Annonser

#19: SÖTPOTATIS – ungsrostade sötpotatisklyftor

19 SÖTPOTATIS

Sötpotatis är en ört som tillhör familjen vindeväxter och är alltså inte av samma släkte som vanlig potatis trots att den äts av många som ett alternativ till potatis. Sötpotatis är basföda i många delar av världen så som i Afrika och i Sydamerika och är även ganska vanligt förekommande i USA.

Sötpotatisen har blivit mer och mer populär i Sverige på senare tid eftersom att den har ett lägre GI-värde än vanlig potatis. I övrigt är sötpotatis och vanlig potatis jämförbara vad gäller näringsvärde även om de är rika på olika sorters vitaminer och mineraler. Med det menar jag att den ena inte kan anses vara ”nyttigare” än den andra. Vanlig potatis har bl.a. ett högt värde av C-vitamin och bara för att den bidrar med snabba kolhydrater så är potatisen inte onyttig! Det beror på hur man tänker. Kombinerar man rätt kan vanlig potatis vara väldigt bra basföda, särskilt för barn och äldre.

Det lägre GI-värdet och ett något högre fiberinnehåll gör att sötpotatisen trots det ofta kan vara att föredra. Sötpotatisklyftor i ugn kan alltså utgöra en något lite mer hälsosamt och fiberrikt alternativ till vanlig potatis och smakar precis lika bra, om inte bättre!

Eftersom att sötpotatisen är just söt i smaken passar den att smaksätta ganska rejält med salt och starkare kryddor så som chili. 

sötpotatis

Ungsrostade sötpotatisklyftor  (2-3 port)

  • 1 mycket stor eller 2 normalstora sötpotatisar skurna i klyftor
  • 4 msk olivolja
  • 1 msk timjanblad (kan uteslutas)
  • salt
  • nymalen svartpeppar eller chiliflakes
Gör så här:
  1. Sätt ugnen på 225°C
  2. Vänd klyftorna i oljan med kryddor i en ugnsfast form.
  3. Rosta i ugnen i ca 25 minuter, tills att klyftorna är lätt brynta.
Annonser

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Klicka "SHOP" för att t.ex boka nästa onlineprogram. Avvisa

%d bloggare gillar detta: