Utmaning: 30 dagar grönsaker!

30 dagar grönsaker

Min utmaning är att skapa en rätt om dagen baserad på en grönsak. Recepten kommer jag att lägga upp här på bloggen. Är du med?

Utmaningen gäller egentligen bara mig själv men tanken är att den ska inspirera andra att hänga på och börja betrakta, laga och njuta av grönsaker på ett nytt sätt. Jag vet inte riktigt vart inspirationen till utmaningen kom ifrån… men jag antar att idén har vuxit fram under sommaren men alla fantastiska färskvaror att tillgå och nu under sensommarens skördetider.

Vi behandlar ofta grönsaker som ett komplement till kött eller fisk eller något som man slarvigt mixar ihop i sallader eller smoothies för att få sig vitaminer och näringsämnen. Men de flesta grönsaker förtjänar att få stå i centrum, att spela huvudrollen på talriken med massor av smak, visuell fägring och näring. Min utmaning är att visa hur!

Under 30 dagar kommer jag att lyfta fram en grönsak om dagen och skapa en rätt där just den grönsaken får glänsa. Rätten kan vara en soppa, förrätt, sallad, huvudrätt eller ett tillbehör. Jag vill hitta nya smaksensationer och kombinationer, lyfta fram klassiska rätter och samtidigt göra det enkelt. Recepten kommer vara så lätta som möjligt, med så få ingredienser som möjligt och fokusera på SMAK så att rätten och grönsaken gärna lagas igen och igen. 

Berika kosten med grönsaker…

Ofta ingår det i min kostrådgivning med klienter att öka på mängden grönsaker man äter varje dag, oavsett kosthållning i övrigt. Många vegetarianer, LCHF:are eller GI-följare kan trots att man har har gjort medvetna val kring kosten fortfarande behöva berika och variera vardagsmaten med mer grönsaker. 

De flesta grönsaker innehåller massor med vitaminer och mineraler, är fiberrika och kalorisnåla. Grönsaker är dessutom för det mesta basbildande och behövs för syra/basbalansen. Att fylla tallriken med hälften grönt av olika slag kan vara en bra måttstock för de allra flesta. 

Den första grönsaken som jag skapar ett recept kring är broccoli, receptet kommer imorgon… 

nr1 broccoli

4 comments

  1. Carina

    Har inte varit inne på bloggen på länge så detta var en glad överraskning! Älskar grönsaker och det är alltid skoj med ny inspiration! Ffa där grönsakerna får stå i centrum och inte vara bihang =)

Kommentera

Strax kan du boka tjänster och onlineprogram direkt här via hemsidan - håll utkik efter uppdateringar! Fram tills dess - klicka "SHOP" för att t.ex boka nästa onlineprogram. Avvisa

%d bloggare gillar detta: