Annonser

#16: AUBERGINE – baba ganoush

16 aubergine

Har du tidigare haft svårt att lyckas med aubergine eller upplevt att ibland lyckas man och ibland inte? Jag har märkt att många inte vet varför aubergine ibland blir ”svampig” eller ”träig” i konsistensen och man har då helt enkelt gett upp på denna fantastiska grönsak.

Tricket med att alltid lyckas med aubergine, så att den blir så där len och smälter i munnen, är egentligen enkelt. Det är nämligen bara att ha lite extra tålamod. Auberginen kräver sin tid, men det är också allt! I övrigt är den enkel att laga. 

För att lyckas; smaka och känn alltid på din aubergine när du lagar den. Är den svampig och lite hård så är den inte klar. Fortsätt då bara tillagningen en stund till. Helt enkelt. Aubergine ska inte vara al dente utan ska lätt falla isär och kännas sammetslen i munnen. Eller som i det här receptet: vara så mjuk och len att den kan utgöra basen till en krämig och smakrik sås.

Aubergine

Baba ganoush är en klassisk rätt i mellanöstern och serveras som meze-rätt tillsammans med pita och andra smårätter. Jag som äter mjölkfritt tycker att baba ganoush passar utmärkt som sås till grillat eller som tillbehör till de flesta rätter. Baba ganoush passar också perfekt som drinktilltugg tillsammans med pita eller kex eller grönsaksstavar. 

I Frankrike finns en variant på baba ganoush som man där kallar för caviar d’aubergine och man kan med fördel göra receptet nedan lite mer franskt genom att utesluta tahinin (sesampastan). Det går att utesluta tahinin helt eller  ersätta den med t.ex. hackade rostade valnötter som man mixar med i blandningen. 

Baba ganoush

 • 3 små-medelstora auberginer
 • 1,5 msk tahini (sesampasta)
 • 3 msk citronsaft
 • 3-4 klyftor vitlök
 • 1 röd chilli (spansk peppar) eller sambal oelek efter smak
 • 0,5 dl olivolja
 • Salt
Gör så här:
 1. Sätt ugnen på 225°C
 2. Stick varje aubergine några gånger med en vass spets och placera dem på en plåt eller i en ugnsform och rosta i ugnen i ca 30-40 minuter, tills de är helt mjuka inuti. Du bör enkelt kunna sticka en kniv i dem utan att möta något motstånd. Innanmätet ska ha fallit ihop innuti skalet. 
 3. Låt auberginerna svalna och skala sedan bort allt skal.
 4. Kärna ur chillifrukten om du inte vill att röran ska vara extra stark. Skala vitlökslyftorna.
 5. Mixa alla ingredienser med en stavmixer eller i matberedare tills att blandningen är slät.
 6. Smaka av och krydda med extra salt och citronsaft om det behövs.
 7. Servera med ringlad olivolja över.
 8. Baba Ganoushen håller sig i ca fem dagar i kylen.
Annonser

En kommentar

 1. Pingback: Ersättningstabell: lista mat & råvaror utan gluten, mjölk & socker | Nilla's Kitchen

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Klicka "SHOP" för att t.ex boka nästa onlineprogram. Avvisa

%d bloggare gillar detta: