Havrefrallor med russin (gluten-, mjölk-, ägg-fria)

Titta på en film med brödet här: http://instagram.com/p/g0pzDfoEMn/

Fantastiskt mjuka, fluffiga och samtidigt saftiga frallor som är goda att bara äta med lite smör eller tahini som de är. Jag har slipat på baktekniken, särskilt kring jäsningen och receptet är lätt att följa. Jag är verkligen väldigt nöjd och glad med resultatet!

Proteinet i havre innehåller inte samma typ av gluten som vete, råg eller korn och passar därför en glutenfri kost. Havre är för många en bekant och uppskattade smak och passar både i bröd och i desserter.

Titta på en film med brödet här:

Ren havre är havre som aldrig kommer i kontakt med andra glutenhaltiga spannmål under produktionsprocessen. Vanliga havregryn är inte ren havre, de produceras i samband med andra spannmål och kan innehålla spår av gluten. Utesluter man gluten och vete av hälsoskäl och alltså inte har celiaki, så kan man använda vanligt havre eftersom att det bara har spår av gluten. Är man däremot glutenallergisk är det väldigt viktigt att välja havre från den glutenfria hyllan i mataffären.

Av alla spannmål som passar en glutenfri kost är havre den mest fiberrika och är mycket mer näringsrik än de flesta andra spannmål. Ett bröd bakat på havremjöl är alltså något helt annat än ett bakat på vetemjöl!

Havrefrallor med russin (gluten-, mjölk-, ägg-fria)1Recept

 • 50 g jästSkafferi 2
 • 8 dl svalt/ljummet vatten (ca 30 grader)
 • 345 g Havremjöl (köp färdigt eller gör eget genom att köra havregryn i ca 5 min i matberedare.)
 • 180 g bovetemjöl
 • 40 g psylliumfröskal
 • 1,5 msk agave eller honung (valfritt)
 • 1,5 tsk salt
 • 125 g russin (valfritt)

Gör så här:

 1. Smula jästen i en degblandare eller bunke och tillsätt vattnet. Kör degblandaren med en insats för kaksmet eller visp. Degkrok behövs inte. Det går också bra att använda elvisp eller vanlig visp i en bunke. Ha i honung eller agave om du vi använda sötning.
 2. Mät upp resterande torra ingredienser med hjälp av en köksvåg och blanda ihop.
 3. Tillsätt de torra ingredienserna (alla på en gång) till degvätskan och kör degblandaren i några minuter. Det blir en ganska klibbig smet som sakta sväller och stelnar vart efter psylliumfröskalet suger upp vätska.
 4. Ha i russinen mot slutet.
 5. Vänta ca 5 min för att tillåta degen att svälla maximalt och klicka sedan ut smeten på bakplåtspapper på en plåt och pudra havre eller bovetemjöl över.
 6. Låt frallorna jäsa på plåten under bakduk i ca 75 min.
 7. Sätt ugnen på 225°C och grädda i 20-25 min beroende på hur bruna du vill ha dem.
 8. OBS! Det är viktigt att man låter brödet kallna helt innan du äter dem, det går alltså inte bra att äta dem helt nybakade. Skär man i brödet innan det är kallnat klibbar det ihop.

Havrefrallor med russin (gluten-, mjölk-, ägg-fria)4

Annonser