Detox Lunch och middag Vegan/Växtbaserat

#13: PUMPA – Vitlöksrostad pumpa med puylinser

 

13 PUMPA

Pumpa räknas ibland in bland så kallade ”superfoods” som är en benämning man på senare år börjat använda på råvaror med extra högt näringsinnehåll eller med särskilt hälsofrämjande egenskaper. Det som gör att pumpan betraktas som en superfood är innehållet av karotenoider som fungerar som antioxidanter. Karotenoider finns i andra röda och gula frukter och grönsaker som tomat, morot, aprikos och sötpotatis. 

I receptet går det för övrigt bra att byta ut pumpan mot sötpotatis som faktiskt är väldigt snarlik i smaken. Rätten är en härlig, smakrik men ändå fräsch hösträtt som går att servera som den är eller som tillbehör.

Det går ju naturligtvis att servera pumpan utan linserna också men jag tyckte att det var en bra kombination. Det blir rena och enkla smaker med den vitlöksrostade pumpan och buljongkokta linser, lite pressad citron över på en bädd av ruccola… 

Vitlöksrostad pumpa

till 1 kg pumpa:

 • 4 msk olivolja
 • 3-4 klyftor vitlök
 • salt
 • svartpeppar
 • 1/2 tsk kanel (kan uteslutas)

Gör så här:

 1. Sätt ugnen på 225°C.
 2. Kärna ur och dela pumpan i ca 2-3 cm tjocka kuber.
 3. Fördela ut kuberna på en plåt eller ungsform och ringla oljan över. 
 4. Pressa vitlöken över pumpabitarna, salta och peppra och krydda med lite kanel om du vill och blanda runt bitarna med händerna så att de täcks av kryddningen och oljan runt om.
 5. Rosta i mitten av ugnen i ca 25-30 min tills att pumpan har karameliserats något. 

Buljongkokta puylinser

Puylinser går att ersätta med belugalinser eller gröna linser. Puylinser och belugalinser behöver inte blötläggas innan med det behöver vanliga gröna linser om de ska hålla ihop bra och behålla formen (5 timmar räcker). 

Koka linserna enligt anvisningen på förpackningen men med skillnaden att du tillsätter buljong till vattnet, en helt vitlökskyfta och är extra noga med att koka linserna på låg temperatur och kanske under något längre tid än anvisat. Det är bra om linserna kan svalna en stund i vattnet de kokat i så håller de ihop bättre. Går bra att förbereda och förvara så i sitt eget spad i kylen. Värm då på innan servering eller servera linserna kalla. 

Servera pumpan tillsammans med linserna, några gröna blad med pressad citron och lite extra olivolja ringlad över.

(1) Comment

 1. Åh, så gott! Inte visste jag att pumpa var ett superfood, intressant fakta!

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: