Rawfood-gröt med groddad quinoa, äpple & ingefära

rawfood gröt med groddad quinoa

Eftersom att jag är en hungrig person på morgonen vill jag ha något rejält som mättar och det gör den här gröten med groddad quinoa, äpple, ingefära och kardemumma. Söta med lite honung om du vill!

Att grodda eller odla skott hemma är en trend som växer! Inom levande föda och raw food ingår groddar i vardagsmaten eftersom att man vill ”väcka liv” i så många av råvarorna som möjligt. Det som händer när man groddar är ju att fröet börjar gro och förvandlas till att, förutom att vara mineral- och vitaminrik, även bli enormt enzymrik.

Stor mängd groddar i gröten ger även mycket fibrer som är bra för magen och håller dig mätt. Strö gröten med hackade nötter, kokosflingor, linfrön eller chiafrön för ytterligare tuggmotstånd, smak, protein och fibrer.

Många sorters quinoa groddar tillräckligt över en natt medan andra behöver ett eller 2 dygn på sig. Det behöver bara växa ut en liten svans på fröerna för att man ska kunna äta dem råa. Efter det kan du förvara groddarna i kylen 3-4 dagar eller låta dem grodda 1 dag till (skölj dem morgon och kväll) om man inte använder dem samma dag. Välj en ljus, ekologisk quinoa om du vill att de ska grodda snabbt över natten.

Det går jättebra att använda andra groddar så som groddade gröna linser som passar särskilt bra.

Quinoa innehåller gott om magnesium, mangan, järn, tryptofan, koppar, fosfor, B1, B2, B3, B6, E-vitamin samt folsyra. 

Recept: Raw Quinoagröt med äpple och ingefära

 • 0,5 dl quinoa (gärna en ljus variant.)
 • 4 dl vatten till blötläggning
 • 1 äpple
 • 1/2 -1 tsk riven färsk ingefära
 • 5-7 hela kardemummafrön eller 1/2 tsk malen
 • 1 msk citron
 • 1 tsk raw honung eller honunga av bra kavlitet (kan uteslutas)
Gör så här:
 1. Kväll: skölj quinoan ordentligt. Blötlägg i minst 12 timmar i rikligt med vatten och låt stå framme i rumstemperatur.
 2. Morgon: Häll bort vattnet och skölj quinoan ett par gånger igen i vatten. Du behöver en finmaskig sil eller te-sil för att inte fröna ska silas igenom.
 3. Lägg alla ingredienser tillsammans i en matberedare eller behållare för stavmixwer och kör tills det blir en grötig konsistens.
 4. Servera med hackade hasselnötter och äppelbitar eller enligt förslag ovan.

Tips: du  kan använda andra groddar så som gröna linser eller mungbönor som båda är lätta att grodda själv, de tar några dar på sig bara.

One comment

Kommentera

Strax kan du boka tjänster och onlineprogram direkt här via hemsidan - håll utkik efter uppdateringar! Fram tills dess - klicka "SHOP" för att t.ex boka nästa onlineprogram. Avvisa

%d bloggare gillar detta: