Havrefrallor med russin (gluten-, mjölk-, ägg-fria)

Titta på en film med brödet här: http://instagram.com/p/g0pzDfoEMn/

Fantastiskt mjuka, fluffiga och samtidigt saftiga frallor som är goda att bara äta med lite smör eller tahini som de är. Jag har slipat på baktekniken, särskilt kring jäsningen och receptet är lätt att följa. Jag är verkligen väldigt nöjd och glad med resultatet!

Proteinet i havre innehåller inte samma typ av gluten som vete, råg eller korn och passar därför en glutenfri kost. Havre är för många en bekant och uppskattade smak och passar både i bröd och i desserter.

Titta på en film med brödet här:

Ren havre är havre som aldrig kommer i kontakt med andra glutenhaltiga spannmål under produktionsprocessen. Vanliga havregryn är inte ren havre, de produceras i samband med andra spannmål och kan innehålla spår av gluten. Utesluter man gluten och vete av hälsoskäl och alltså inte har celiaki, så kan man använda vanligt havre eftersom att det bara har spår av gluten. Är man däremot glutenallergisk är det väldigt viktigt att välja havre från den glutenfria hyllan i mataffären.

Av alla spannmål som passar en glutenfri kost är havre den mest fiberrika och är mycket mer näringsrik än de flesta andra spannmål. Ett bröd bakat på havremjöl är alltså något helt annat än ett bakat på vetemjöl!

Havrefrallor med russin (gluten-, mjölk-, ägg-fria)1Recept

 • 50 g jästSkafferi 2
 • 8 dl svalt/ljummet vatten (ca 30 grader)
 • 345 g Havremjöl (köp färdigt eller gör eget genom att köra havregryn i ca 5 min i matberedare.)
 • 180 g bovetemjöl
 • 40 g psylliumfröskal
 • 1,5 msk agave eller honung (valfritt)
 • 1,5 tsk salt
 • 125 g russin (valfritt)

Gör så här:

 1. Smula jästen i en degblandare eller bunke och tillsätt vattnet. Kör degblandaren med en insats för kaksmet eller visp. Degkrok behövs inte. Det går också bra att använda elvisp eller vanlig visp i en bunke. Ha i honung eller agave om du vi använda sötning.
 2. Mät upp resterande torra ingredienser med hjälp av en köksvåg och blanda ihop.
 3. Tillsätt de torra ingredienserna (alla på en gång) till degvätskan och kör degblandaren i några minuter. Det blir en ganska klibbig smet som sakta sväller och stelnar vart efter psylliumfröskalet suger upp vätska.
 4. Ha i russinen mot slutet.
 5. Vänta ca 5 min för att tillåta degen att svälla maximalt och klicka sedan ut smeten på bakplåtspapper på en plåt och pudra havre eller bovetemjöl över.
 6. Låt frallorna jäsa på plåten under bakduk i ca 75 min.
 7. Sätt ugnen på 225°C och grädda i 20-25 min beroende på hur bruna du vill ha dem.
 8. OBS! Det är viktigt att man låter brödet kallna helt innan du äter dem, det går alltså inte bra att äta dem helt nybakade. Skär man i brödet innan det är kallnat klibbar det ihop.

Havrefrallor med russin (gluten-, mjölk-, ägg-fria)4

 1. Catta

  Har nu bakat dessa frallor tre gånger och de blir lika bra varje gång. Underbart att ha recept på ett lättbakat bröd så man kan lyxa till det med mjukt bröd mitt i vardagen! =)

  • Det kan bero på att degen är något överjäst, dvs att du låtit den jäsa lite för länge. En annan orsak kan vara att du har ”stött till” formen när du placerat in den i ugnen så att ”luften går ur”. Försök att hantera formen nästan överdrivet försiktigt när du lyfter den och placerar in den i ugnen.

   • Helena Frejdevi

    När jag gör limpor brukar jag halvera mängden jäst och dessutom bara jäsa så länge att det precis börjar synas att det kommit igång. I mitt varma kök kan det ta 10 minuter… Jag fick också ihopfallna limpor förut, nu när jag gjort enligt ovan får jag perfekta limpor varje gång!

 2. jennie

  Om man vill prova att använda surdegsgrunden för dessa bröd, hur ska man beräkna mängd grund och vätska? Jag har bakat efter receptet, goda och enkla men är sugen att använda surdegsgrunden till småbröd också. Jennie

  • Jag kan inte svara på pricken. Om du vill experimentera själv skulle jag föreslå att du byter ut jästen mot 150g surdegsgrund och behåller proportionerna på resten av ingredienserna till att börja med. Efter att degen sedan har fått svälla i 10-15 min kan du försiktigt tillsätta lite mjöl i taget tills att du får en klibbig deg som går att forma utan att den rinner ut.

   • Martina

    Hej, testade att baka havrebullarna i dag men förstår inte vad som blev fel. Följde recept exakt men bullarna blev geggia inuti och bara sjunk ihop när de började svalna? De jäste och blev stora innan jag satte dem i ugnen.
    Tack Martina

 3. jennie

  Tack för all insperation du delar med dig av. Maken har utsett det godaste glutenfria brödet jag någonsin bakat och det är surdegsformbrödet du är upphov till. Nu kan du känna dig stolt, han är kräsen! Jennie

 4. Michelle

  Tack för en fantastisk blogg och alla recept ! här är ju så otrolig tmycket spännande att prova 🙂 !

  jag bakade dina havrebullar igår och undrar egentligen 2 saker:
  1) jag bytte ut 40 g psylliumfröskal till 40 g fiberhusk – är det ok att byta ut? Det ena är väll bara mer finmalt än det andra – och blir det någon skillnad?

  2) Brukar dina bulla jäsa mycket? – för på dina bilder ser dem ganska stora ut, medans mina inte blev lika stora…

  • Tack! 🙂
   1. dra ned på mängden något lite när du använder fiberhusk istället för psylliumfröskal.
   2. använd degvätska som är sval/ljummen ca 30° eller låt frallorna jäsa lite längre tid.

 5. I

  Detta måste jag testa – älskar havre. Dock så verkar jag vara lite känslig mot bovet – tror du att det gåt bra att byta ut bovetemjölet mot rismjöl?
  Tack!

 6. mysan

  Äntligen lyckades jag med ett bröd som min man på FODMAP-diet gillar (och jag med!)! Jag använde Finax Psyllium och det räckte bra med 30 g (= 3 msk). Tusen tack för detta recept och din härliga blogg – här finns många fler recept att prova!

 7. Saga

  Hej! Hur jag än bär mig åt blir mina bröd kompakta, vad kan jag möjligen göra för fel om jag följer receptet? Tack på förhand!

 8. Pernilla

  Hej Nilla, Jag har just tittat din blogg och bakat dessa semlor. Jätte Goda! Jag har en fråga: alltid när jag bakar något med jäst tycker jag att det blir en jäst smak kvar i brödet- en eftersmak. Hur skall jag göra för att få bort den? Förra gången jag gjorde semlorna så fick de jäsa längre än vad det stod i receptet, men ändå så fanns jäst smaken kvar. H. Pernilla

 9. Cecilia Bergman

  Hej.. Jahopp gjorde frallorna här ovan och eeee jag råkade slänga i dubbla mängden psysalisfröskal.. 🙁
  Är det bara att slänga och börja om? De håller på att jäsa nu..
  Lätta att rulla ut var de iallafalll 😉
  Tack på förhand

  • Cecilia Bergman

   Nu är de klara sen länge, vet inte om jag misslyckats eller inte, provsmakade dem, helt ok, men jag undrar om de jäst nått överhuvudtaget… Är de farliga att äta då??? Jäser de i magen istället då??

   • Hallå! Dubbla mängden psylliumfröskal gör att degen blir extremt kompakt, nästan gummiaktig. Men det är ju inget farligt eller så utan det blir bara en segt, hårt och gummiaktigt bröd. Vilket ju är synd eftersom att med rätt mängd så är frallorna saftiga, fluffiga och mjuka.

    Du får bedöma själv om de är ätbara. Jag hade nog slängt degen från början men jag tror nog att du har lärt dig mycket ändå av misstaget. Nu vet du hur psylliumfröskal fungerar och hur drygt det är! Det absorberar helt enkelt extremt mycket vätska och är den ingrediens som ersätter funktionen gluten annars har – att ge substans och lyft i brödet.

    Att det verkar som att brödet inte jäst beror nog på att degen var för kompakt för att kunna utvidga sig. Jag hade nog bakat om det så att du vet hur bröden egentligen ska vara. Lycka till!

 10. Angela

  Jättegott bröd! Hade i 40 g fiberhusk och degen blev ganska gummiaktig och jäste inte jättemycket. Men det blev riktigt bra ändå och de gick att äta medan de fortfarande var småvarma (kunde såklart inte låta bli att prova och bröt upp en fralla med fingrarna).

  SUPERTACK för ett jättebra recept.

 11. Richard Elgh

  Hej!

  Stort tack för ett bra recept! Jag har dock en liten fråga. Jag är ganska ny på det här med glutenfri bakning.
  Jag har jättesvårt för bovetemjöl, tycker inte alls om smaken. Finns det något annat mjöl jag kan ersätta detta med?

  Hur stor är skillnaden på Fiberhusk och krossat psylliumfröskal?
  Jag läste att man skulle minska mängden lite om man hade Fiberhusk.
  Jag använde 25 gram, men vet inte riktigt hur resultatet blir med krossat psylliumfröskal. 🙂

  Tack för en bra sida!

 12. Annica

  Hej!
  Gjorde dessa frallor ikväll men mina blev som thekakor. Inte alla fluffiga och runda. Vad gjorde jag för fel?

  Annica

 13. maria

  Tredje gången jag gör dessa & det är de enda min bröd älskande sambo accepterat sen jag började med lågkolhydratkost! Bästa frallorna!!

 14. Stellan

  Tusen tack för ett underbart recept. Skippar socker och russin, men river ner en morot. Tar ut ur frysen kvällen innan och rostar på morgonen. Riktigt bra start på dagen, äter dem även under deff.

 15. Martina

  Förlåt var mitt fel tog 400 g psylliumskal i stället för 40 ny våg. Testar igen. Tack också till en jättefin sida ätit denna kost i många år men inte haft några recept och utan recept kan jag inte laga god mat så din sida var perfekt. Sett att du säljer e böcker men är vanliga böcker nåt som kommer?
  Martina

 16. Hej!
  Jag tycker detta är ett mycket trevligt recept!
  MEN, när jag gör dem så blir de lite ”degiga, klibbiga”.
  Kan jag göra något fel, och i så fall vad?
  Jag låter brödet vila. Även dagen efter är det klibbigt.

 17. Mia

  Hej, har du nått tips på vad man kan baka för bröd på glutenfri havre, utan psylliumfrön, jäst och andra mjöler? Vad kan man bland havregrynen med och få ett bröd (bikarbonat?) Behövs det nått annat, kanske honung – fast helst utan socker/sött…Försöker hitta ett bröd jag kan äta, som är extremt allergisk och överkänslig!

 18. Pingback: Havrefrallor med russin gluten, mjölk och äggfria – B R I T T S K I S

 19. Sara

  Fantastiskt goda! Men min mage mår bättre av blötlagd havregryn, så jag undrar om det går att blötlägga grynen kvällen innan och sedan ta bort lite av degvätskan/vattnet i receptet vid bakning?

 20. Vibeke

  Hej! Tror du det går att baka ett bröd istället för frallor av detta recept och har du förslag på stektid/temp då? Älskar dina recept!!

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Klicka "SHOP" för att t.ex boka nästa onlineprogram. Avvisa

%d bloggare gillar detta: