Annonser

#17 RÖDBETA – ugnsrostade rödbetor med nötter

17 RÖDBETA

Rödbetor är fantastiskt näringsrika och har flera positiva hälsoegenskaper. När en kosthållning (som LCHF) förespråkar att man utesluter något så hälsosamt som rödbetor (p.g.a. för högt kolhydratsinnehåll) så tycker jag att man är lite på fel spår… Åtminstone om man ska tänka långsiktigt. Livet blir så mycket lättare om man får frossa i grönsaker i alla färger, eller hur?

Även jag menar att ett balanserat blodsocker är viktigt och att dra ned på snabba kolhydrater gynnar de flesta. Rotfrukter innehåller högre mängd sockerarter än ovanjordsgrönsaker men de innehåller också (och då särskilt rödbetan) massor med viktig näring i koncentrerad form. 

Forskning har på senare tid visat att rödbetor är renande (detoxande), att de stimulerar bildningen av röda blodkroppar och ökar syreupptagningen i blodet. Rödbeta anses även vara bra mot högt blodtryck och magsår.

Ät därför rödbeta ofta! Du råriver väl rödbeta och har med i salladerna till maten? Annars är det ju enkelt att bara koka och äta med smält smör eller olivolja. Ett snabbare sätt är att ugnsrosta dem i bitar, antingen som de är eller med nötter som på bilden.

Att blanda upp rödbetorna med nötter gör att det blir en mer långsam rätt rent GI-mässigt, nötterna tillför smak, vegetabiliskt protein och nyttiga fetter.

Servera tillsammans med spenat eller ruccola och lite pressad citron som en ljummen sallad. Med fetaost eller som tillbehör till kyckling, någon god korv så som salsicca eller till kött. 

Ugnsrostade rödbetor med nötter (2 port)

 • 3-4 stora rödbetor
 • 1,5 dl nötter t.ex. valnötter och mandel
 • ca 2 msk olivolja
 • 1/2 tsk torkad rosmarin
 • salt och peppar
 • Valfritt: 1 klyfta vitlök, pressad
Gör så här:
 1. Sätt ugnen på 225°C
 2. Skala rödbetorna och dela i 1,5-2 cm kuber.
 3. Hacka nötterna grovt ock behåll några hela.
 4. Blanda allt i en ugnsform med olja, salt och peppar. 
 5. Rosta i ugnen i 25-30 min eller tills att rödbetorna har karamelliserats lätt.
Annonser

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Klicka "SHOP" för att t.ex boka nästa onlineprogram. Avvisa

%d bloggare gillar detta: