Fikabröd/kakor Glutenfritt Jul Mjölkfritt

Pepparkakor (naturligt glutenfria, mjölkfria, utan vitt socker)

Glutenfria, mjölkfria pepparkakor

Oj, va härligt det har varit att njuta av riktigt välsmakande hembakade pepparkakor! Det finns ju glutenfria pepparkakor att köpa men de är trista och innehållslösa och smakar mest socker tycker jag själv. De här är bakade med en kombination av smakrika och näringsrika mjölsorter för att få bra konsistens och krispighet tillsammans med en härlig smakuplevelse.

Jag har använt rårörsocker och agavesirap istället för vitt socker och vanlig socker-sirap så receptet är inte sockerfritt. Det är svårt att få till söta småkakor utan socker p.g.a den konsistens sockret bidrar med. För fler recepet utan gluten, mjölk och socker, ladda ned e-boken ”Jul med Nilla’s Kitchen” här…

Glutenfria, mjölkfria pepparkakor

Pepparkakor (naturligt glutenfria & mjölkfria, utan vitt socker)

 • 2 dl rårörsocker
 • ½ dl agavesirap
 • 75 g kokosolja (det går bra med smör om man tål det)
 • 3 dl havremjöl
 • 1 ½ dl bovetemjöl
 • 1 dl mandelmjöl
 • 1 ägg
 • 2 tsk ingefära
 • 3 tsk kanel
 • 2 tsk kardemumma
 • 2 tsk kryddnejlika
 • 1 krm salt
 • 1 tsk bikarbonat
 • 1 ½ tsk psylliumfröskal
 • matolja eller extra kokosolja till utbakningen

jul-med-nillas-kitchen-2016
Gör så här:

 1. Blanda sockret och agavresirap i en tjockbottnad kastrull och låt koka upp över medelvärme.
 2. Lägg i matfettet och låt det smälta. Tillsätt kryddorna och dra av från värmen.
 3. Låt massan kallna tills att den är ljummen eller något varm utan omrörning.
 4. Blanda ihop mjöler, salt, bikarbonat och psyllimfröskal för sig.
 5. Använd en matberedare med knivar, elvisp eller en degblandare för att kombinera ihop degen. Börja med mjölblandningen och medan matberedaren är igång, häll i den varma eller ljumna sockerblandningen. Låt matberedaren gå ett par minuter, du kanske får skrapa sidorna eller botten av bunken/behållaren ett par ggr.
 6. Tillsätt till sist ägget och kör matberedaren ytterligare någon minut.
 7. Låt sedan degen vila/svälla i matberedaren eller bunken i ytterligare 5 minuter vartefter du kan korrigera konsistensen på degen med lite extra bovetemjöl tills du har en fast, men något kladdig deg. D.v.s så att den liknar helt vanlig pepparkaksdeg.
 8. Lägg degen i plastfolie, platta till den lite och låt den vila i kylskåp i minst 30 minuter, gärna över natten.
 9. Kavla ut degen tunt på mjölat (med rismjöl) bakunderlag eller på köksbänken.
 10. Skär ut pepparkakorna eller använd pepparkaksformar.
 11. Lägg pepparkakorna på en plåt med bakplåtspapper och grädda mitt i ugnen på 165-170˚C i 6-8 minuter beroende på hur tunna du gör pepparkakorna.
 12. Förvaras i burk i rumstemperatur eller i frys.

För fler recepet utan gluten, mjölk och socker till jul, ladda ned e-boken ”Jul med Nilla’s Kitchen” här…

(59) Comments

 1. Caroline says:

  Är havremjöl samma som skrädmjöl?

  1. Skrädmjöl är havremjöl men havremjöl är inte skrädmjöl… 🙂 Vanligt havremjöl gör man genom att mala havret som det är, till skrädmjöl blötlägger man och rostar havret innan det mals. Det går bra att använda skrädmjöl i mina recept.

 2. Nina says:

  Kan man byta ut agavesirap mot vanlig sirap (samma mängd)?

  1. Ja det går bra!

 3. Vulka fina kakor! Gör också socker-, och gluten, fria pepparkakor 🙂

  1. Jag har sett det Marja! Du har en superfin blogg 🙂

 4. Felicia says:

  Ser väldigt fina ut! Är de spröda som ”vanliga” pepparkakor? Kan man byta ut havremjölet mot något annat mjöl utan att förlora på konsistensen tror du? Kokosmjöl? Kikärtsmjöl? Försöker undvika allt spannmål även om jag ibland slarvar och använder havreprodukter…

  1. Jag ber om ursäkt för sent svar, jag hade förbisett din kommentar. Ja, de är spröda och ingen tror att de är glutenfria! Bland de godaste folka har ätit säger de som har smakat. Ja, det går bra att byta ut havremjölet. Durramjöl har i princip samma egenskaper (men har mer smak) och kan bytas ut rakt av. Kokosmjöl rekommenderar jag inte. Kikärtsmjöl kan funka konsistensmässigt men ger nog mycket smak. Jag skulle experimentera med majsmjöl, bovetemjöl och rismjöl främst.

 5. Tänkte prova dina pepparkakor nästa vecka och kommer använda kokossocker, hur blir de då? Ser att du skrivit att man kan använda det, har du provat? Tänkte då du skrivit i texten innan att det är svårt att inte använda socker i en småkaksdeg. Rekommenderar du att använda rårörssocker?
  Hur många pepparkakor blir det ca? Tack för ett bra recept och möjligheten att baka glutenfria pepparkakor!

  1. Jag har tagit bort att det går bra att använda kokossocker för tillfället. Jag tyckte inte att det gick så bra när jag provade. Måste ändra på tekniken isf. Ska prova igen. Jag rekommenderar att använda rårörsocker. Det verkligen ett bra recept! Det beror ju jättemycke på vilka kakformat du använder hur många det blir… det blir en ganska stor sats, typ som 1,5-2 paket färdigköpt deg.

 6. […] En FODMAP-anpassning av det här receptet. […]

 7. Martin says:

  Vad duktig du är Nilla! När man tror man hittat ditt bästa recept så är nästa man provar ännu bättre! Du har rätt, -supergoda pepparkakor. Bättre än alla ”vanliga” pepparkakor jag ätit förr. Hur kan Sempers glutenfria köpekaor vara så fruktansvärt dåliga?

  1. Åh va kul! Underbart! Tycker också de är supergoda 🙂

 8. Reblogged this on Nilla's Kitchen.

 9. Ser supersmarrigt ut! 🙂 Vad använder du för havremjöl?

 10. Provar att göra degen nu, men råsockret har inte smält och när jag lät det svalna lite stelna allt till en hård massa. Ska det vara så?

  1. Jag har hört andra som sagt att deras rårörsocker inte smälter…. jag har inte upplevt det problemet men jag antar att det finns olika varianter ute på markanden…. Jag har inget annat tips än att byta märke och prova.

 11. Nina says:

  Har just satt en pepparkaksdeg. Ser med spänning fram emot morgondagen! Det var väldigt god smak på degen i alla fall 😛

 12. Tillägger förresten, har du något bra brödrecept som inte innehåller jäst..?

 13. Tina says:

  Tack för ett jättebra recept! Jag utgick från ditt recept men använde kokossocker som jag först smälte med 3 msk vatten innan jag la i agavesirapen. Tillsatte också ca 1 dl fullkornsrismjöl. Blev en perfekt deg pch jättegoda pepparkakor 🙂

  1. Det bör funka för oss – tack!

 14. Kan man ersätta ägg i receptet med ngt annat?

  1. Nja, inte på rak arm. Det går säkert men inte utan lite experimenterande. Man kan nog använda tapiokastärkelse kanske… sök på äggfri bakning här på bloggen.

 15. micke says:

  kan man fixa till det utan matberedare?

 16. -Martin- says:

  kan man fixa till det utan matberedare?
  Jag använde en vanlig elvisp med degkrokarna. Det gick bra.

 17. -Martin- says:

  kan man fixa till det utan matberedare?
  Det går säkert att handröra med träslev också, om man vill ha rejäl styrketräning!

  1. Ja precis.

 18. Julia says:

  Vilket bra recept! Men tror du man kan byta ut havremjölet mot något annat?

 19. Reblogged this on C H E F B A B A J O Y and commented:
  Nillas Kitchen är en av mina nya favoriter i blogg världen sen jag fick upp intresset för gluten fri kost skälv ! kolla hennes pepparkakor

 20. […] för glutenfria pepparkakor hittar ni bland annat här, här, här och här. Tips på härliga saffransrecept hittar ni här, här och här. Fler trevliga jultips hittar ni […]

 21. Angelika i England says:

  Hej! Vad glad jag blev over att hitta recept dar inte fardiga mjolblandningar anvands! Eftersom jag bor i England, sa funkar ju inte det for mig! Av nagon anledning ar blandningarna helt annorlunda har och i Sverige. Nar jag var hemma och halsade pa forra manaden sa kopte jag fardiga glutenfria pepparkakor, och de var INTE goda! Smakade mest bara kanel och stenharda var de dessutom. Det tar tid innan man hittar recept att ersatta ens vanliga recept med. Ska bli intressant att se hur dessa blir! God Jul pa er! 🙂

  1. Lycka till och tack för feedback! 😀

 22. Sofia says:

  Kan man byta mandelmjölet mot nåt annat?

  1. Annar nötmjöl, typ hasselnötsmjöl

 23. Pelle says:

  Blir dessa hårda eller mjuka pepparkakor?

  1. Hårda

 24. Jenny Heathcote says:

  Hej!
  Alltså dina recept är alldeles fantastiska och jag använder din blogg supermycket! Tack! Skulle bara önska en sak: att du skriver ut ungefär hur mycket/många det blir av dina satser…? Tack igen för en fantastisk sida. Ser fram emot din bok som jag beställt och som är på väg. 😊

  1. Härligt! Tack för feedback 🙂

 25. Pelle says:

  Riktigt goda måste ja säga. gå det byta ut sockret mot något annat nyttigare?

  1. Nja, inte just i dessa. Sockret behövs för konsistensen i det här receptet.

   1. Pelle says:

    Ok har du några andra goda utan socker och gluten? gå ej sluta äta dessa hehe

 26. Annika says:

  Vilka fantastiska krispiga och goda pepparkakor! Man kan inte tro att de är glutenfria. Jag använde smör och dadelsirap (och skippade kardemumma för det vill jag inte ha i pepparkakor). Jag blev lite orolig först, för sirap och socker gick knappt att koka ihop för att det var så lite vätska, men jag körde med smöret direkt också så gick det ganska bra även om socker/smör-smeten blev för tjock för att ”hälla” ner i matberedaren. Resultatet blev i alla fall toppen!

  1. Underbart! Jag älskar dem också. Godare än vanliga.

 27. Maja says:

  Jättebra sida och har även nyligen köpt din senaste bok, verkligen jättebra recept!! Har tänkt testa detta recept till helgen. En fråga bara, går det lika bra att använda honung istället för agavesirap? Eller har agavesirapen någon viktig funktion?

  1. Härligt, tack! För konsistensen går det bra att använda honung.

 28. marie says:

  Hej! Underbart recept! Behöver dock hitta annan sötning än vanligt socker. Skulle dadlar kunna funka tror du? Alltså att man blötlägger dadlar och gör det till en massa som sedan blandas in med övriga ingredienser? Vad tror du om det? Och kanske lägga till lönnsirap?

  Jag provade dessa förra året och de är ljuvliga.

  1. Hejsan! Nej, jag tror inte att dadlar eller lönnsirap funkar. Det behöver vara en torr form av socker. Så kokossocker isf eller björksocker. Men de tål inte upphettning – kan inte karamelliseras – då bränns de.

 29. Carola says:

  Hej! Kan man byta ut bovetemjölet mot något annat, eller öka mängden av de övriga mjölerna?

  1. Hej! Ja, det funkar nog att byta mot t.ex. teff, durra eller rårismjöl.

 30. Anna says:

  Vad kan man ersätta bovetemjöl med?

  1. durramjöl går säkert bra!

 31. MonaLi says:

  Tack för ett jättebra recept- med olika bra mjöl som är definierade i receptet. Det är så många andra recept som det bara står glutenfritt mjöl eller som använder stärkelse av olika slag. Glad att hitta ditt recept. Nu blir det pepperkakshjärtan i långa banor….

  1. Underbart!

 32. Lena Eriksson says:

  Supergoda pepparkakor!! Fick lite deg över och rullade små bollar som jag plattade ihop lite snabbt och gräddade. Blev små goda kakor som jag njuter av till en kopp te 🙂

 33. Nathalie says:

  Hej,
  Köpte din bok i veckan och tänkte göra pepparkakor.
  Jag tål inte gf havremjöl, vilket är bäst och smakar godast att byta ut till. Durra eller teffmjöl?

  1. Durra! 🙂

 34. hej
  skulle vilja göra ett pepparkakshus till mitt gluten intoleranta barn barn.Tror du att det funkar?

 35. Andrea says:

  Hej! Tack för massor bra recept!
  Har bekymmer. Dotter ska baka pepparkakor i skolan, hon tål inte gluten, majs mm. Blev superglad när jag hittade ditt recept men tyvärr får de inte han nötter i skolan så mandelmjölet går bort. Finns det något annat mjöl jag kan ersätta som inte är något nötmjöl??

 36. […] håller sig som sagt upp till en vecka i kylskåp och kan även frysas. Like this: Pepparkakor (naturligt glutenfria & mjölkfria, utan vitt socker) Fluffig glutenfri tårtbotten (utan mjölmix och vitt socker) Glutenfri mjuk kaka med […]

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: