Bröd Frukost Glutenfritt Surdeg Vegan/Växtbaserat

”Snabb” surdegslimpa med bovete (naturligt glutenfri)

Glutenfri surdegslimpa

Det blev ett jättefint naturligt glutenfritt surdegsbröd och jag behövde inte experimentera särskilt mycket alls. Jag är superlycklig! Det blev så gott! Och det var dessutom lätt att göra tycker jag. När jag har läst på olika sidor har det låtit som att det här med att göra naturligt glutenfritt bröd ska vara krångligt på något sätt.

Men det är så klart, när det gäller surdeg så finns massor med olika metoder som fungerar; det är ju en levande bakteriekultur man har att göra med som beter sig lite olika beroende på klimat, miljö och humör. Alla hittar sitt eget sätt. Jag gillar att förenkla, så det har jag försökt att göra med det här receptet. Sedan kan man experimentera med jästider och ingredienser, lägga till och dra ifrån som man vill.

Många recept på naturligt glutenfri surdeg anger att man ska jäsa degen över natten och/eller i olika omgångar. Jag ville prova med att ta reda på hur snabbt och lätt det kan gå att få till en lyckad naturligt glutenfri surdegslimpa.

Surdegsgrunden tar ju några dagar på sig att leva upp om man startar från noll – men själva bakningen av limpan gjorde jag med en jäsning på bara 6 timmar. D.v.s. brödet blev klart utan knådning på en och samma dag.  Det är alltså möjligt men förhållandena måste vara bra. Jag har ett varmt kök och jag använde varm degvätska. Det säkraste sättet är dock att jäsa över natten eller en hel dag i 8-12 timmar.


Lite stärkande information om surdegsbröd:

Fermenterade livsmedel, varav vår kost oftast består till alldeles för liten del av, har förmågan att göra maten lättare att smälta, förse våra kroppar med nödvändiga näringsämnen och dessutom nyttiga bakterier. Surkål och surdeg är två av de fermenterade livsmedel som är mest vanliga i vår nordeuropeiska diet. Surdegsbakat bröd hjälper kroppen att absorbera mer näringsämnen bl.a. genom att stimulera bakteriebalansen i magen eftersom att det innehåller nyttiga mjölksyra-bakterier. Laktobakterierna och ättikssyra – som är av samma typ som i till exempel yoghurt är det som gör at brödet smakar syrligt.

Visste du att…

 • Surdegsbröd är mer lättsmält än ”vanligt” bröd.
 • Ättiksyran som bildas tillsammans med mjölksyran, hjälper till att göra brödet mer hållbart genom att hämma tillväxten av mögel
 • Surdegsbröd har bättre GI-värde än bröd bakat med jäst.

Enkelt grundrecept: surdegslimpa (naturligt glutenfri)

De olika mjölsorterna går att byta ut. T.ex. kan du byta ut allt mjöl till bovetemjöl eller du kan använda en större andel rismjöl för ett ljusare bröd.

 • 0,5 dl naturligt glutenfri surdegsgrund
 • 600 g vatten
 • 2 msk honung
 • 225 g teffmjöl eller havremjöl
 • 225 g durramjöl eller rismjöl
 • 10 g psyllium (finmalet psylliumfröskal)
 • 1,5-2 tsk salt

Gör så här:

 1. Om du vill ”snabbjäsa” degen använder du vatten som är 37 °C. Annars, använd ljummet till svalt vatten för att låta degan jäsa lite långsammare.
 2. Blanda surdegsgrund, vatten och honung väl till en degvätska.
 3. Mät upp och blanda samman alla torra ingredienser för sig.
 4. Tillsätt mjölblandngen till degvätskan och blanda väl. (konsistensen ska vara någonstans mellan smet och deg (klibbig smet/lös deg).
 5. Smörj en större limpform (1,5 liter) med olja och häll i/skrapa i smeten/degen.  Mjöla gärna ytan. Täck med plastfolie om du vill att det ska gå snabbare, annars med bakduk.
 6. Låt jäsa i allt mellan 6-24 timmar beroende på temperatur på vattnet och i rummet. Vill du att det ska gå fortare, ställ limpformen nära spisen eller ovanpå köksfläkten täckt med plast.
 7. Värm ugnen till 250°C.
 8. Grädda i 25 minuter, sänk sedan värmen till 200°C och fortsätt grädda i ytterligare 30 minuter.
 9. Ta ur limpan ur formen och låt svalna på galler. OBS! brödet måste svalna helt innan man skär i det.

Vill du kalljäsa degen i kylen över natten kan du använda kallt-ljummet vatten till degvätskan. När du sedan tar fram limpformen ur kylen efter kall-jäsningen, låt den jäsa i tumstemperatur ett par timmar om den inte ”lyft” tillräckligt i kylen.

(57) Comments

 1. Vilka härliga recept du trollar fram!!
  Har en surdeg på jäsning nu och det ska bli spännande att se hur den blir.
  När du skriver dina recept på jäst, använder du då färsk jäst? Jag har lite problem att räkna om det i gram när jag bara har torrjäst hemma.
  Och när du anger gradtal på ugnen är det med eller utan varmluft?
  Gott nytt bakår
  Roland.

 2. Hej, har testat surdegen men den reser sig inte trots 6 timmar på fläkten (varm och go’) vad är fel då?

  1. Hejsan! Kul att du tycker och att du provar! 🙂 Hur menar du? har du använt surdegsgrunden i receptet? Eller är det surdegsgrunden som du har satt? http://nillaskitchen.com/2014/01/03/naturligt-glutenfri-surdegsgrund-recept/ Eller vad har du använt som jäs-ingrediens? När jag använder jäst så är det färsk jäst. jag har ingen varmluftsugn så det är alltid utan varmluft.

   1. Hej och tack för snabbt svar.
    Jag använde ditt snabbrecept
    ”Enkelt grundrecept: surdegslimpa (naturligt glutenfri)”
    Har gjort en sats till nu som får jäsa i kylen över natten, så får vi se vad som händer då. Tack!
    Roland.

 3. Du behöver fortfarande en surdegsgrund, den tar 5 dagar… Det står i receptet här ovan. Lycka till!

  1. Oops!! Tror att jag missade nåt där, läste nog inte riktigt.
   Sorry,
   Roland.

 4. Mila says:

  Reblogged this on Mila Swartz and commented:
  Detta måste jag också testa! Jag som är känslig för gluten men vill ha något gott bröd hemma 😃

 5. Mila says:

  Spännande! Jag som är känslig för gluten vill gärna testa detta. Vad är teffmjöl för något? Jag är helt oinvigd i surdegsvärlden 😉
  Älskar din blogg 😍

  1. Va kul Mila! Tack. Det står om Teff på den här sidan. Jyttemjöl är märket som är vanligast i sverige. http://nillaskitchen.com/lista-naturligt-glutenfria-mjolsorter/

   1. Mila says:

    Tack! Hittade mjölet hos vår lokale handlare som har mycket ekologiska varor. Så nu ska jag bara inhandla resterande ingredienser. 😊

 6. Malin says:

  Går det bra att använda mandelmjöl istället för teff och nyponskalsmjöl? Mvh Malin

  1. Mandelmjöl är ganska annorlunda än andra mjölsorter. De som går bättre att ersätta med, med mer liknande egenskaper är t.ex. rismjöl, bovetemjöl, havremjöl och quinoamjöl.

 7. Hur mycket av formen ska bli fylld innan jäsning?

  1. 2/3 blir bra.

   1. Ok,för min form blev nästan full och sen jäste det över, kanske hade för liten form då..

 8. Hej Nilla ! Gillar dina recept och sida jätte mycket ! Jag brukar inte lyckas med brödbakning så har inte vågat mig på det så många gånger. Resultatet brukar bli hårt och torrt 🙁 Men provade din surdegslimpa och den blev ju fantastiskt saftig. Jag vågade andra gången experimentera och byta ut lite mjöl och lyckades också. Så den tredje gången tänkte jag att nu chansar jag jätte mycket och lägger helt andra mjöl och resultatet blev riktigt lyckat. Den godaste av dem alla enligt min sambo. Men nu undrar jag hur pass bra GI värde mitt bröd kan ha då jag gjorde på detta sätt. Kan du säga något om det ? Receptet blev såhär :
  2 dl surdegsgrund, 500 g vatten, 1 msk honoung
  240 g Hirsmjöl
  40 g Havremjöl
  10 g fiberhusk
  1,5 tsk salt
  50 g russin
  53 g riven morot
  Detta skulle ha motsvarat samma mängd mjöl som du hade i din limpa dvs. 280 g men den var mycket lösare i konsistensen så jag la till 70 g havremjöl (sammanlagt alltså 110 g havremjöl ) och då blev den lika som de jag gjort tidigare. Dock så jäste denhär mycket mera så den började rinna över efter 2,5 h så fick skynda att lägga in den i ugnen 🙂 Men som sagt resultatet blev lyckat. Kan jag göra om den flera ggr med gott samvete enligt hur bra GI-värde den hade ? Mvh Ellinor

  1. Va roligt att recepten har fungerat bra för dig! Kul med dina kombinationer, tack för att du delar med dig… Jag tycker att det låter ganska bra GI-mässigt. Vill du få till ett ännu bättre GI-värde kan du byta hirsmjöl till bovetemjöl eller quinoamjöl, moroten mot zucchini och utesluta russinen och honung.

 9. jennie says:

  Mycket gott bröd. Jag tillsatte 1 dl linfrö gång nummer 2. Det blev också bra. Kul att äntligen ha ett bra surdegsrecept! Jennie

  1. Härligt att du gillar receptet! Ja, det här är ett ”grundrecept” och meningen är att man ska kunna lägga till sånt som man gillar i bröd; frön av olika slag, nötter, russin, brödkryddor osv…

 10. slavica Novak says:

  Tack snlla! Hr, vid frsta frsket, bara bovete i eget surdeg! Brdet stod vl ver natten, ute, inte i kylskpet. Undrar om detta kan vara dligt p ngt stt, bakterier och s…? Varma hlsningar Slavica

  Date: Sat, 4 Jan 2014 09:58:10 +0000 To: slavica_novak@hotmail.com

  1. Ne det går jättebra att låta surdeg jäsa ute över natten. Den till och med SKA dra till sig bakterier, det är nyttiga bakterier det handlar om som ger liv till jästsvamparna i surdegen. Jag har jäst ett bröd i över 12 timmar i rumstemperatur en gång när det behövdes. Det kan vara olika med surdegsbröd. Ibland jäser det på 5-6 timmar, ibland tar det längre tid.

 11. Nu är min surdegsgrund snart klar att baka med! Ska bli så spännande! Har aldrig bakat med surdeg innan så det ska bli jättekul och testa. Återkommer med rapport när jag bakat en limpa! 🙂

  1. Ja! Berätta hur det går.

 12. Tog precis ut brödet ur ugnen, och det ser jätttefint och gott ut. Nu måste jag bara vänta till imorgon innan jag skär upp och provsmakar det.

  1. Spännande!

   1. Maria Jernström says:

    varför måste man vänta tills brödet är helt svalt innan man skär i det?

 13. Milla says:

  Hej! Ditt bröd låter jätte gott. Jag skulle vilja prova att laga min egen surdeg men har en fråga gällande sockerhalten i brödet. P.g.a att jag har dysbios i tarmen (dvs. rubbad tarmflora) är jag på en väldigt sträng diet och får inte äta socker eller ens färska frukter, potatis, eller majs (p.g.a stärkelsen i potatis och majs). Försvinner sockret från äpplet som ska finnas i surdegsgrunden när surdegen jäser? Eller tror du att jag inte borde laga en surdeg med äpple så länge jag inte får äta frukter överlag? Min näringsterapeut har sagt att jag kan prova använda små bitar t.ex. banan till att söta smoothien med, eller t.ex. lite honung/agavesirap om det inte orsakar symtom. Har inte provat det ännu för min mage är än så länge allt för irriterad och känslig, vill inte ta några risker. Men eftersom jag också undviker tillsatt jäst skulle det öppna många fler möjligheter till hembakat bröd om jag kan laga surdegsbröd! Och sådant här surdegsbröd kunde eventuellt vara lättare att smälta än olika fröbröd som jag hittills bakat. Tack för din hjälp och en fin blogg!
  Mvh,
  Milla

  1. Hej! Om du är så känslig för stärkelse kanske du ska undvika bröd helt och hållet?! Jästsvamparna i surdegen behöver socker eller stärkelse för att leva men det försvinner inte. Du kan göra surdeg utan äpple om du vill. Gör då surdegen på t.ex. majsmjöl och vatten. Kom ihåg att majsmjöl och alla andra mjölsorter som går att göra surdeg på är stärkelserika. Men du har rätt att det kan göra skillnad med surdegskulturen inblandad…

   1. Milla says:

    Hej, tack för ditt svar! Bröd i små mängder är okej, så länge de är inte är fulla av uttryckligen ren stärkelse. Men kanske jag ännu måste vänta ett tag förrän jag börjar prova på surdegsbak 🙂 Kom och tänka på att sockerhalten säkert ändå blir väldigt låg om jag nu äter en skiva bröd åt gången… Inte så mycket äpple kvar i slutresultatet om man inte ens använder hela surdegen åt ett bak! Men tack för fina recept, bl.a dina fröbullar har varit till stor hjälp i jakten efter bröd utan mycket stärkelse!

 14. Maria says:

  Hej
  Undrar om man måste ha en hushållsassistent eller om man kan blanda ihop med degkrokar på elvispen?
  Hälsningar
  Maria

  1. Det går jättebra med elvisp eller slev och bunke.

 15. Går det färdiga och helt avsvalnade limpan bra att exempelvis frysa in i skivor. Så att man bara behöver ta fram vid behov? Hur hållbart är brödet vanligtvis? jag kan inte äta så stora mängder pga min diabetes men 1-2 skivor med hemgjord leverpastej bör gå bra. Ska bli spännande att testa även detta. Dina recept är helt fantastiska. 😀

 16. Elsie says:

  Heej, surdegsbrödet enligt dessa proportioner blir perfekt smakrikt! Gör det på havre-bovete surdegsgrund och med 50% 50% havremjöl bovetemjöl.

  Har gjort brödet flera gånger, och det jäser fint med kall degvätska i rumstemperatur, 8 timmar brukar det vara

  MEN varje gång sjunker brödet liksom ihop lite i ugnen. Vad kan det bero på?

 17. sofia says:

  Hej! Jag har provat att baka limpan två gånger och jag lyckades dåligt, de blir blöta! Första gången trodde jag att det var gräddat för dåligt så nu andra gången gräddade jag mycket längre, men det blir så blött! Som om det inte är gräddat alls:( vad tror du är felet?

 18. […] Enkelt & “snabbt” grundrecept på surdegslimpa (naturligt glutenfri). […]

 19. […] nya surdegsbröd recept. Några egna försök till glutenfri surdeg och sen hittade jag ett på nillaskitchen.com. Detta brödrecept har jag modifierat lite för att den ska passa min smak men jag är inte riktigt […]

 20. Ilona says:

  Hej, Nilla! Tack för ditt recept. Jag har bakat brödet redan 5 gånger. Starten är bra och bubblar. Jag har provat jäsa brödet olika långt. Som längst stod det ca 18 timmar ute. Det jäser väldigt långsamt.. I ugnen reser det sig någorlunda, men när jag tar ut brödet börjar det sjunka. När det svalnar helt så blir den översta delen ok, men resten faller ihop och blir som blött deg. Har försökt grädda olika länge, men, tyvärr, blir det samma resultat. Smaken är dock riktigt bra. Jag bakar med bovete/rismjöl (utan teffmjöl). Jag vill inte ge upp! Vad du tycker du själv om det här? Tack på förhand 🙂

  1. Ilona says:

   Hej igen! Som sagt jag har inte gett upp 😀 😀 😀 Efter flera försök har jag ställd både burken med surdegsgrunden och brödet i skåpet ovanpå kylskåpet 🙂 Jag gör brödet på kvällen och nästa dag bakar jag det när jag kommer hem från jobbet. Jag har ändrat receptet efter min smak, dvs. tillsatt olika fröer (då behövs det mer vatten också) och bakar i betydligt lägre temperatur. Resultatet blir alltid strålande och får mycket beröm 😀 Jag är supernöjd!

   1. Underbart!

   2. Åsa says:

    Jag bytte visserligen ut bovetet mot havremjöl, men upplevde att ”degen” blev som pannkakssmet. Jag hade därför i extra 100 g havremjöl + 2 tsk xantangummi i degen så den blev fast. Den fick jäsa över natten i rumstemperatur och brödet blev jättegott! 🙂 Inte alls torrt, trots det extra mjölet.

 21. Agneta says:

  hej igen
  det blir ingen resa så burken får stå på sin plats.
  Vänliga hälsningar
  Agneta Håkansson

 22. Christina says:

  Tusen tack för att du delat detta recept på glutenfritt surdegsbröd. Är nu på gång med mitt tredje, och då testat att frångå en del av receptet. Samt att inte kalljäsa i kylen över natten. Får se hur det går…… Har även en ny surdegsgrund på gång, med bara bovete i. Blir spännande att se om det funkar.

 23. Anna V says:

  Tack så mycket för detta underbara receptet!!!!! Det är det godaste glutenfria brödet jag nånsin ätit! 🙂

  Har surdegen stående i kylen nu o jag vill gärna prova använde det istället för vanliga jäst, men hur gör jag?
  Är det 2dl surdeg=50g jäst? Och hur mycket mer mjöl ska man tillsätta (degen lär bli lösare än med jäst).

  1. Fantastiskt! 0,5 dl surdegsgrund räcker och kanske ett par tre msk extra mjöl.

 24. Sabina says:

  Mitt bröd har jag gjort idag, det har svalnat och jag har skurit en bit av det nu, det är lite fuktigt….. Men väldigt gott. Hur ska det vara? Vänligen Sabina

 25. Ida says:

  Hej! jättebra recept! Har precis fått reda på att jag är glutenintolerat och älskar att baka bröd! Har dock märkt att brödet möglar väldigt snabbt, har det något att göra med den höga vätskemängden eller är det något som jag gjort fel? Annars brukar ju vanliga surdegsbröd vara väldigt tåliga? Mvh Ida

  1. Hej Ida! Jag har inte upplevt det du beskriver så jag vet inte….

 26. Nina says:

  Tusen tack, Nilla! Nåt av det bästa som hänt i brödväg sedan jag slutade med gluten. Så otroligt gott och saftigt!
  Det andra bästa som hänt är att baka med kokbanan, plantain. Till hårt bröd/kex och tunnbröd är det outstanding.
  Till Ida; förvara brödet i kylen. Jag skär dessutom av en del skivor och fryser in, en limpa är ju väldigt stor.

  1. Härligt! Tack för feed-back!

 27. Sara says:

  Om man tar bort honungen – måste man ersätt den med ngt? Eller är den endast för smaken?

  1. Du kan utesluta utan att ersätta!

   1. Sara says:

    .Tack 🙂

 28. thale says:

  Vilken superbra sida! Jag har börjat jobba med min surdegsgrund. Är nyfiken på hur det funkar att använda havre i surdeg…?

 29. Andreas says:

  Hej kom in på din sida då jag letar efter ett bröd som inte får innehålla.
  Vetestärkelse, majsstärkelse, ägg, mjölkprotein, och jäst.
  Du har möjligen inget recept på detta letat länge men det verkar vara svårt att hitta.
  Har ett bröd som jag bakar på teff och rismjöl men tycker inte det blir bra. Får dessutom ont i magen av det.

  Tack på förhand.

  MVh

  Andreas

 30. Anna-Lena says:

  Behövs en 2 liters from jäser över annars

 31. Ammi says:

  Hej! Kan jag använda fiberhusk istället för physiliumfröskal? Hur mycket i så fall?/Ammi

 32. Malin says:

  Hejsan! Jag har samma upplevelse som Sofia skrev 6/3 2015 här i tråden. Måste bara dubbelkolla proportionerna – är det sant att det ska vara nästan dubbelt så mycket vatten som mjöl? I klassiska glutenfria jästrecept är ju proportionerna snarare så att man har ungefär lika mycket vätska som mjöl…

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: