjöl, majsmjöl eller sojamjöl – evt. en blandning av dessa? Jag har en vegan kokbok hemma där nästan alla recept på mjuka kakor innehåller sojamjöl som ersättning för ägg, vilket fungerar utmärkt. Har lagt märke till att du knappt använder sojamjöl i dina vegana recept, finns det någon anledning till det?

 49. Jag har bakat dessa bullar och de smakade inte alls som vanliga goda bullar. Torra och inte goda.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: