Annonser
Sockerfritt

Om alternativ till vitt socker – är det farligt?

DadelsirapSött och socker är ett mycket kärt och känsligt ämne för många. Det har jag bl.a. märkt av responsen jag fått på de inlägg jag gjort om alternativa till att äta sött istället för vitt socker.

Det råder en debatt just nu om huruvida fruktsocker eller fruktos är bättre än glukos eller om vitt socker är bättre eller sämre än till exempel agavesirap och det råder lite förvirring kring begreppen. Det är dessutom många som uttrycker sig på nätet om att konsumtion av Stevia, agavesirap och honung till och med kan vara farligt. De som hörs och syns har ofta olika utgångspunkter och agendor så det är inte helt lätt att veta vem man ska lyssna till.

Läs här min lista över alternativa, naturliga sötningsmedel…

Livsmedelsverket formulerar sig så härom glukos och fruktos under rubriken ”socker”: ”Fruktos framställs ibland som är bättre, ibland som sämre för hälsan än glukos. Glukos och fruktos omsätts på olika sätt i kroppen. I normala mängder verkar inte fruktos vara sämre för hälsan än glukos. Däremot tycks stora mängder fruktos kunna påverka fettinlagringen ibland annat levern, och kan även försämra blodfetterna.” Mitt ställningstagande om hur olika sockerarter, t.ex. fruktos eller glukos, är bättre eller sämre för kroppen handlar främst om att hålla en sund, balanserad kosthållning där man inte överkonsumerar sött i någon form men där sötsaker och desserter har en naturlig plats i vardagen.  Min långa erfarenhet av bakning och matlagning säger mig att när man använder sig av sötning i så naturlig form som möjligt (icke raffinerad eller koncentrerad) så leder det till en mer balanserad konsumtion. Även hur man kombinerar råvaror och ingredienser spelar roll.

Avocado Banana Sorbet with Lime and Agave SyrupVarning för agave?

De varningar som många utfärdar om fruktsocker, Agave (agave består till 80 % av fruktos) och även Stevia, handlar enligt min uppfattning om fall av överkonsumtion. ”Fruktos kan vid överdriven konsumtion öka risken för fettlever…” Citatet kommer från wikipedia. Observera formuleringen: ”vid överkonsumtion” och ”kan leda till”.  Det står alltså inte ”får man i sig en tesked så dör man knall och fall av förgiftning ” 😉 . Min erfarenhet är att konsumtion av sött ska alltid begränsas i en balanserad kosthållning. Oavsett vilken typ av sötning man använder. Det är viktigt att förstå att vi inte kan behålla vanor av att äta enorma mängder sötsaker utan näringsinnehåll och fibrer och tro att vår kropp kommer att svara med full hälsa och balans. Det gäller oavsett vilken typ av sötning vi väljer. Ingen av de oraffinerade ersättningarna till vitt socker är möjligt att överkonsumera utan konsekvenser för hälsan. Fördelen med agave är att det sötar 4 gånger mer än socker så man använder naturligt en mindre mängd. Läs mer i tillägget lägre ned…

”Tänk större”

Jag tycker att debatten och alla varningar belyser något viktigt: att vi inte ska tro att vi kan hitta ersättningar till det vita sockret och helt ohämmat fortsätta att konsumera ”sötsaker”. Tyvärr förs debatten av många på ett sådant sätt att det är möjligt att göra tolkningar som att vissa råvaror (t.ex vanlig frukt) är rent av hälsofarliga. Igen, varningarna handlar om överkonsumtion. ”Tänk större” som min lärare på kost och näringrådgivarutbildningen ofta utryckte det när vi diskuterade specifika varor eller ingredienser. D.v.s. det är kombinationerna av råvaror, den faktiska mättnadskänslan över tid och helhetsintaget över dagen som räknas. Allt som överdoseras är ”farligt”. Det mesta som äts med måtta eller i små mängder klarar kroppen av bra.

Hur mycket sött kan man äta?

Äter man uppåt 5 frukter på en dag och sötar kopparna te man dricker med flera msk agave, plus att man äter en näve dadlar till mellanmål och en raw-food-dessert på kvällen, så är det att räkna som rejäl överkonsumtion. Det är inte bättre än att äta en stor chokladkaka och flera bullar, om man bara ser till sockerinnehållet.

Håller man sig istället till enbart 5 frukter under en dag, utan annat sött, är det för de flesta däremot väldigt bra för hälsa och blodsockerbalans.  Eller 2 frukter och en bit kaka bakad med agave (ca 5-15 ml/port).  Eller när ett par dadlar per portion och ett par deciliter färska bär ingår tillsammans med GI-smarta nötter i en raw-food-dessert.

Mättnadstiden och totalt näringsinnehåll…

Äter du en eller två av de muffins jag har recept på här på bloggen bakade med exempelvis mandelmjöl, en stor andel ägg och sötad med frukt eller agave så blir du mätt på råvaror med högt näringsinnehåll! Samma storlek på muffins bakade med vetemjöl och socker är det lätt att äta för många av – utan att få i sig särskilt mycket näring. Jämför man mängden kalorier mellan ”paleomuffins” och ”vanliga” vete och sockermuffins  kan det röra sig om ungefär det samma – men i det ”vanliga” receptet handlar det alltså om mycket tomma kalorier och i receptet med mandelmjöl, frukt och agave blir mättnadskänslan större och näringsinnehållet mycket högre. Doseringen vitt socker är dessutom ofta betydligt större än dosen agave i de flesta recept.

Min första slutsats är att om vi väljer att äta sött i så naturlig form som möjlig så som frukt, torkad frukt, eller honung och agave  i kombination med andra bra ingredienser så får man oftast i sig en mindre mängd sockerarter än om man äter bakverk eller godis med vitt socker i. Ser man alltså till att kombinera det söta med andra protein-, fett- och fiberrika ingredienser så att det man äter mättar bra, då går det bra att äta sött lite oftare eftersom att det inte leder till överkonsumtion. Men man behöver fortfarande vara medveten om mängderna man äter på en dag!

(OBS! Vissa männsikor med beroendeproblematik, hög inflamationskänslighet eller andra specifika fysiska symtom som t.ex candida eller tarmbesvär kan dock behöva utesluta sockerarter i så hög grad som möjligt för att kunna läka fullt ut.)


Särskilt tillägg angående Agave…

Eftersom att många undrar över fruktos och agave nuförtiden har jag uppdaterat inlägget med följande….

”Faran” med Agave som nuförtiden debatteras har att göra med att det består till huvuddelen fruktos. Att vissa sötningsprodukter (som Agave) ger lägre glykemisk belastning än vitt socker betraktas av vissa som propaganda som vilseleder allmänheten att tro att det finns mindre farliga sockerarter. Jag kan hålla med om det till viss del. Som jag säger i i texten ovan kan jag inte svara för om fruktos är bättre eller sämre än t.ex. glukos, det är upp till forskare och andra kvalificerade att påvisa. Men jag tror att mycket av den negativt laddade belysningen av Agave i debatten kommer från USA där många konsumenter ersätter vitt socker med Agaven rakt av – utan att dra ned på mängden sötning och sötsaker per dag. En sockerberoende amerikan kan då till vardags lätt få i sig mer än 100 ml Agave per dag och det – är farligt.

Enligt The American Journal of Clinical Nutrition, kan kroppen med eller utan diabetes, smälta upp till 90 gram fruktos dagligen. Det motsvarar ungefär 1 dl agave (!!!). Jag rekommenderar att man konsumerar högst några matskedar i veckan och som jag nämner i inlägget ovan, även den rekommendationen skiljer från person till person och i vilken kombination med annat (i kaffet eller tillsammans med nötter och bär) man äter det.

Socker och sötning i alla former, vare sig det är från honung, agave, lönnsirap, majssirap, xylitol, stevia, fruktos, torkad frukt , färsk frukt eller fruktjuice, etc. kan trigga missbruk/beroende. Hög sötningshalt och stärkelse i kosten matar även över tid sjukdomar, cancerceller, jästsvampar som Candida osv, osv… Som jag säger i texten ovan handlar det om att hålla nere den samlade sötningsmängden i kosten varje dag och att äta sött i rätt balans/kombination med annat. Agave kan för vissa hjälpa till med det eftersom att man använder en mindre mängd och det belastar blodsockret i mindre grad. För andra med beroendeproblematik eller sjukdomsbesvär kan det ha de motsatt effekt genom att t.ex. trigga mer sötsug…

Annonser

(8) Comments

 1. Anna says:

  Hej!
  Tack för en väldigt inspirerande och informativ blogg!

  1. Tack Anna! 🙂

 2. Hanna says:

  En av de bästa texterna jag läst om socker, sötning och sötsakskonsumtion :). Har delat på min facebook!

  Det enda jag undrar över är agave. Jag läste ett inlägg om agave på rawfoodfamiljens blogg där de skrev att agave inte var bra http://kurera.se/rawfoodfamiljen/2013/04/29/sanningen-om-raw-produkter-del-1/ Har inte testat agave än utan kört på honung och dadlar/dadelsirap.

  Tack för en toppenblogg!

  1. Hej Hanna! Tack snälla! 🙂 Jag har själv funderat lite men jag är inte särskilt oroad. Jag tror att det är som för det mesta, det handlar om fall av överkonsumtion, precis som jag skriver i inlägget. Jag valde att svara lite längre eftersom att jag vet att det är många som undrar nuförtiden….

   Fruktos är det ämne bland sockerarter som i större mängd sägs orsaka de flesta av de negativa hälsoeffekter man oftast förknippar med socker. ”Faran” med Agave som nuförtiden debatteras har att göra med att det består till huvuddelen fruktos. Att vissa sötningsprodikter (som Agave) har lågt glykemiskt betraktas av vissa som propaganda som vilseleder allmänheten att tro att det finns mindre farliga sockerarter. Jag kan hålla med om det till viss del.

   Som jag säger i inlägget ovan kan jag inte svara för om fruktos är bättre eller sämre än t.ex. glukos, det är upp till forskare och andra kvalificerade att påvisa. Men jag tror att mycket av kritiken mot Agave kommer från USA där många konsumenter ersätter vanligt socker med Agaven rakt av utan att dra ned på mängden sötning och sötsaker per dag. En sockerberoende amerikan kan då till vardags lätt få i sig mer än 100 ml Agave per dag… Och DET – är farligt. Enligt The American Journal of Clinical Nutrition, kan kroppen med eller utan diabetes, smälta upp till 90 gram fruktos dagligen. Det motsvarar ungefär 1 dl agave. Jag rekommenderar att man konsumerar högst några matskedar i veckan. Och som jag nämner i inlägget ovan, även den rekommendationen skiljer från person till person. För vissa fungerar är det för mycket.

   Jag har börjat använda agave mindre på senaste tiden främst för att jag tycker att äta sött trigggar mer sötsug. Men jag bakar ibland med det till särskilda tillfällen.
   Socker i alla former, vare sig det är från honung, agave, lönnsirap , majssirap, xylitol, fruktos, torkad frukt , färsk frukt eller fruktjuice, etc. triggar missbruk/beroende och kan för många leda till både fysiska och känslomässiga störningar.

   Hög sötningshalt och stärkelse i kosten matar sjukdomar, cancerceller, jästsvampar som Candida osv, osv… Som jag redan nämnt handlar det i alla fall om att hålla nere den samlade sötningsmängden i kosten varje dag. Agave kan för vissa hjälpa till med det eftersom att man använder mindre och att det belastar blodsockret i mindre grad.

 3. Hanna says:

  Tack för ett bra svar!

  Jag har sett att en del som använder naturlig sötning ser det som ett sätt att äta mkt sötsaker, och då kanske lite för mycket. Jag vill minska mitt sötsug och bara äta sötsaker 1-2 dagar i veckan och då enbart med naturlig sötning (till skillnad mot innan när jag åt godis med vitt socker, bakverk med vitt socker och mjöl osv.). Känner att det är bäst att hålla sig till frukt i lagom mängd under vardagarna.

  Nu ska jag dock, som jag nämnde i en annan kommentar tror jag, göra en candida-diet på 1-3 månader så då blir det väldigt strikt. Hoppas att det ska ge bra resultat i kroppen 🙂

 4. […] Om alternativ till vitt socker […]

 5. […] här är en extra söt ”sockerfri” tårta! Det vill säga jag har inte hållit igen med sötningen men så klart använt alternativ till vitt socker. Se […]

 6. […] av naturliga sötningar och dra ned mängderna man konsumerar. Läs mer om mina tips kring sötning här… Men, om man använder sötningsmedel till vissa tillfällen så har det sin plats tycker jag. Till […]

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: