Annonser

#15 VITKÅL – vitkålsnudlar med asiatisk vinägrett

vitkål 15

Vitkål är en av våra nyttigaste grönsaker, den är billig och finns tillgänglig året runt. Det finns alltså all anledning att alltid ha ett vitkålshuvud hemma, man kan ju göra så mycket med den!

I det här inlägget beskriver jag hur man kan använda vanlig strimlad vitkål istället för nudlar. Att servera en stor mängd ångade eller förvällda grönsaker istället för nudlar eller ris minskar kolhydratsmängden i rätten och ökar fiber och näringsinnehåll i rätterna man äter. Och så är det ju gott också!

Använd en ganska stor mängd vitkål per portion. Strimla den eller hyvla med osthyvel. Koka upp vatten med salt och ha i den strimlade vitkålen. Låt den koka upp och beroende på hur tjocka strimlorna är och även hur gammal vitkålen är (om det är färsk eller vinter-kål) så kan du antingen hälla av vattnet på en gång eller låta kålen sjuda ett par minuter. Den ska mjukna något men fortfarande vara lite al dente.

Smaksätt den förvällda vitkålen med dressing, smält smör och salt, olja, riven ost sås så som parmesan eller pecorino, pesto eller din favoritsås. Servera vegetariskt eller veganskt, som tillbehör till kött fisk eller ägg.

Kålnudlar med asiatisk vinägrett och ägg

  • Vitkål
  • 2 ägg per port
  • ingredienser till dressingen, se nadan i beskrivningen
  • färsk koriander
  • salladslök
Gör så här:
  1. Använd en ganska stor mängd vitkål per portion. Strimla den eller hyvla med osthyvel. Koka upp vatten med salt och ha i den strimlade vitkålen. Låt den koka upp och beroende på hur tjocka strimlorna är och även hur gammal vitkålen är (om det är färsk eller vinter-kål) så kan du antingen hälla av vattnet på en gång eller låta den sjuda ett par minuter. Häll av vattnet.
  2. Dressing (1 port): 1 msk äppelcidervinäger, 1klyfta vitlök, lite riven ingefära, 1 msk tamarisås eller glutenfri soya, 1 msk sesamolja, ev 1 tsk honung.
  3. Scrambla 2 ägg per portion i rapsolja. När de är klara smaksätt med 1 tsk tamarisås eller glutenfri soya och några droppar sesamolja.
  4. Blanda avrunna kålnudlar med dressingen och äggen. Toppa med hackad färsk koriander och salladslök.
Annonser

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Klicka "SHOP" för att t.ex boka nästa onlineprogram. Avvisa

%d bloggare gillar detta: