Annonser

#1 – Broccoli (30 dagar grönsaker)

broccoli

Broccoli är nr 1! Jag börjar min utmaning – 30 dagar grönsaker med en snabblagad och underbart god broccolirätt som man kan äta som tillbehör till kött eller fisk eller som den är till lätt lunch eller middag.

I den här rätten kombinerar jag tre fantastiska smaker – broccoli, vitlök och smör (kan ersättas med ghee, kallpressad olivolja eller rapsolja). Kombinationen förhöjs av havssalt och en nötaktig smaknyans antingen från rostade solrosfrön eller riven parmesan eller peccorino (getost).

Servera tillsammans med kyckling, grillat, stekt fisk eller blanda med kikärtor om du vill servera rätten som en mättande middag.

Om rätten serveras som huvudrätt kan ett stort, ekologiskt broccolihuvud räcka till en person. De ofta mindre broccolibuketterna som man köper i den ”vanliga” grönsaksdisken kan man behöva använda fler utav eller så räcker en bukett till en person som tillbehör tillsammans med något annat mättande på tallriken.

Broccoli är en kålväxt och alla kålväxter räknas som riktig supermat eftersom att de är extremt rika på vitaminer, antioxidanter och mineraler. Förutom mycket vitamin C och A så innehåller broccoli järn och kalcium. Broccoli, som andra kålväxter anses som särskilt renande.

BROCCOLI MED VITLÖK & PECCORINO ELLER SOLROSFRÖN (1-2 port)

 • 1 stort broccolihuvud (ekologiska broccolihuvuden är ofta betydligt större så anpassa mängden efter hur stor broccolin är)
 • 1/2 dl solrosfrön eller riven peccorino 
 • 1-2 pressade klyftor vitlök
 • 2-3 msk smör eller kallpressad olivolja eller rapsolja
 • havssalt
 • nymalen svartpeppar

Gör så här:

 1. Rosta solrosfröna i en torr stekpanna på medel-hög värme i några minuter under konstant omrörning tills att fröna är gyllene och börjar dofta nötaktigt.
 2. Koka upp väl saltat vatten i en rymlig kastrull. Att salta vattnet ordentligt hjälper broccolin att behålla färgen.
 3. Dela broccolin i tunna buketter.
 4. När vattnet kokar, ha i broccolin och låt vattnet koka upp igen. Låt sedan koka i ca 2 minuter. Det går bra att broccolin är lite mer al dente än du egentligen vill ha den när du häller av vattnet; den fortsätter nämligen att tillagas i några minuter efter att vattnet är avhällt.
 5. Låt broccolin rinna av i durkslag och blanda sedan alla ingredienser väl i en skål. Smöret bör smälta av sig själv.
 6. Smaka av med salt och peppar.
Annonser

En kommentar

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Klicka "SHOP" för att t.ex boka nästa onlineprogram. Avvisa

%d bloggare gillar detta: