Nillas Kostskola Paleo Sockerfritt

Inflammation och mat – vad är inflammation och hur ska man äta?

Kronisk inflammation kan pågå oupptäckt i flera år, eller till och med årtionden. I det här inlägget kan du läsa om hur troligt det är att du har ett kroniskt inflammationstillstånd i kroppen och hur du förebygger det och därmed uppkomsten av sjukdomar med hjälp av kosten. Har du redan en eller flera sjukdomar kan det hjälpa avsevärt att äta en kost som avhjälper inflammation. Läs längre ned i inlägget för listor på riktlinjer och specifika kostråd!

Vad är inflammation?

Inflammation är en del av kroppens sätt att försvara sig och det är första steget i processen att läka en skada som har orsakats kroppen på något sätt. Inflammation är inte samma sak som infektion, även om en infektion kan vara orsaken till en inflammation. När vi t.ex. stukar en fot, svullnar leden och musklerna upp för att vävnaderna behöver vård och skydd.  Tecken på en sådan akut typ av inflammation är bl.a. rådnad, svullnad, hetta, smärta, tumörbildning osv. I de fall då inflammation blir ett problem för kroppen är när inflammationen orsakar ytterligare inflammation, det vill säga att mer inflammation skapas som svar på den befintliga inflammationen.

Vår omedelbara reaktion på en svullnad är att försöka dämpa den. Med tanke på att inflammation är en viktig del av kroppens försök att läka sig själv, så behöver vi vara försiktiga med att t.ex. äta symtomlindrande medicin, eftersom att det kan underminera eller bromsa kroppens naturliga läkningsprocess.

Skillnaden mellan kronisk inflammation och akut inflammation

Akut inflammation: Startar snabbt eller plötsligt och blir snabbt allvarlig. Symptomen är bara närvarande i några dagar, men kan i vissa fall pågå under några veckor. Några vanliga exempel är stukningar, halsont vid förkylning eller influensa, lunginflammation, nageltrång, rodnande skärsår eller rispor från kattklor, svullna muskler efter hård träning, blindtarmsinflammation, bihåleinflammation osv.

Kronisk inflammation: Detta innebär långvarig inflammation som kan pågå i flera månader och t.o.m år. Orsakerna kan t.ex. vara att man har underminerat läkningen av en akut inflammation genom att tysta eller dämpa symtomen. Inflammation är grogrunden för alla långvariga sjukdomar. Våra infektioner, sår och skador på fysiska vävnader skulle aldrig läka utan akut inflammation, däremot kan kronisk inflammation så småningom vara orsaken till att sjukdomar får fäste i kroppen och växer.

Alla sjukdomar är symtom på långvarig kronisk inflammation. Även många andra fysiska obalanser. Några exempel:

 • Reumatism och artros
 • Allergier
 • Psoriasis, eksem och många andra hudåkommor
 • Astma
 • Crohns sjukdom
 • Ulcerös colit
 • IBS (irretable bowel syndrome
 • IBD (inflamatory bowel disease)
 • Multipel skleros – MS
 • Alzheimer
 • Diabetes
 •  Ateroskleros/åderförkalkning
 •  Cancer
 • Hjärt-kärlsjukdomar
 • Depresion
 • Humärsvängningar
 • Muskelsmärta
 • PMS

Orsaker

Fel kost är en orsak; läs mer under nästa rubrik. Men även stress, för lite sömn, dålig motion, hög oxidativ stress, rökning och övervikt spelar in.

Kostrelaterade orsaker till kronisk inflammation :

 • Överdriven kaloriförbrukning
 • Hög konsumtion av kolhydrater (socker, mjöl och alla de produkter som tillverkas av dem)
 • Hög konsumtion av omega-6-rika oljor så som soja-, majs- och solrosolja.
 • För lågt intag av Omega3
 • Förhöjda blodsockernivåer
 • Hög konsumtion av mejeriprodukter
 • Långvarig fysisk och psykisk stress

Hur förebygger jag eller dämpar kronisk inflammation?

 • Uteslut helt eller minska radikalt: vetemjöl, mejeriprodukter och socker
 • Ät mer oupphettad mat, särskilt grönsaker
 • Ät mat med hög halt Omega3, vitaminer, mineraler och antioxidanter
 • Ät kost rik på antioxidanter
 • Ät ekologiskt (undvik tillsatser)
 • Motionera regelbundet
 • Håll en stabil blodsockernivå (ät GI-smart)

Riktlinjer för inflammationshämmande kost:

 • Ät mycket grönsaker (helst ekologiska) av alla färger.
 • Ät fisk mer än en gång i veckan eller kosttillskott med Omega3.
 • Använd rikligt med olivolja och rapsolja, linfröolja, avokadoolja, hampfröolja och mandelolja.
 • Undvik: margarin, solrosolja, vindruvekärnsolja, bomullsolja, palmkärnolja och vetegroddsolja på grund av för mycket omega-6 fett.
 • Använd ofta kryddor så som vitlök, lök, cayennepeppar, ingefära, gurkmeja, chilipeppar och örter.
 • Ät kött från frigående, gräsätande, vuxna djur, ät måttligt med bönor.
 • Ät bara måttligt med de flesta frukter.
 • Ät mer av blodgrape, citron, hallon, blåbär och jordgubbar går bra i större mängder.
 • Ät nötter varje dag.
 • Bröd: Ät måttligt med bröd bakat av 100 % råg och helst på surdeg så som pumpernickel och annat rågbröd. Havre, bovete och teff (glutenfritt) går också bra. Undvik vetemjöl helt.
 • Ät råris, quinoa.
 • Ät måttligt med get- och fårost (ej alltför lagrad).
 • Drick grapefruktjuice, morotsjuice, tomatjuice, andra grönsaksjuicer och gröna smoothies, svart eller grönt te, örtte och vatten.

Sju steg till ett friskare jag utan gluten, mjölk och sockerÖvriga tips

Jag föreslår att du följer mitt kostprogram i 21 dagar med hjälp av boken ”Sju steg till ett friskare jag utan gluten, mjölk och socker. Kosthållningen och recepten i boken hjälper dig äta inflammationsdämpande, hormonreglerande och blodsockerbalanserande. Dessutom för optimal syra/basbalans.

Du kan även välja att delat i mitt onlineprogram 21 dagar till ett friskar jag där vi utgår från boken som grund med en mängd bonusmaterial. Läs mer här…

Ta även gärna inspiration från 2-4 st av följande olika kosthållningar som alla (i stort) har bra recept för en inflammationsfri diet:

Ta inspiration från Dr. Andrew Weils matpyramid för ”Anti-inflammatory Diet”.

anti-inflammatory-food-pyramid

Andra boktips:

Källor/läs mer:

(46) Comments

 1. Mila says:

  BÄSTA jag läst på länge. Detta har jag pratat om med mina läkare, vänner och bekanta, men få tror mig! Har läst Sanna Ehdins böcker i flera år och it make sense så att säga.
  Jag tror på kombon: mat, mental träning och fysisk träning. En positiv inställning till livet också 😉

  Jag lägger upp denna sida på Facebook och andra internetforum, för det var så bra!

  1. Tack snälla du för feed-back och för att du delar med dig! <3

 2. Mila says:

  Reblogged this on Mila Swartz and commented:
  Det bästa jag läst på länge om kroppen, inflammationer och maten som medicin. Läs och begrunda!

 3. Ylvan says:

  Jag skulle gärna vilja ha vetenskapliga referenser på varför man bör minska intaget av baljväxter (ex bönor).

 4. Har du läst den här artikeln? http://www.halsa.se/Kategori/Gron-mat/Kost-och-naring/Lat-det-grona-vaga-tyngst/ där kanske du får lite tips på hur du kan söka dig vidare och vem du ska ställa dina frågor. Jag vill tillägga att de kostråd jag ger inte alltid har underlag av skolmedicinsk vetenskap. Jag tar istället en hel del av mina belägg från beprövade alternativmedicinska riktlinjer.

 5. Soffan says:

  Dietister säger att bönor ska ätas i mindre mängd pga risk för inflammationer.

 6. Sanna says:

  Jag kan inte förstå varför motionsråd anges men sömn inte alls nämns?

  Appropå det kanske du kan lägga till ZMA (sammansättning av zink-magnesium-B6 tror jag det är)? Det har kliniskt bevisad effekt på återhämtning, vilket i sin tur påverkar stresshormoner och fram för allt infektionsbekämpning; studier har visat tydliga förbättringar på muskelåterhämtning.

  Slutligen vill jag inte låta elak men jag håller med Ylvan att det är dumt att upprepa kostråd (eller råd överlag) man hört från någon, utan att själv veta var den personen i sin tur fått informationen, tolkat den och möjligen förvrängt den. Om du ska göra det borde du vara tydlig med att det är en syn på saken, och att det finns många andra. Att någonting står i en tidning eller kokbok betyder inte mycket i sig, det var säkert så föråldrade råd som att man ska äta flera frukter om dagen och undvika fett osv spreds en gång i tiden. 🙂

  1. Tack Sanna för dina tips, det är till hjälp för alla som läser.

   Jag har inte upprepat kostråd som jag ”hört nånstans” eller läst i en kost-bok – vilken som helst. Jag är utbildad kost och näringsrådgviare genom Axelsons och tar emot klienter i rådgivning individuellt och online. Klienterna och deltagarna i online-programmen genomför kostplaner som jag utfärdat och som oftast har mycket positiva effekter.

   Jag driver en blogg i stärkande och upplyftande syfte -mina texter är inte menade som facklitteratur eller vetenskapliga artiklar. Mina inlägg är heller inte heltäckande i något ämne som jag behandlar; en del viktig info kommer med medan annan blir utelämnad. Råden och riktlinjerna ovan fungerar för de allra flesta vuxna människor med en viss nivå av hälsa att bygga på.

   Det är oerhört svårt att forska på mat vill jag tillägga och det finns faktiskt väldigt lite pålitlig forskning att referera till. Är man ute efter kostråd som är stärkt med vetenskapliga rön (så gott det nu går) så ska man följa livsmedelsverkets riktlinjer för kost. Dessa råd är de som har mest vetenskapligt stöd. Men enligt mig behöver man känna efter själv och vara medveten om att forskning (allra särskilt när det gäller mat) inte kan ge alla svar.

 7. Henry Jansson says:

  Hej , genom att äta mindre socker
  har Jag mindre ledbesvär än tidigare .
  Jag har tagit en massa prover och alla
  proverna är bra . Efter att ha burit tyngre
  än normalt i 2 veckor , fick Jag 1 maj
  en inflammation i vänster fot . Det är ingen
  spricka på foten , röntgen har gjorts .
  Jag tog voltaren i en vecka och har tagit
  fortodol ( en kombination av gurkmeja och
  nåt annat i c a en vecka ) äter även en del ingefära . Jag har ingen förbättring . Vad kan
  Jag göra mer .

  1. Hej Henry!

   Du kan ta kontakt med en näringsterapeut eller kinesolog TCM-terapeut som kan analysera ditt läge. Det finns inte alltid enkla svar som gäller för alla utan man måste bedöma varje person individuellt. De generella riktlinjer som finns för att dämpa inflammation genom kosten redovisas ovan i inlägget ganska utförligt. Följer du de riktlinjerna i sort sett?

 8. Alexandra says:

  Jag har reumatism och har kämpat med dyra mediciner, som egentligen inte tar bort smärtan utan endast minskar inflammationen. Medicinerna tar bort mitt immunförsvar och lämnar mig oftast sjuk, med cancer som en vanlig biverkning är oron och stressnivån konstant hög. Köpte nyligen en ganska dyr pdf bok och i den säger de exakt samma som du har gjort nu. Jag är inne på min 5e dag i kostomställningen. Men så tacksam jag blev när jag hittade din sida. Alla recept och bra tips! Plötsligt kändes omställningen lite lättare och hoppet ökade aningen. Mitt mål är att tack vare rätt kost kunna vara medicin fri och slippa oroa mig för nästa sjukdom som kommer som biverkning.
  Tack för en fantastisk sida med massor av inspiration!

  1. Tack snälla du för att du delar med dig och för feedback!

 9. Veronica Södergren says:

  Hej
  Kan jag beställa ett personligt möte med dig?

  Mvh Veronica

 10. Anna Thorelius says:

  Fantastisk sida! Tusen TACK!

  1. Va kul att du tycker det! Tack!

 11. Tack för att du delar med dig av din kunskap! Jag känner att det här är helt rätt väg för mig och många runtomkring. Jag mår så bra av att äta enligt dom här anvisningarna.

  1. Härligt att höra! 🙂

 12. Hur får man tag i kött från frigående djur? Finns inte i mina matbutiker i alla fall….

  1. Nej, det kan vara svårt. Välj ekologiskt istället!

 13. Elouise says:

  Hej! Spännande läsning, tack! En fråga, när du räknar upp olika fetter skriver du inget om kokosolja, i vilken kategori skulle du sätta den? 🙂

  1. Det hade jag missat bara, kokosolja är ett bra fett. Perfekt att steka i och i rawfooddesserter.

 14. Maria Engvall says:

  hur ska vi som är veganer göra då?

  1. Inte så svårt! Följ riktlinjerna men uteslut alla livsmedel som kommer från djur. Gör man det går det bra att äta baljväxter oftare. Ät alger och chiafrön tex ofta. Eller bli medveten om hur du får i dig omega3 på annat sätt. Vilka problem ser du?

 15. adult Webcam opinion

  Inflammation och kosten | Nilla's Kitchen

 16. Lina says:

  Vid IBS blir ofta problemen mycket värre vid intag av sojamjölk, vitlök, avocado, fullkornsprodukter som grovt bröd och råris samt grönsaker som broccoli (man ska hellre äta kokta grönsaker och avstå broccoli helt), detta enligt FODMAP som är det läkande kostbehandlingsprogrammet vid IBS. Eftersom du nämner IBS på din sida kan det vara bra att komplettera med sådan information i råden du ger.

  1. Inlägget handlar om inflammation. Det är inte alltid så att IBS är relaterat till just de födoämnen du nämner. IBS är inte en sjukdom med en viss kost som alltid hjälper. För många är hjälper FODMAP. För andra är det andra orsaker än oförmåga att bryta ned vissa kolhydrater och då är det ett annat sätt att äta som hjälper. Jag har skrivit ett helt inlägg om IBS och hur jag ser på det här: https://nillaskitchen.com/2017/02/22/stress-som-orsak-till-ibs-och-problem-mage-tarm/

 17. […] Inflammationsdämpande kost […]

 18. […] Läs mer om inflammation och kosten här… […]

 19. […] 3. kunskap om inflammation, överkänslighet och kost […]

 20. […] inflammationsdämpande […]

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: