Lussekatter bidrar ju verkligen med ljus och positiva känslor såhär när mörkret blir tätare runt omkring oss. Saffran har enligt naturmedicinen upplyftande och luststimulerande egenskaper och enligt Ayurvedan så balanserar den alla tre doshor – vata, pitta och kapha. Skapar julefrid helt enkelt.
För fler recepet utan gluten, mjölk och socker, ladda ned e-boken ”Jul med Nilla’s Kitchen här…
När jag utvecklade det här receptet så ville jag att det skulle vara enkelt att göra och innehålla så få ingredienser som möjligt. Jag valde att använda havre för god smak (kan ersättas med durra) och rismjöl för att lätta upp degen. Det krävdes ett par försök, smakerna satt från början men de första lussekatterna blev lite platta. Nu har jag justerat ingredienserna och degen håller konsistensen, den går bra att rulla utan att klibba för mycket och färdigbakade håller de sig saftiga.
Recept
- 8 dl havremjölk eller annan valfri mjölk
- 30 g jäst
- 80 g kokosolja eller smör
- 1 g saffran
- 265 g glutenfritt havremjöl eller gör eget havremjöl genom att köra havregryn i matberedare i ca 5 min.
- 275 g rismjöl
- 45 g psylliumfröskal/psylliumhusk (OBS! inte hela psylliumfrön, utan malda)
- 1 dl kokossocker (råsocker går också bra)
- 1/2 tsk salt
- 1 ägg till pensling om du inte är vegan
Gör så här:
- Smält kokosoljan eller smöret i en kastrull tillsammans med saffranet, det ska bara precis smälta, inte koka upp.
- Ta av från värmen och tillsätt mjölken.
- Vispa ut jästen med den fingerljumna vätskan i en bunke eller i en degblandare. Tillsätt agaven eller annan sötning.
- Blanda samman alla torra ingredienser och tillsätt till degvätskan.
- Kör degblandaren i några minuter så att allt kombineras väl. Låt degen svälla i 5-10 min.
- Rulla ut en klick av degen i taget. Om degen klibbar och det behövs, olja diskbänken eller bakytan med lite neutral olja, t.ex kokosolja eller rapsolja. Då går det lättare att rulla. Använd helst inte extra mjöl vid utbaket eftersom att det ger en lite ”skrynklig” yta på saffransbrödet när det är bakat.
- Rulla ihop till lussekatter och lägg dem på bakplåtspapper. Tryck i russin. Låt jäsa under bakduk i cirka 60-75 minuter.
- Vispa up ägget i en skål och pensla lussekatterna. Garnera med russin och grädda lussekatterna i 15 minuter i 200 °C.
För fler recepet utan gluten, mjölk och socker till jul, ladda ned e-boken ”Jul med Nilla’s Kitchen” här…
Äntligen en sida för mig! Jag äter inte mjöl, mjölkprodukter eller socker och har letat efter en bra sida med recept.
Tackar ödmjukast 🙂
Va roligt! 🙂 Varmt välkommen hit! Hör av dig med kommentarer och önskemål i framtiden.
Hej! 🙂 jag är också så glad för din blogg! Har önskemål om recept på pepparkakor 🙂 kram!
Va kul! Tack! ok, jag ska jobba på det 🙂
Superkul! Jag är vegan och äter inte mjöl eller socker, kanonbogg verkligen! Tänkte bara höra om du vet ifall man kan använda något annat istället för havremjöl?
Hej! Tack! 🙂 Ja, du kan ersätta med flera olika mjölsorter men de lite olika egenskaper så du kan vara lite mer försiktig med mängderna i början och tillsätta mer mot slutet av baknigen för att anpassa konsistensen på degen. Durramjöl har väldigt liknande egenskaper och kan ersättas rakt av men det har också ganska kraftig smak.
Hm…anpassa mjölkmängden efter konsistensen på degen…. Men vilken konsistens skall det vara då? Jag kan inte heller använda havremjölk och om jag förstår Dig rätt så blir durramjöl för kraftigt i smaken. Vad skulle du rekommendera? Ska jag bland durramjöl med något eller tror du det är bättre att helt använda något annat eller andra mjöler?
Havremjölken kan du ersätta med vilken vätska som helst som du tycker om. Jag har beskrivit konsistensen så gott det går i receptet. Du kan använda durramjöl men dra ned på mängden och lägga till någon annan mjölsort. Du kan ersätta med rismjöl och majsmjöl kanske. Eftersom att jag inte har provat själv kan jag inte ge dig exakta mått. Du får helt enkelt experimentera. Håll dig till den totala mjölmängden angiven i receptet, ha inte i allt på en gång utan spara lite tills efter att degen svällt i ca 10 min. Är degen för kladdig då, ha i mer mjöl, lite i taget.
Hej! Kan man pensla med något annat än ägg tro? Blir de tråkiga utan pensling? Vi vill helst ha det veganskt 🙂
Aprikosmarmelad uppvispad med lite vatten är en gammal klassiker.
Hej! Dessa lussekatter verkar helt underbara, vill gärna testa de! Har bara en fråga, kan man ersätta rismjölet med något annat mjöl? Kanske mer havremjöl istället? 🙂
Tackar på förhand!!
/Emelie
Ja visst. Det går bra. var lite försiktig med mängden bara, ta till i uderkant och tillsätt med vartefter för att vara säker på proportionerna.
Nu har jag lussekatter på jäsning=) Vilken lättarbetad deg kladdade inte överhuvudtaget. Hoppas de blir goda =) Väntar spänt på ditt pepparkaksrecept=)
Va roligt! Hoppas att de blev bra 🙂
Hej! Jag var precis på g nu att börja baka dessa godingar men kom då på att jag inte har någon färsk jäst hemma. Funkar torrjäst för matbröd till detta receptet?
Ja det borde funka.
Du använder ofta psylliumfröskal i dina recept. Jag har fiberhusk hemma, ska det vara samma mängd om jag använder det eller ska jag ta mindre eftersom det är pulvriserat? Tack för en bra blogg!
Su kan använda fiberhusk och ta då en något mindre mängd. Tyvärr får du prova dig fram. Det är svårt att lämna en exakt angivelse för hur mycket eftersom att det varierar från recept till recept.
Pingback: Gluten och laktosfria lussebullar | Strength Feminina
Hej! Jag har ingen kunskap om rismjöl. Hur funkar det ovh vilka fördelar har det? Vilket mjöl skulle man tex kunna välja istället, typ bovete?
Pingback: Saffron buns. | All the way to France
Vilken härlig sida/blogg! Jag älskar dig!!
Håller på att jäsa bovetefrallorna och klickar runt och hittade just nu dessa lussebullar som jag absolut ska testa!
Jag är bara gluten-känslig men vill få bort det äckliga (ursäkta) vita vetemjölet ur mitt liv – och har äntligen hittat en sida som har allt jag letat efter! Och havredryck är min favvo sen några år tillbaka 🙂
Tack /Gabriella
Tack Gabriella! 🙂
2an; tillsätt mjölk… vilken mjölk?
Ja, mjölken som står angiven i receptet. Valfri mjölk står det, 8 dl.
Hej Nilla!
Tänkte testa dina lussekatter i helgen. Hur blir de om man fryser dem? Avgör lite storleken på baksatsen 😉
Hälsn Sandra
Det går att frysa dem. Rekommenderar att värma upp i ugn när de tinas, annars kan de upplevas som torra… Precis som vanliga saffransbröd.
Hej! De blev inte så goda tyvärr. Funkar inte att bjuda på som alternativ till lussekatter för dem som kan äta gluten, då de är alldeles för rödaktiga i smaken. Dock luktar gott när de bakas 🙂
Förlåt, brödaktiga i smaken, ska det vara. (autocorrect)
Ok! Tack för kommentaren! Det är inte den feedback jag fått när jag bjudit på dom.
Fantastiskt goda bullar och bra ingredienser. Stort tack! Undrar dock om du provat att koka saffran i kokosolja. Här blev det bränt innan det började koka 😉 Varma hälsningar, Bonnie
Så konstigt att jag skrivit så! Vet faktiskt inte varför, har ändrat nu iaf. Tack för feedback! Kul att det blev bra.
Dom smakade fantastiskt! 🙂
Men mina jäste inte upp ett dug. Börjar fundera på vad jag kan ha gjort för fel… Kan det vara så att du har användt blå jäst?
Jag använde röd och eftersom det inte är särskilt mycket sött i dom här så tänkte jag om det kanske var så enkelt att jag hade ”fel” jäst?
MVH Linnéa
Hej! Kul att de blev bra! Men konstigt att de inte jäste. Jag använder aldrig jäst för söta degar utan brukar använda ekologisk jäst. kan inte svara vad som gått fel när jag inte vet hur du gjorde!
Hur ser ditt havremjöl ut? Mitt är en lila förpackning, tänkte om det var där det skar sig 🙂
Mvh Linnéa
Det spelar ingen roll vilket havre mjöl man använder.
Hej. Tack för många fina recept! Har noterat att du i vissa recept skriver psylliumfröskal och i andra fiber husk. Är det någon skillnad? Tack!
Ja det är skillnad på hur fint det är malt, därför krävs lite olika mängd. Läs under glutenfria mjölsorter.
Jag tänkte baka dessa i morgon och märker att jag har inte alla ingredienser hemma 🙂 Kan jag ersätta psylliumfröna med chíafröna till exempel? Eller krossade hampafrön kanske? Fungerar sojamjölk lika bra i bakning?
Underbar blogg, förresten – blev på en gång en favorit! Med vänliga hälsningar, Allis
Jag har ju krossade linfrön hemma också, hur skulle det fungera?
Hej Allis! Tack! 😀 Nej, det går inte alls att ersätta psylliumfröskalet (som är malda psylliumfrön) med något annat än fiberhusk (och då får man minska mängden med någon msk). Mjölken kan du använda vilken som helst. Läs mer här om psyllim och fiberhusk: http://nillaskitchenstore.tictail.com/product/jul-med-nillas-kitchen
Hej! Har precis bakat en halv sats av de här bullarna, och smaken var det absolut inget fel på. Men de blev jättetråkiga i formen då de flöt ut ganska mycket i ugnen och sen sjönk de ihop mer och mer efter att jag tagit ut dem. Använde gammaldags mjölk och smör, men i övrigt samma mjölsorter och proprtioner som i receptet. Dock fick jag bara tag på glutenfria havregryn, inte mjöl, så mitt hemmagjorda ”mjöl” blev kanske inte riktigt så finmalet som det hade kunnat vara (liten, svag matberedare..) Kan det vara det som gjorde att det inte blev helt ”rätt” tro? Känns nästan som att de fick jäsa för länge innan de åkte in, trots rekommendationen på 60-85 min. Mitt andra glutenfria bak det här så är väl bara att fortsätta testa 🙂
Har du använt hela psylliumfrön eller malda (psylliumfröskal/psylliumhusk)?
Hej Nilla!! Jag tänkte försöka mig på att baka dessa lussekatter imorgon 🙂 . Det är första gången jag bakar glutenfritt, och det inte pga intollerans. Mer pga att jag gärna vill fasa ut vitt mjöl ur familjens liv. Jag har tyvärr ingen våg hemma. Skulle du kunna hjälpa mig att skriva ut alla mått I decilliter? Jag förstår mig inte på den där tabellen riktigt. Blir bara osäker när jag laser den. Hoppas att det är ok? Mvh / Malin
Hej! Nej, jag kan inte översätta recepten. Jag gör recepten i gram eftesom att när man använder sig av Psyllium i större mängd som är extremt dryg så kan det bli väldigt fel om man råkar få med 2-5 gram mer eller mindre. Om du ska fortsätta att baka glutenfritt och använda dig av psyllium i olika form i brödbak så föreslår jag att du skaffar en digital köksvåg, kostar mellan 100-300 kr.
Hej igen! Jag tänkte prova med fiberhusk. Det har jag hemma. Har förstått att jag ska minska ner lite då, Hur mycket fuberhusk skulle du gissa på I matskedar? 🙂 . Mvh / Malin
Dra ned med 7 gram.
Hej! Jag provade att göra glutenfria lussekatter från ett annat recept, som blev väldigt goda, men tyvärr något platta efter gräddningen. Då jag såg att dina första försök också blev platta, tänkte jag höra med dig om du vet vad som hjälpte,eller vad det kan bero på? Tack på förhand!
Mer psylliumhusk/fiberhusk. Det kan bero på flera saker men man måste först se till att man har en stabil deg (den har lite gelekonsistens) som har jäst bra. Sedan behöver man vara lite försiktig i hanteringen av de färdiga bröden.
Degen kändes rätt bra när jag arbetade med den. Men ska absolut prova med mer fiberhusk. Till en annan fråga, jag vill gärna göra egen fiberhusk och har förstått det som att det bara är malda psylliumfrön. Stämmer detta? För i så fall borde det heller inte bara annorlunda att arbeta med? Tack för hjälpen!
Hej igen,
jag tyckte att det var agavesirap som skulle användas som sötningsmedel i detta recept, men nu står det kokossocker? Har du ändrat receptet eller minns jag helt fel?
Min fråga blir då; om man använder agavesirap – ungefär vilken mängd?
Pingback: Lussebullar | ibs-mat
Hej! Vill bara tacka för ett bra recept. Tyvärr blev det platt fall när jag tog ut dem ur ugnen, trots att de jäst innan- Men de blev i alla fall saftiga och goda och har uppskattats även av dem som äter gluten i vanliga fall. God jul 🙂
Hej igen, det bakades två omgångar av lussekatter också. Första gången en sats som försvann samma kväll, hur det nu gick till. Andra gången blev det en dubbelsats som räckte någon dag iaf. Mycket goda lussekatter med en väldigt framträdande saffranssmak som jag uppskattade. Katterna höll sig saftiga i hela 3 dagar, längre en så kan jag inte uttala mig om då jag inte lyckades få de att räcka längre än så. Jag följde receptet till punkt och pricka men blev lite besviken (fast ändå inte) på att katterna inte jäste så mycket i ugnen. Nästa gång provar jag nog att låta de jäsa 45min endast så det finns lite jäskraft kvar i katterna när de skjutsas in i ugnen. Fördelen är ju att de jäser inte så ofanligt mycket, något jag ständigt har haft problem med när jag bakat icke-glutenfria lussekatter. Hur minimala jag än gjorde de blev de ändå gigantiska i ugnen, tillräckligt för att mätta två vuxna karlar. Dessutom var det inte snyggt med alla katter som jäste och gräddades ihop i en enda sammanhängande deg, hur jag än gjorde. Dina lussekatter blir alldeles lagom stora. Mycket bra recept. 😀
Hej. Är det någon här ute som har omvandlat receptet till dl/msk/tsk mått?
Jag försöker men blir knäpp, blir riktigt rörigt i huvudet. Det är ju inte där degen ska lagras 😉
Vore såååååå tacksam!
Matte är min svagaste länk, men jag är uppfinningsrik o kramgo (y) hehe
Kram
Love
Ingen degvätska?
Hej! Jag undrar hur många lussekatter det blir? Dvs hur många bitar ska man dela upp degen i? Tack för underbara recept!!
Vad spännande att du gjort lussebullar med cocosolja istället för smör. Det måste jag testa. Jag har precis gjort lussebullar med finax glutenfria mjöl, men jag funderade på durramjöl som du nämnde. Tror du det kan fungera utan att bli för tungt? Det vore ju bättre eftersom det innehåller mer näring. Jag får testa lite mer märker jag. Det blir många lussebullar för barnen att äta i år =)
Hej!
Jag följde receptet till punkt och pricka. Har dock gasugn och behövde grädda de lite längre. Mina blev dock helt platta och sega inuti. Inte alls fluffiga😥 Vet du vad det kan bero på? Använde färsk jäst fast inte för söta degar utan den vanliga sorten för matbröd…
Nej, jag vet inte. Jag har inte den erfarenheten. Du kanske ska prova igen! Kontrollera att alla ingredienser är de rätta. Är psylliumfröskalet finmalt pulver?
Blev perfekta! Veganska utan mjöl kändes som en omöjlig uppgift då jag har provat många år men det här receptet var verkligen optimalt. Tusen tack!
Kul!
Pingback: Lussebullar | ibs-mat
Resultatet blev toppen! Använde smör och Fiberhusk (38 gram). Vi rev lite mandelmassa på varje klump och snurrade in i utbaket till lussekatter. Tack för receptet.
Härligt!
Kul att du lyckades så bra! Använde du bara kokossocker och ingen agavesirap? Det står ju nämligen agave i den löpande texten.
Supergoda, godare än vanliga:-)! Tack!
Var jättepepp på det här receptet men blev så grymt besviken. De smakar ju absolut ingenting! :/
Hej. Jag håller på att göra dessa lussekatter, men förstår inte vad som händer. Har hällt i allting enligt receptet (förutom physilliumfrön som jag inte har hemma). Jag smälte kokosfett med kokossocker, saffran och färsk röd jäst först precis enligt beskrivningen (vad jag förstod det som). Sen la jag till mjölken och värmde igen då kokosfettet hade börjat bilda klumpar.
Sen när jag tyckte det verkade som att det blev ljummet (fingervarmt) så hällde jag vätskan i en matberedare och la till mjölena. Och nu håller jag på att försöka få till en smet som blir lagom tjock, men hittills har det gått 8 minuter sen jag la i allting, och ingenting händer. Det är fortfarande en kletig rinnande smet. Är något fel?
Hejhej! Ja, något är absolut fel! 🙂 Du har uteslutit en ingrediens. Det går inte. Du har uteslutit den ingrediens som ger konsistens till degen. Du ska heller inte använda hela psylliumfrön utan finmalda psylliumfröskal. Tex fiberHusk.
Ojdå, det var inte så lyckat. Men, jag har chiafrön hemma. Kan jag ta det istället? och hur mycket i så fall?
Har även pofiber hemma.
Hej hej! Nej tyvärr det går inte att ersätta. Kommer inte funka överhuvudtaget.
Ok, tack för svaret. Då vet jag tills nästa gång. Tog precis ut bullarna (vilket jag gjorde dem till då de var för lösa att göra lussekatter med), och de blev helt ok. Platta, men hade ändå en viss smak, dock inte riktigt som lussekatter smakar, men blev ändå ok. Hade i till slut både pofiber och chiafrön vilket gjorde degen något kompaktare.
Kan man ha en annan sötning istället för kokossocker eller rörsocker, jag vill helst inte ha honung eller agvesirap
Du kan ju använda björksaocker om du vill.
Kan jag byta ut råsockret/kokossockret till honung?
Hej,
Bakade dessa igår men tror att måttet på Psylium blev galet. 45 gr blev nästan 1,5 dl vilket känna rätt mycket. Bullarna blev väldigt torra och kompakta. Stämmer måttet?
Japp! Måttet stämmer. Det ska vara grovmalet psylliumfröskal och det går inte att ersätta med finmalet, tex fiberhusk. Kan du ha använt en finmald variant?
Använde den rätta sorten☺️
Hur många lussekatter blir denna sats? 🙂
ca 20 små! Beroende på hur stora man gör dem såklart.
Hej Nilla!
Jag har provat flera av dina recept och varit jättenöjd! Hade stor förväntningar även på detta 🙂 Allt såg fint ut tills vi skulle provsmaka och de smakade… bröd. Jag ser att det verkar vara några av oss som kommenterat som tyckt samma sak alternativt tyckt att de var smaklösa. Har du någon teori om vad som kan ha gått snett? Jag använde Oatleys havremjölk och kokossocker som sötning t ex.
mvh
Jessica
Kul att du gillar recepten! Jag har fått många positiva kommentarer på receptet också. Jag tror att de som upplever det du beskriver kanske är vana vid vitt socker? Kan det stämma? Om du vill ha en annan känsla mer lik vanliga lussekatter ska du bara dra upp sötningen. Eller testa vårt omarbetade recept till boken baka glutenfritt: http://wp.me/p2C50g-1CC Men smaka gärna på degvätskan och tillsätt mer söting efer eget tycke. Jag håller för det mesta nere sötningsmängerna – så det kan vara bra att veta om man vill justera det för sin egen smak.
Hej igen!
Tack för svaret! Jag använder dock aldrig vitt socker. Jag äter raw till frukost och lunch och lagat växtbaserat på kvällarna. Har inte ätit traditionellt fikabröd på ca 5 år. Men lussekatter vill jag ha varje år eftersom jag alltid älskat det 🙂 Får jag i mig vitt socker blir jag arg och lättirriterad dagen efter så det undviker jag.
Det blir till att testa en omgång till och söta mer. De är nämligen redan slut så så illa var det inte 🙂
Tack för tipset om det nya recpetet, men det innehåller ägg så det kan jag inte göra.
Tack för att du delar med dig så frikostigt! Skulle gärna köpa någon av dina böcker men jag försöker minska på prylar i mitt liv. Har du paypal eller något så jag kan donera en slant istället?
Detta recept ser perfekt ut men jag vill undvika rismjöl. Vad är bäst att ersätta det med? Bovetemjöl, kan det funka? Eller mer havremjöl? Förresten så är dina pepparkakor en stor hit här hemma! Gör dem med smör, gräddig mjölk och lite vanlig sirap istället. Tack för dina bra recept!
Hejsan! Va kul att höra! Hirsmjöl, havremjöl eller durramjöl tror jag blir godast.
Hej.
Vad penslar man med om man ska göra det veganskt?
Lite honung eller agave direkt efter att bullarna kommer ur ugnen.