Annonser

#4 – AVOKADO & grapefruktsallad (30 dagar grönsaker)

Avokado och grapefruktssallad, recept

Recept nummer 4 i min egna utmaning till mig själv – ”30 dagar grönsaker” är faktiskt centrerat kring en frukt – nämligen avokado. Receptet är en fräsch förrättssallad med avokado, grapefrukt, olivolja och lök. En riktigt bra smakkombination där alla olika ingredienser verkligen kommer fram med sin unika smak. Så gott! Prova!

Avokado är rent av magisk vad gäller hälsofrämjande egenskaper och det finns så mycket att göra av den. T.ex desserter! Har du hunnit prova chokladpudding gjord på avokado ännu? Eller raw tryffeltårta, också den baserad på avokado? Om inte är det hög tid. Den lena konsistensen och den neutrala smaken gör att avokado lämpar sig utmärkt i dessertrecept, särskilt i kombination med choklad.

Salladen nedan med avokado och grapefrukt kan du servera som lätt lunch eller förrätt, lägg till några roman-salladsblad för att skapa volym och t.ex. räkor eller lufttorkad skinka för mer smak och mättnad.

Av avokado kan du även göra ansiktsmasker, raw yoghurt, såser som guacamole och äta som mellis. Den tillför nyttiga vegetabiliska fetter, C-vitamin, B-vitaminer och magnesium bl.a.

Recept Avokado och grapefruktsallad (ca 2-4 port)

 • 1 stor grapefrukt
 • 2 små-medelstora avokado, skivade
 • ca 1 dryg msk finhackad rödlök eller annan mild lök
 • 1 msk äppelcidervinäger
 • 2 msk kallpressad olivolja
 • Nymalen svartpeppar
 • Salt
 • Ev. körvelblad eller dragonblad till garnering

Gör så här:

 1. Med hjälp av en vass kniv, filéa grapefrukten (d.v.s skär bort ”skinnet” runt klyftorna). Pressa saften från de vita membranen som blir kvar ned i en skål.
 2. Tillsätt hackad lök, olja, vinäger, salt och peppar efter smak till den pressade grapesaften och låt dressingen stå i 10 minuter.
 3. Skala och skär avokadon i tunna skivor.
 4. Arrangera grapefruktfiléer, avokadoskivor och ev. romansalladsblad, räkor eller lufttorkad skinka på ett serveringsfat eller på individuella tallrikar som förrätter.
 5. Ringla över rikligt med dressing och se till att löken fördelas jämt över salladen.
Annonser

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Klicka "SHOP" för att t.ex boka nästa onlineprogram. Avvisa

%d bloggare gillar detta: