Risgrynsgröt med kokosmjölk (mjölkfri, vegan)

Risgrynsgröt ked kokosmjölk (mjölkfri)

Risgrynsgröt är gott och juligt och går hur bra som helst att göra helt mjölkfri. Det blir supersmarrigt att koka gröten på kokosmjölk! Smaken av kokosmjölk går dessutom fantastiskt bra ihop med julens andra smaker som tex. kanel, apelsin och saffran. Det är alltså väldigt gott att använda gröten till julens desserter som ris á la malta eller gotländsk saffranspannkaka.

jul-med-nillas-kitchen-2016För fler nyttiga julrecept på bak och godis, ladda ned e-boken ”Jul med Nilla’s Kitchen – bak och godis utan gluten, mjölk och vitt socker”. 

Gör man gröten till dessert kan man välja att använda en ”extra creamy” kokosmjölk eller om man vi ha den lite fettsnålare kan man instället dra ned på mängden vanlig koksmjölk och öka på med vanligt vatten.

Ett annat tips om man vill ha gröten lite mer GI-vänlig, d.v.s. med färre snabba kolhydrater, är det bara att använda ett klibbigt fullkornsris. Saltåkvarns fullkornsris tycker jag funkar bra. Gröten kan då behöva koka lite längre och den blir inte lika klibbig som med vanligt vitt grötris men det blir ändå väldigt bra.

Recept (4 port)

ekologiskt grötris

  • 4 dl vatten
  • 1,5 dl grötris
  • 1 krm salt
  • 5-6 dl kokosmjölk (t.ex Santa maria ekologisk)
  • 1 kanelstång

Gör så här:

  1. Blanda vatten, grötris och salt i en tjockbottnad kastrull och koka upp. Koka under lock på låg värme i ca 10 minuter.
  2. Tillstätt sedan kokosmjölk och kanelstång och koka upp igen – passa så att gröten inte kokar över.
  3. Låt gröten koka på mycket svag värme tills att gröten är klibbig och fast, cirka 40 minuter. Rör då och då och smaka av så att risgrynen är genomkokta och klibbiga.

  1. Pingback: Saffranspannkaka med björnbär och kokosgrädde (mjölkfri, glutenfri, utan vitt socker) |

  2. Låter toppen, har just suttit och funderat hur jag ska göra ris à la Malta i år, en fråga, då använder du bara extra Creamy kokosgrädde, när du kokar och tillsätter ev mer när desserten ska göra… Eller använder du någon annat istället för grädde?

Kommentera

Strax kan du boka tjänster och onlineprogram direkt här via hemsidan - håll utkik efter uppdateringar! Fram tills dess - klicka "SHOP" för att t.ex boka nästa onlineprogram. Avvisa

%d bloggare gillar detta: