Fantastiska fröbullar (uppdaterat recept) -UTAN mjöl, mjölk, nötter & ägg

fröbullar (allergivänliga, äggfriaa, mjölfria, nötfria & mjölkfria)

Det här är ett uppdaterat recept till de fröbullar som jag har publicerat tidigare. Grundreceptet är bra som det är och har blivit en favorit. Med den här uppdateringen ville jag skapa ett recept med mer exakta proportioner och utan pofiber. Därför har jag mätt upp alla ingredienser i gram men även angett volymmått så att det ska gå att göra även utan köksvåg.

Det här är mitt vardagsbröd eftersom att jag inte trivs med att äta för mycket stärkelserikt bröd. Det är ett låg-kolhydrats-bröd med högt fiberinnehåll och näringsinnehåll bakat på kokosmjöl, psylliumfrön, linfrön, solrosfrön pumpakärnor och fiberhusk. Det mättar bra så gör bullarna lite mindre än vanligt.

fröbullar (allergivänliga, äggfriaa, mjölfria, nötfria & mjölkfria)

Recept (ca 8 små bullar)

STEG 1

 • 30 g (3 msk) psylliumfrön (hela frön)
 • 50 g (0,5 dl) linfrön (hela frön men det går bra med krossade)
 • 65 g (1 dl) solroskärnor
 • 60 g (1 dl) pumpakärnor
 • 450 g (5 dl) kallt vatten

Gör så här:

-Mät upp alla ingredienser under STEG 1 i en bunke. Låt stå 1 timme.

Fröbullar (allergivänligt, äggfritt, Paleo)

 STEG 2

 • 85 g (1,5 dl) kokosmjöl
 • 10 g (1 msk) fiberhusk
 • 1 msk bakpulver
 • 1 krm salt

Valfritt:
½-1 dl gojibär eller russin

Gör så här:

 1. Värm ugnen till 225°C.
 2. Blanda alla torra ingredienser för sig under STEG 2.
 3. Sikta i de torra ingredienserna i frö- och vattengelén från STEG 1. Börja blanda ihop direkt.
 4. Blanda väl i ett par minuter med en slev och låt stå och svälla i ca 15 min.
 5. Forma 7-8 bullar med fuktade händer och placera ut på på bakplåtspapper på en plåt.
 6. Grädda i ca 30-35 min tills att bullarna fått en lätt gyllene färg. Släpp ut lite ånga ur ugnen ett par gånger under tiden bullarna gräddas.
 7. Låt bröden sedan SVALNA HELT innan du skär i dom.

 1. Lina

  Tack för en jättebra blogg! Jag är en nybörjare på att baka glutenfritt. Jag hade i psylliumfröskal istället eftersom jag inte hade frön, samma mängd, och blandade i dem tillsammans med de torra ingr. Det fungerade men vilken mängd skulle du rekommendera?

 2. tina

  doftar så gott hos mig just nu !
  mina bröd blev inte lika höga som dina, kan det ha att göra med att jag inte ( missade ) släppte ut ångan ur ugnen???
  ska ju svalna nu helt , men det ser ändå fantastiska ut .
  jättefin blogg med underbara recept!Tack

  • Härligt!

   Det är ett recept där den exakta mängden vätska beror på absorbtionsförmågan i fibrerna i linfröna, psylliumet, fiberhusken och kokosmjölet. 1 tsk hit eller dit – mer eller mindre gör skillnad för konsistensen så försök att vara så exakt som möjligt och kom ihåg till nästa gång hur degen kändes – gör den kanske lite ”torrare” nästa gång genom att strö i en extra msk kokosmjöl eller tillsätta den sista 1/2-dl vatten bara om det behövs…

 3. Lena

  Kanongoda bullar som även tonåringar gillar! Tack för fin blogg med många goda recept, jag har alltid dessa bullar och ”dina” tortillas i frysen för snabba mellanmål. Med ren mat, gluten-, mjölk- och äggfritt och extra kosttillskott behöver inte vår 15-årige son mediciner för Crohns längre. Tacksam för alla bloggar med Paleo och andra recept som gör livet friskare och lyckligare för oss.

 4. Amanda

  Hej! Mina bullar blir alldeles degiga i mitten och jag har provat två gånger nu. Andra gången hade jag inne dem 35 min och första 30. Vågar jag ha inne dem längre utan att de blir torra? Med vänlig hälsning, Amanda

  • Det räcker med 35 min. De här bröden är väldigt saftiga och blir inte luftiga som ett vanligt bröd. Degiga ska de inte bli dock. Jag vet inte vad du har gjort annorlunda, jag har inte hört denna feed back förut. kHar du följd receptet med viktmått och använt våg?

 5. Hej Nilla! Bakade dessa för andra gången häromdagen och dom blev heeeelt ljuvliga! Till skillnad från första gången då jag misslyckades 🙂 Jag undrar om du har något näringsvärde/macros på bullarna?
  /Jenny

 6. God morgon, mitt smet står och sväller just nu, ska bli så spännande! 🙂
  Jag undrar dock, det står: 450 g (5 dl) kallt vatten… Men när jag väger upp 450 gr vatten, så blir det 4,5 dl? Vilket är det som man bör gå efter? Smeten är just nu lite halvtorr, så jag funderar på att ha i lite mer vatten.

  Tack för en riktigt bra blogg, ask, belive, receive 🙂
  Önska dig en fin lördag, för det kommer jag att ha!

 7. Heléne Philipsson

  Går det bra att använda mandelmjöl istället för kokosmjöl? Är inte så förtjust i kokos 😝
  Mvh/Heléne

 8. Sandra

  Hej!
  Jag undrar samma som Pernilla. Går det att byta kokosmjölet mot rismjöl? Är allergisk mot kokos, men tyckte de såg goda ut. 🙂

 9. Linda Hilldén

  Hej!
  Har du testat om det funkar att mina fröerna till ett mjöl typ? Letar efter ett bra recept till min snart 2 åriga dotter och hon vill inte ha så mycket fröer i. Hon är allergisk mot väldigt mycket så receptet är ett av få hon tål som det är 🙂
  Mvh Linda

  • Ok, då är säger mig min erfarenhet att någon av ingredienserna du använt inte är rätt eller att du måttat fel. Det är viktigt att du använder de ingredienser som står angivna och inte ersätter med något annat. Det gäller särskilt hela psylliumfrön och fiberhusken (finmalet pulver). Du kan inte heller ersätta kokosmjölet med något annat. Det går inte att ersätta med tex mandelmjöl.

  • Hejsan! Nej det kan man inte. Detta recept är svårt att byta ut ingredienser eftersom att allt ä breäknat så att de ska hålla ihop. Kokosmjöl binder vätska, det gör inte mandelmjöl.

 10. Veronica

  Grymt bra recept! Perfekta bullar för de perioder man vill vara extra restriktiv med kolhydrater men ändå är sugen på macka. Jag hade inga psylliumfrön eller linfrön så jag bytte ut dem mot svarta och vita chiafrön och så var jag sugen på hasselnötter så jag bytte ut hälften av pumpafrönat mot nötter. Bullarna blev höga, saftiga och smakade sådär härligt nybakta! 🙂 Ännu ett av dina recept sparade i favoritsamlingen! 🙂

 11. Hej,jag har följt receptet exakt och med rätt ingredienser och ändå flöt bullarna ut till en stor platta som täckte hela plåten.Vad kan det bero på? Men smaken var god.

  • Hej Gun! Va synd! Då måste du ändå ha missat någon ingrediens eller måttat fel. Degen är väldigt kompakt och kladdig och kan inte flyta ut om rätt ingredienser har använts i rätt proportion. Degen har inte ens den minsta tendens att flyta ut. Jag misstänker att du missat eller måttat fel på hela psylliumfrön eller fiberhusken? Eller har du råkat läsa kokosmjölK istället för kokosmjöL??? Det gör ju stor skillnad isf…

 12. Sofie

  Dags att baka detta goda bröd igen. Ett av de få bröd jag äter. Tycker det är så gott och enkelt att göra Tack Nilla!

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Klicka "SHOP" för att t.ex boka nästa onlineprogram. Avvisa

%d bloggare gillar detta: