Äggfritt Dessert Frukost Glutenfritt Jul Mjölkfritt Paleo Sockerfritt Vegan/Växtbaserat

Risgrynsgröt med kokosmjölk (mjölkfri, vegan)

Risgrynsgröt ked kokosmjölk (mjölkfri)

Risgrynsgröt är gott och juligt och går hur bra som helst att göra helt mjölkfri. Det blir supersmarrigt att koka gröten på kokosmjölk! Smaken av kokosmjölk går dessutom fantastiskt bra ihop med julens andra smaker som tex. kanel, apelsin och saffran. Det är alltså väldigt gott att använda gröten till julens desserter som ris á la malta eller gotländsk saffranspannkaka.

Gör man gröten till dessert kan man välja att använda en ”extra creamy” kokosmjölk eller om man vi ha den lite fettsnålare kan man instället dra ned på mängden vanlig koksmjölk och öka på med vanligt vatten.

Ett annat tips om man vill ha gröten lite mer GI-vänlig, d.v.s. med färre snabba kolhydrater, är det bara att använda ett klibbigt fullkornsris. Saltåkvarns fullkornsris tycker jag funkar bra. Gröten kan då behöva koka lite längre och den blir inte lika klibbig som med vanligt vitt grötris men det blir ändå väldigt bra.

Recept (4 port)

 • 4 dl vatten
 • 1,5 dl grötris
 • 1 krm salt
 • 5-6 dl kokosmjölk (t.ex Santa maria ekologisk)
 • 1 kanelstång

Gör så här:

 1. Blanda vatten, grötris och salt i en tjockbottnad kastrull och koka upp. Koka under lock på låg värme i ca 10 minuter.
 2. Tillstätt sedan kokosmjölk och kanelstång och koka upp igen – passa så att gröten inte kokar över.
 3. Låt gröten koka på mycket svag värme tills att gröten är klibbig och fast, cirka 40 minuter. Rör då och då och smaka av så att risgrynen är genomkokta och klibbiga.

(7) Comments

 1. […] till jul eftersom att vi har både risgrynskgröt och saffran till handa då. Jag beskrev i ett föregående inlägg hur jag gör risgrynsgröt med kokosmjölk. Det blir verkligen jättegott och ännu mer desserlikt […]

 2. Den ska jag testa i jull!

 3. Reblogged this on Nilla's Kitchen.

 4. Låter toppen, har just suttit och funderat hur jag ska göra ris à la Malta i år, en fråga, då använder du bara extra Creamy kokosgrädde, när du kokar och tillsätter ev mer när desserten ska göra… Eller använder du någon annat istället för grädde?

 5. Jättebra alternativ till vanliga risgrynsgröten på julbordet!

 6. Camilla says:

  Har du testat med mandelmjölk? Funderar på en blandning av kokos- och mandelmjölk.

 7. […] 10. Recept: Risgrynsgröt med kokosmjölk (mjölkfri, vegan) […]

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: