Bröd Frukost Glutenfritt Sockerfritt Vegan/Växtbaserat

Saftig frölimpa (naturligt glutenfri, vegan)

 

Glutenfri frölimpa utan mjölmixer, veganJa, receptet har fått en ny bild :)

Det här brödet är det godaste glutenfria bröd jag någonsin lyckats med! Det är saftigt, smakrikt, nyttigt och håller ihop superbra. Det går inte att uttyda att det skulle vara bakat utan gluten. Den magiska ingrediensen heter psylliumfröskal och ger degen den stabilitet och struktur den behöver för att hålla ihop så att jästen kan skapa höjd och luftbubblor i brödet. Samtidigt som den binder fukt så att brödet hålls saftigt.

Tvärt emot det glutenfria brödet man får när man bakar med diverse glutenfria mjölmixer som blir torrt och smuligt så blir det här brödet extra saftigt och håller sig fuktigt längre än t.o.m. vanligt bröd som är bakat på vete. Skulle brödet kännas lite torrt efter ett par dagar så återfår det hela sin saftighet i brödrosten! Jag har hållit på och experimenterat ett tag med glutenfria degar och förstått att det är en större mängd psylliumfröskal som är tricket med en riktigt lyckad deg.

Det är framför allt tre viktiga moment och tekniker i bakningen som boken har lärt mig: För de första blir resultatet väldigt mycket bättre om man använder sig av en köksvåg och därmed exakta mått. För det andra kan man med fördel använda kall degvätska, lite längre jästid och bara en jäsning istället för två. Slutligen är det viktigt att låta brödet svalna helt innan man skär i det. Det handlar alltså för en van hemmabagare om att lära om till viss del men gör man det blir det glutenfria brödbaket väldigt lätt och okomplicerat!

Saftig frölimpa (naturligt glutenfri, vegan)

 • 25 g jäst
 • 6,5 dl vatten: svalt-fingervarmt
 • 225 g bovetemjöl
 • 200 g rismjöl eller rårismjöl
 • 100 g solroskärnor
 • 100 g pumpafrön
 • 25 g linfrö
 • 40 g sesamfrö
 • 35 g nyponskalmjöl
 • 20 g psylliumfröskal
 • 1,5-2 tsk salt
 • 1,5-2 msk agave eller honung (kan uteslutas)
 • 1 tsk brödkryddor (valfritt)

Gör så här:

 1. Smula jästen i en degblandare eller bunke och tillsätt vattnet. Kör degblandaren med en blandare för kaksmet eller visp. Degkrok behövs inte. Det går också bra att använda elvisp eller vanlig visp. Ha i honung eller agave om så önskas men det går bra utan.
 2. Mät upp resterande torra ingredienser med hjälp av en köksvåg.
 3. Tillsätt de torra ingredienserna till degvätskan och blanda väl i några minuter. Det blir en ganska klibbig smet som sakta sväller när psylliumfröskalet suger upp vätska.
 4. Smörj en limpform (1,5 liter) med olja eller täck insidan med bakplåtspapper och häll i smeten. Pudra bovetemjöl över.
 5. Låt smeten jäsa i formen i ca 1-2 timmar. Håll koll så att degen inte blir överjäst, den exakta tiden för jäsningen beror på temperatur i köket och på vattnet.
 6. Värm ugnen till 225°C och baka brödet i 80 minuter lågt ned i ugnen.
 7. Ta ut brödet ur formen och  låt svalna under bakduk. OBS! Det är viktigt att man låter brödet kallna helt.

(45) Comments

 1. Hanna Kindgren says:

  Jättegott bröd! Smakrikt och matigt! Hela familjen tyckte mycket om det. Nästa gång ska jag testa att byta ut bovetemjölet mot teffmjöl eller quinoamjöl och se om det blir lika gott… Tack för en toppenblogg! 🙂

  1. Tack snälla! Det borde funka bra. Lycka till!

 2. Sofia says:

  Spännande, det här ska jag absolut prova! En fråga ang. psylliumfröskal… Ska det vara den finmalda varianten, typ fiberhusk, eller är det den andra varianten med ”hela” skal man ska använda?

  1. Jag använder det som heter psylliumfröskal och inte fiberhusk. Det är ju gjort av samma råvara och är i princip samma sak, men fiberhusk är mer finmald och jag har en känsla av att man behöver något lite mindre av den.

 3. Hanna says:

  Nu har jag bakat brödet igen och bytt ut bovetemjölet mot mörkt teffmjöl. Det blev också jättegott, lite mörkare i karaktären och skulle nog passa finfint till julskinka och senap. 🙂

  1. Härligt! Jag har också bakad det flera gånger vid det här laget. ska prova med teff jag också, det låter gott:)

 4. Åsa says:

  Vilka roliga recept! Har testat bovetefrallor och nu står detta (fast med havremjöl istället för rismjöl och lite hackade valnötter) på jäsning.
  Du råkar inte ha koll på vilken temperatur brödet ska upp i innan det är klart?

 5. Caroline says:

  Kan man använda degkrokar? Jag har inget annat till min gamla assistent. Eller är elvisp att föredra då?

  1. Elvisp! eller en vanlig köksslev i en bunke. Degen behövs inte knådas.

   1. Caroline Eng says:

    Elvisp var toppen men hur ska jag förvara brödet bäst? I formen? Frysa i skivor? I kyl i frys i skafferi? Är helt ny på det här. Tack för hjälpen!

   2. Det går bra att frysa brödet. Annars svalt men inte kallt, precis som vanligt bröd.

 6. lajni says:

  Använde en form dom är 30 cm lång, brödet jäste över och är väldigt ”kladdigt” inuti efter att ha svalnat en natt. Det håller inte alls ihop när jag skär i det Hur ska jag göra till nästa gång? Kanske ta två mindre formar och grädda bars en timme?? Tacksam för svar då brödet annars ser så fint ut!

  1. Hm, lite svårt att svara på… Tidigare feed-back som jag har fått på det här brödet är att receptet verkligen fungerar. Du kanske har missat någon ingrediens eller mätt upp fel antal gram av misstag? Det låter också som att degen kan ha blivit överjäst om den har jäst över kanten, dvs jäst lite för länge. 30 cm låter som en bra storlek. 1,5 liter ska formen vara och du ska inte behöva baka brödet i mindre formar.

   1. lajni says:

    Ja något fel måste det ju ha blivit.. Men till jäsningen, ska jag kanske vänta tills den har jäst upp till kanten och sen stoppa in den i ugnen? Hur ”hög” ska den bli?
    Tack för snabbt svar!!
    Den var alldeles för degig att bara skära upp och äta nu, men efter en sväng i brödrosten vart det riktigt gott! Så jag vill gärna få till det redan från början nästa gång 🙂
    Mvh Linnéa

   2. Hej Linnéa! Ja, det blir bra att den jäser upp till kanten och blir hög på mitten men den ska inte jäsa över. Eftersom att jag inte vet vad du har gjort för fel kan jag inte tala om vad du ska göra annorlunda. Jag vet att receptet fungerar eftersom att jag fått så pass mycket överväldigande positiv feed-back på det. Det problem du beskriver känner jag inte igen. Du kan ha tagit för lite mjöl eller haft den för kort i ugnen eller överjäst den, eller något annat som jag inte ser framför mig just nu… prova med att göra limpan igen och läs receptet mycket noga, följ gram-antal, temperaturanvisningar och tider på pricken.

  2. Det här receptet har jag gjort för Risenta och är ett mycket liknande recept http://nillaskitchen.com/2014/03/06/frolimpa-recept-film-risenta-glutenfritt-brod/ De har provbakat det och lagt upp det på sin hemsida. Om du gör efter deras instruktioner och ser om det blir annorlunda… Hoppas verkligen att du lyckas!

 7. Nu har jag precis satt den här degen på jäsning, första gången. Ska bli spännande och se resultatet!

  Tack för en inspirerande och lärorik blogg. Jag äter helt glutenfritt och håller på att lära mig baka bröd. Inte det lättaste att få till det perfekta brödet. Får se hur detta blir.

 8. Abir says:

  Tack Nilla för svar. Jag är nu redo för ett tredje försök, och testar nu Risentas recept. Men känner mig ganska övertygad om att degen jäste över helt enkelt. Håller tummarna nu. Återkommer kring resultat. 😃

 9. Abir says:

  Japp, jag lyckades! Tredje gången gillt. ☺ Men jag var envis och satsade på ditt recept igen. Jag lät den inte jäsa för mycket den här gången. Men så misstänker jag faktiskt att jag var lite förvirrad de första gångerna med egna temperaturen. Är rätt säker på att jag åtminstone andra gången lyckades grädda på 225 grader, och det var ju helt fel. Kan kanske vara bra att veta. ☺ Tack för ett gott bröd. Nu har jag laddat frysen.
  /Abir

  1. Helen says:

   Är 225 grader fel temperatur?

 10. Nina says:

  Tänkte testa detta idag, men har inget nyponskalmjöl. Kan jag hoppas över eller ersätta?

  1. Du kan hoppa över det men det tillför mycket av färgen. Utan blir limpan blekare och har inte lika mycket smak.

 11. Carolina says:

  Är det ok med psylliumfrön? Eller måste det vara skal? http://www.lifebutiken.se/produkter/livsmedel-dryck/bonor-linser-fron/ljusa-psylliumfron-300-g

  1. Nej det är inte ok med hela psylliumfrön! Du kan välja produkter som heter antingen psylliumfröskal, psylliumhusk eller fiberhusk. Dessa produkter är malda psylliumfrön, dvs i pulverform.

 12. Jessica says:

  Vad kan man använda istället för nyponskalmjölet :)?

  1. Du kan utesluta det och tillsätta ett par extra msk rismjöl.

 13. elina says:

  Vad skulle du tipsa om för bästa bröd till barnen? Vi har provat många lchf recept och de flesta smakar ägg eller känns tråkiga.. Jag hade nu tänkt köpa dinkelmjöl och göra bröd till barnen men kanske borde testa några av dina glutenfria alternativ först 🙂 sen har du så många läckra efterrätter, är det någon du har som favorit tex chokladmousse eller hallon och blåbärstårtan? Tänkte än en gång på barnen.. De brukar gilla de flesta nyttigare efterrätter jag ger mig på men är det någon som du verkligen rekommenderar?

 14. Nina says:

  Jag provade att kalljäsa över natten. Jag lät brödet stå framme i 20 minuter innan jag gräddade och lät det stå några minuter på eftervärme i ugnen. Nu kallnar det och jag ser fram emot att smaka det. Jag hoppas det blev färdiggräddat. 🙂

 15. Hej! Låter som ett gott och trevligt bröd 🙂 Har du koll på hur jag ska baka det i gasugn?

 16. Anette says:

  Supergott bröd! Kommer bakas många, många, många gånger! 🙂

 17. Marie says:

  Hej igen!

  Vet inte om detta kan vara till hjälp men brödet tycks sjunka ihop och blir mer kompakt än vad ditt bröd är. Det blir liksom ett stort lufthål i brödet vilket gör att brödet inte håller ihop när man skär i det. Varför blir det så?

  Tack!
  /Marie

 18. Hej! Jag har uppdaterat lite i receptet, bla dragit ned mängden psyllium som gör att brödet blir saftigt. Sedan har jag draigt upp mängden torra ingredienser. Det går inte helt bra tt byta ut mjöler rakt av så prova att göra receptet så som det står. Men, har du andvänt psylliumfröskal (även kallat psylliumhusk) och inte fiberhusk? JAg har också dragit upp temperaturen till 225°C vilket är helt OK. Lycka till igen!

 19. Julia says:

  Hej!

  Är det ok att utesluta linfröna?

  Mvh Julia

  1. Ja du kan ersätta dem med chiafrön.

 20. Reblogga detta på Nilla's Kitchen.

 21. Karoine says:

  Hej, jag är helt ny med den glutenfria kosten och undrar om jag kan byta ut rismjölet mot någon annan typ av mjöl? Har en hel uppsjö av andra varianter hemma bla havremjöl, teff och majsmjöl.

  Mvh Karoline

  1. Du kan byta tismjölet mot teffmjöl eller durramjöl

 22. Petra says:

  Hejsan! Jag undrar bara om ugnen ska vara förvärmd eller kall när man ställer in brödet?

  1. Jag har ändrat formuleringen nu så att man inte kan missförstå 😉 Nu står det: ”Värm ugnen till 225°C och baka….”

 23. Sara says:

  Supergott!

  1. Kul! 🙂

 24. Hej! Jag vet inte vad jag gör för fel, men brödet blir degigt inuti. Har du något tips?

 25. Hej! Kan man byta ut rismjölet mot havremjöl? Och bovetemjölet mot något annat?

 26. Emma says:

  Hej,

  Jag klickar på ”psylliumfröskal” i receptet där du länkat till Risentas hemsida. Men dom har ingen produkt som heter psylliumfröskal. Så vad heter den du använder? Är det psylliumhusk? Och är den mald som ett pulver? I så fall är det samma sak som fiberhusk, alltså malda skal från psylliumfrön?

  Vänligen,
  /Emma

 27. Christel Carlsson says:

  Hej. Är det möjligt att få ingredienserna angivna i dl istället för gram? Tack!

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: