Annonser

Sesammjölk – recept & intressanta fakta om näringsinnehåll

Sesammjölk

Sesamfrön är väldigt, väldigt näringsrika! De är små mirakelfrön och att göra mjölk på dem är ett fantastiskt alternativ till vanlig mjölk ur näringssynpunkt. De innehåller för det första massor med kalcium; sesamfrön är faktiskt ett av livsmedlen som har högst halt av kalcium. De innehåller dessutom mycket B-vitaminer, e-vitamin och höga halter av andra mineraler som fosfor, järn, magnesium och zink.

Hemmagjord sesammjölk är ett nyttigt och gott alternativ till mjölk, det är dessutom enkelt att göra och relativt billigt. Det enda man behöver är en ganska stark mixer (över 500 W, min är 800 W och mjölken blir väldigt slät och fin).

sesamfrön 3Om man använder oskalade sesamfrön blir smaken lite beskare men mjölken blir mer näringsrik. Många recept anger hälften skalade och hälften oskalade frön för att balansera beskheten men jag tycker inte alls att det är så farligt med beskheten , jag gillar den, så jag använder 100 % oskalade frön och tillsätter ett par tsk Agave för att söta med. Det går också bra med någon nyttig honong, ett par färska dadlar eller en bit banan.

Jag rekommenderar att blötlägga sesamfröna över natten i för att lösa upp oxalsyran i skalet innan man mixar dem till mjölk. Oxalsyran hämmar bl.a. upptaget av kalcium i tarmen något. För att ytterligare hjälpa till med den processen kan man även pressa i en en skvätt citronsaft i blötläggningsvattnet. Dessutom får du en slätare och lenare konsistens på mjölken om du använder blötlagda frön.

För veganer: sesammjölk tillsammans med bovetegröt ger fullvärdigt protein!

Värt att nämna är också att sesammjölk är basbildande till skillnad från vanlig mjölk eller exempelvis havremjölk. Enligt vissa forskare kan t.ex. benskörhet (som många försöker avhjälpa med hög konsumtion av mjölkprodukter) vara ett syraproblem snarare än brist på intag av kalcium. D.v.s. – ju ”surare” vi blir i kroppen, ju mer kalcium stjäl kroppen från skelettet. Eftersom att mjölkprodukter (som visserligen innehåller kalcium) är försurande så kan inte kaliumet användas till att bygga upp skelettet. Det bästa sättet att främja upptaget av kalcuim skulle då vara att se till att äta en basbildande kost.  Mer om det i ett kommande inlägg…

Sesammjölk

Recept:

 • 2 dl sesamfrön (100% oskalade eller hälften oskalade och hälften skalade)
 • ca 6-8 dl vatten
 • ev. lite Agave, honung eller annan sötning. Se ovan i texten.

Om man tycker mjölken blir för tjock är det bara att spä ut den med mer vatten.

Gör så här:

 1. Blötlägg sesamfröna över natten i 2 delar vatten och en skvätt citronsaft (kan uteslutas).
 2. Sila av blötläggningsvattnet och mixa frön och nytt vatten i ca 5 minuter i en mixer.
 3. Spä med mera vatten till önskad konsistens och smaka av med någon sötning om du tycker att det behövs. Tillsätt bara till mixern och kör lite till.
 4.  Förvara din sesammjölk i en kanna med lock eller i en stor glasburk i kylen så håller den sig några dagar.
Annonser

 1. Tack för receptet! Gjorde sesammjölk i våras men det blev ingen hit här hemma- gjorde på oskalade frön. Nu ligger en ny test i startgroparna (hmm… i blöt i en skål faktiskt!)
  Tack!

 2. Leonora

  Hejsan!
  Åh, vad jag gärna skulle vilja pröva det här, men jag råkar vara överkänslig mot sesam när det inte är rostad/tillagad.. vet du om det blir en stor ändring i smaken om jag rostar fröna först i panna innan jag gör mjölk utav det?
  Tackar på förhand!

 3. Erik

  Mycket bra recept! Någon som har några tips på vad man kan göra på det som blir över när man silat sesamfröna? Känns lite dumt att kasta bort…

 4. Linda

  Hej Erik. Såg just detta tips: ”You can use the sesame pulp in raw cakes and cookies, or as filler for cooked cakes and cookies.” Lycka till!

 5. Jojjan_90_@hotmail.com

  Hej nilla ! Vet du om de gör någon skillnad på ”nyttigheten” om man värmer mjölken ? Tänkte försöka ge detta som ett alt till välling 🙂 . Jag silade även den , förslag vad man kan göra på frömassan som blir över ? Tänkte flrska med nån form av fralla … Med vänlig hälsning, Johanna

  • Hejsan! Nej, jag har inte koll på det. Som välling till barn… Hmm… alltså jag vet inte om det är en toppenidé. Frön och nötter är allergena livsmedel. Hirs gör man annars traditionellt välling av i tex tyskland. Hirs är naturligt glutenfritt om det är det du är ute efter. Googla på det.

 6. Jenny

  Hej! Tack för en inspirerande sida och detta recept! Den blev härligt krämig i konsistensen, men fröresterna blev lite för grova så jag silade allt genom en sil. Mjölken blev ganska besk även med skalade frön tycker jag trots att jag hade i en dadel. Ska pröva att söta lite till med honung i morgon. Med vänlig hälsning, Jenny

 7. Så glad att jag hittade detta recept och även näringd information till det. Hurra!
  Jag kom ihåg när jag i ungdomen höll på med hälsokost och gjorde sesamfrö mjölk, så ville göra det igen. Hittade detta på din sida! Så tacksamma, tack! 😀

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Klicka "SHOP" för att t.ex boka nästa onlineprogram. Avvisa

%d bloggare gillar detta: