Utsvävning kring grönsaker och en Asiatisk dressing…

sallad

De flesta skulle må bättre av att äta en kost med större andel färska grönsaker. Oavsett om man äter LCHF, Paleo-diet, vegetariskt, veganskt eller vanlig husmanskost så kan de flesta tjäna på att dra upp mängden grönt.

Äter man exempelvis enligt Paleo eller LCHF kan det vara lätt hänt att falla in i att äta för mycket av köttet/proteinet eller fettet. Helt enkelt eftersom att det är den delen av den nya kosthållningen som man känner sig mest hemma med och som man tror att man ska bli mätt på.

Från de som t.ex. har provat LCHF hör man ofta att de efter ett tag har mått illa av eller känt sig orena av mängden mjölkprodukter man har satt i sig. Att äta extrema mängder mjölkprodukter var aldrig syftet med tänket LCHF, men som sagt, det är lätt hänt att det blir så om man inte vet hur man annars ska äta! Ett annat och hälsosammare sätt att bli mätt är att kombinera den proteinrika och fettrika kosten med rejält med vattenrika, näringsrika och fiberrika grönsaker.

Vegetarianer eller veganer kan faktiskt också i många fall behöva äta mer färska grönsaker. Saknar man kunskaper är det lätt hänt att grunden för vardagskosten blir en stor mängd snabba kolhydrater i form av lättlagade pastarätter, bröd eller grytor med sönderkokta grönsaker. Kokta eller tillagade grönsaker har ett högre GI-värde än färska och ett lägre näringsvärde. Att behålla en stabil och hög vaken-energi kan bli ett problem utan ett stabilt blodsocker och med alla näringsämnen man behöver.

Ett tips som många förespråkar inom flera olika kosthållningar är att fylla minst halva tallriken med färska grönsaker. Det kan vara en bra riktlinje om grönsakerna har högt närnings- och fiberinnehåll och resten av tallriken består av fullvärdigt protein (animaliskt eller vegetabiliskt) och fetter. En del av grönsakerna som man fyller sin tallrik med till ett huvvudmål bör t.ex. vara något mer matnyttigt än isbergssallad. Även om isbergssallad också den har sin plats bland grönsaker! Använd istället kombinationer av mörkgröna blad så som spenat eller ruccola, kål av alla sorter, groddar och rivna rotfrukter som grund till salladerna.

Många är medvetna om allt detta men tycker att det är svårt att få salladerna och grönsaksrätterna att smaka riktigt gott. Jag själv smaksätter alltid mina grönsaker med olika dressingar som jag gör själv. En favorit är att ringla över asiatiska såser och oljor istället för olivolja och vinäger. Vad gäller vinäger rekommenderar jag att använda sparsamt eller då och då – ersätt istället med citron och lime som man kan äta hur mycket som helst av!

Till salladen på bilden ovan har jag strimlat vitkål, morot, gurka och purjo. Sedan har jag toppat med hackad koriander och svarta sesamfrön. 

Dressing (till ca 2 stora port. sallad)

  • 2 msk tamarisås eller japansk glutenfri sojasås
  • 1 msk risvinäger eller citron eller limesaft
  • 1-2 tsk sesamolja
  • 3-4 msk smakfri olja så som rapsolja eller jordnötsolja
  • 1 liten pressad klyfta vitlök
  • 1 tsk riven, färsk ingefära
  • 1/2 tsk sambal oelek (valfritt)
  • 1-2 tsk honung (valfritt)

Blanda ihop med grönsakerna!

Kommentera

Strax kan du boka tjänster och onlineprogram direkt här via hemsidan - håll utkik efter uppdateringar! Fram tills dess - klicka "SHOP" för att t.ex boka nästa onlineprogram. Avvisa

%d bloggare gillar detta: