Hemmagjord mandelmjölk (raw)

Mandelmjölk

Att göra egen mandelmjölk är lätt, det blir gott och är näringsrikt! En hel del recept säger att man behöver en nötmjölkspåse för att sila mjölken. Någon sådan har inte jag utan jag använder en vanlig silduk eller en välanvänd men väldigt ren handduk i ren bomull eller lin (som tvättats utan sköljmedel). Handduken ska helst vara ganska urtvättad  så att den silar bra.

Mandelmjölk

Mandelmjölk

Recept

  • 2 dl blötlagd mandel
  • 8 dl vatten (+ lite extra om du vill tunna ut den)
  • 1 krm vaniljpulver (valfritt; jag har oftast inte med det faktiskt, det blir så gott som det är)

Gör så här

  1. Blötlägg mandeln över natten eller i minst 5 timmar.
  2. Häll bort blötläggningsvattnet och skölj mandlarna.
  3. Mixa mandeln med nytt vatten i ca 5 minuter eller tills att mjölken är så slät som möjligt.
  4. Sila mjölken genom en silduk eller nötmjölkpåse. Jag lägger ut silduken i ett durkslag och häller i mjölk-massan och låter det hela stå någon timme. Krama sedan ur det sista ur nöt-fibrerna som blir kvar i silduken.
  5. De urkramade mandel-fibrerna kan du använda i t.ex bröd.
Annonser