Chokladtryffeltårta (Raw, vegan)

Raw chokladtryffeltårta (vegan)Ja, inlägget har nya bilder! 🙂 Receptet är det samma. 

Tror du mig om jag säger att detta är en riktigt hälsosam chokladtårta? Om jag dessutom påstår att det är en av de godaste chokladdesserterna jag har ätit? Len och mjuk i konsistensen så smälter den i munnen och det är svårt att tro att den inte är gjord på grädde eller riktig choklad.


Botten på chokladtårtan innehåller dadlar, valnötter eller mandel och lite salt som ger en lite karamellig smak . Nötter och mandel är späckade med nyttigheter – inte minst nyttiga fetter. Basen till chokladganachen som utgör huvuddelen av tårtan är avokado. Avokado består av en stor mängd nyttiga fetter och är en bra källa till fiber, kalium och vitaminerna C , E , K , folat och B6 .

img_2349

Jag har gjort den här tårtan på Carobpulver men det går bra att använda kakao. Carob är den malda fröskidan från johannesbrödträdet.  Carobpulver kan användas som substitut för kakao, och har en söt, kolaaktig smak. Det är rikt på vitaminer och mineraler (t.ex. kalcium) och innehåller inte koffein eller oxalsyra som kakao gör. Carobpulver är sött i smaken.

Men kakao, om du väljer det istället för carob, är också nyttigt. Det innehåller en stor mängd av antioxidanter (flavinoider). Kakaobönor är rika på ett antal viktiga mineraler som magnesium , kalcium, järn , zink, koppar , kalium och mangan och i vitaminer som A , B1, B2, B3, C och E. Även Kokosolja som ingår i receptet är ju hälsosamt som de flesta numera känner till.

Chokladtryffeltårta (Raw, vegan)

ca 4 port

För en större sats, se receptet nedan. 

 • 60 g nötter (t.ex. valnötter eller hasselnötter)
 • 40 g dadlar
 • en nypa havssalt
 • 170 g (2 st) helt mogen avocado eller fryst och tinad
 • 40 g kokosolja
 • 3-4 msk agavesirap
 • 2/3 dl Carobpulver eller kakao (OBS! om du använder kakao kan det behövas mer sötning)
 • 1 krm vaniljpulver (kan uteslutas)
 • 1 nypa havssalt (kan uteslutas)
 • Bär att servera med, tinade eller färska

delikat chokladtryffeltårta (raw, vegan)Gör så här:

 1. Förbered en form: Om du gör en liten sats som i receptet ovan (till ca 4 port) så behöver du en lite mindre form, skål eller talrik med tvära kanter. Gör du en större sats (normalstor tårta till ca 12 pers) använd en vanlig, mindre springform eller ugnsform.
 2. Täck insidan av formen med plastfolie och klipp remsor av bakplåtspapper till insidan av kanterna (se bilden).
 3. Mixa nötterna i en matberedare tills de har hackats grovt. Tillsätt dadlarna och en nypa salt och kör matberedaren tills att blandningen klumpar ihop sig lite.
 4. Häll ut nötblandningen över botten på formen och tryck ut den jämnt. Använda den klibbiga bottendegen till att trycka till bakplåtspappret något längs insidan av kanterna på formen så att det ligger fast.
 5. Kör avokado, kokosolja, carobpulver (eller kakao), vaniljpulver, agavesirap och ev. lite salt i en matberedare tills att det blir en jämn smet.
 6. Klicka i chokladsmeten i formen över nöt-bottnen och jämna till ytan.
 7. Ställ formen i frysen om du vill att den ska stelna snabbt. Det tar ca 1-1,5 timme i frysen. Ställ den annars i kylen om den ska serveras senare.
 8. Servera med rårörda eller färska bär.

Recept 12 port:

Använd en vanlig springform/kakform ca 22-24 cm

 • 200 g nötter (t.ex. valnötter eller hasselnötter)
 • 120 g dadlar
 • 1/2 tsk salt
 • 500 g (ca 6 st) helt mogna avocado eller fryst och tinad
 • 120 g kokosolja
 • 1 dl agavesirap
 • 2,25 dl Carobpulver eller kakao (OBS! om du använder kakao kan det behövas mer sötning)
 • 1/2-1 tsk vaniljpulver (kan uteslutas)
 • 1 krm havssalt (kan uteslutas)

jul-med-nillas-kitchen-2016För recept utan gluten, mjölk och socker till jul, ladda ned e-boken ”Jul med Nilla’s Kitchen” här…

 1. Therese

  Hej!
  Jag har nu bakat denna super goda chokladtårta, och jag tyckte det var lite kladdigt att trycka ut nötbottnen, men jag fuktade tummen med lite vatten och då gick det lättare. Sen tog jag hälften carobpulver och hälften cacao och den blev jätte god! 🙂

 2. Pingback: Chokladtryffeltårta som du kan njuta av med gott samvete | Sandra Hinders

 3. Lotta Hagberg

  Den här kakan är fantastisk! Tack Nilla för detta himmelska recept! Efter en vanlig chokladkaka känns kroppen geggig och däst efteråt, men efter att ha ätit denna känns det bara lugnt och sunt. Jag bjöd en arbetskamrat och hon fastnade också direkt. Sa att hon kände sig otroligt pigg och energifylld efter att ha ätit den. Kan man bli frälst i en kaka? 🙂

 4. Michaela

  Ser jättegod ut! Det finns tyvärr nöt/mandelallergi i familjen och jag undrar vad man kunde ersätta nötterna med?

 5. Lina

  Tänkte prova på denna läckerhet fast en stor kaka 🙂
  Behöver man täcka en form i aluminium som har löstagbar kant? Botten och kanten?

 6. Pingback: Det går sannerligen ingen nöd på oss | blogg.visit-stina.com

 7. Ann-Christine Reimer

  Den här kakan bakade en kollega i helgen och jag fick smaka idag. Mycket bra! Jättegott! Tyckte först det var mycket smak av avocado, men när vi diskuterade det kom jag fram till att det kanske var valnötterna jag kände. För avocado smakar ju egentligen inte så mycket. Ska absolut testa att göra denna själv.

 8. Helt ljuvlig! En vän bjöd mig på tårtan igår och två bitar slang ner i ett nafs tillsammans med ekologiska hallon och en klick vispgrädde. Vilken inspirerande blogg du har och hit kommer jag definitivt igen.

 9. evelina

  Ser suuuupergott ut!
  Kan en byta ut nötterna mot bara mandel? Eller smakar det inte så mycket då?
  Smakar den mycket avokado?
  Ska nämligen ha student hemma och bjuda min alltför rawfood-skeptiska släkt på detta, och vill gärna få den söt och att den inte smakar så mycket avokado. Funkar det att byta ut den mot banan i sådana fall?

  • Ursäkt att det dröjt med svaret… Ja det går bra att byta till mandel. Avocado till banan… hmm, nja… tror inte det blir så bra. Den smakar fantastiskt och inte så mycket avocado alls – men, det är bara att dra upp mängden sötning, t.ex lite extra honung eller agave. Plussa även på med extra kakao eller hälften kakao och hälften carob för att få intensivare smak.

 10. sara

  Galet gott!! tack för receptet!! Nu har jag provat två recept från dig och inget blev fel fast man bytte ut nån ingrediens här och där!! fortsätt att ge oss härliga inspirerande recept!

 11. Terry

  Hej! Tycker receptet verkar fantastiskt och ska prova att baka det nu i veckan. Ska dadlarna vara torkade eller färska? Finns det nån annan frukt – fikon eller så – som också passar bra?

 12. Kristina

  Vilken lycka! Äntligen en kaka som smakar kaka 🙂 Fick sluta med ägg, socker, mjölk och en del annat för ett år sedan.Denna var det godaste jag ätit sedan dess!! <3

 13. Den här verkar jättegod! Men min man kan inte med kokossmak (inte ens när det bara är oljan…). Så vad kan jag använda istället? Flytande margarin?
  Tack för bra blogg!

 14. Pingback: Delikat chokladtryffeltårta för små och stora kakmonster. | stark frisk glad

 15. Lena

  Gjorde denna i kväll och det va inte sista gången. God och ger energi emot sats till ”normal” choklad dessert. Hade Kessela, frusna hallon o lite honung blandat som en glass till kakan. Kan tänka mig att ha det i en skål som choklad pudding. mums

 16. Marie

  Hej! Jag går ätit den här en gång innan och idag har jag gjort den själv för första gången. Jag tog enbart mandel pga allergi. Rostade den lite innan och hoppas det blir bra. Till min fråga: hur länge kan man spara den här i kylen? Eller är det bättre att bara förvara i frysen tills den är slut det lär väl gå rätt fort. Eftersom jag har både gluten och laktosfria kollegor så ska jag bjuda på denna imorgon på jobbet. Tack för bra recept!

 17. Tess

  Det här är det bästa jag gjort! Eftersom jag är nötallergiker så bytte jag ut nötterna mot rostade pumpafrön, helt sjukt gott! Finns detta recept med i boken som kommer ut i juni?

 18. Alin

  Hur god som helst! Använde bara en avokado och tyckte det blev perfekt. Och havssaltet höjde den ännu mer 🙂

 19. Pingback: Emma Melin » Rawfood

 20. lethin

  Det var lite väl mycket kakao. Borde det inte stå matskedar? Jag gillar mörk choklad men med ca 2dl kakao räckte detbinte med lite mer sltma! Men smaken är som baken antar jag. 😄

 21. Pingback: Rawfood-Kaka – Emma Melins

 22. Axelia

  Hej! Gjorde den här nu, använde carobpulver. Smeten fick ju en väldigt motbjudande färg, ser ut som guacamole! Blir den brun efter att ha stått ett tag? För nu ser det inte alls ut som choklad😂😱

  • Carob har inte alls lika stark färg som kakao. Kanske blanda i en tsk kakao nästa gång eller öka på mängden efter somak. Nej, den mörknar inte efter att den stått ett tag. Jag brukar använda hälften carob, hälften kakao – det är faktiskt det jag tycker blir allra godast och har inget med färgen att göra.

 23. Helt ljuvligt god Chokladtryffeltårta! Så fantastisk ,fin, len och god i smakerna .Eftersom jag hade kvar pistachenötter, blandade jag i dem i botten, och även strödde uppehåll. Magiskt gott. 5 utav 5 möjliga!

 24. Pingback: Chokladtryffeltårta – RAW & VEGAN – fitspooration.se

 25. Louise

  Hej!
  Tack för alla ljuvliga recept ❤️ Tyvärr är jag allergisk mot kokos (dvs kokos i alla former) har du något tips till mig så jag kan byta ut kokos till nåt annat i recepten????

Kommentera

Strax kan du boka tjänster och onlineprogram direkt här via hemsidan - håll utkik efter uppdateringar! Fram tills dess - klicka "SHOP" för att t.ex boka nästa onlineprogram. Avvisa

%d bloggare gillar detta: