Annonser

Bak & chokladfestivalen 2014 – trendspaning: glutenfritt samt recept på glutenfria hallongrottor

Bak och chokladmässan 2014

I torsdags spenderade jag hela dagen på stockholmsmässan dit man förlagt den årliga bak & chokladfestivalen i anslutning till hem och villa mässan. Jag kom hem med en hel del inspiration, några bra produkter och ett recept på glutenfria hallongrottor (se längre ned i inlägget). Efter dagen känner jag mig positivt överraskad av hur mycket alternativt och gott som faktiskt fanns att upptäcka!

En bak och chokladfestival arrangerad av några av branschens främsta konditorer (Tony Olsson och Magnus Johansson) kanske inte verkar vara något för en ”hälsobloggare”/kost och näringsrådgivare. Men mitt främsta fokus är faktiskt god mat av bra kvalitet. Min inspiration tar jag överallt ifrån. Så länge det tillverkas med hjärta, inspiration och är av bra kvalitet så finns det något att lära och att uppleva.

Jag väljer främst att gå på en sådan här mässa eftersom att jag är bak och choklad intresserad men den här gången fick jag dessutom med mig upplyftande nyheter. Festivalen har i år medvetet valt att lyfta fram och föra in glutenfri bakning bland utställare men även i programmet.

Maria Blohm och Jessica Frej som har skrivit boken nytt bröd och nyligen kommit ut med boken nytt fikabröd ställde ut, hade bakkurser och höll i mingelkväll för bloggare (hitta Maria och Jessica på naturligtglutenfritt.se). OBS! Deras recept är inte mjölkfria eller sockerfria men är väldigt bra ändå. Många av recepten kan man använda som grund och anpassa.

mässan6I övrigt fanns det glutenfria bageriet Friends of Adam på festivalen och ställde ut. Av dom köpte jag deras glutenfria durramjöl som jag gillar att baka med.

Lindroos fanns också där och informerade om Fiberhusk som produkt i bakning. Även den ekologiska, fairtrade och ofta veganska chokladen från Zotter (min favvo-choklad just nu). På bilderna nedan kan du se två varianter från Zotter som det står Labooko på (supergoda) och en vegansk, vit choklad för bakning som jag inte har provat ännu men är väldigt nyfiken på! Alla varianterna från Zotter choklad.

Zotter chocolate labooko

Zotter white rice chocolate couverture

Dagen avslutatdes med mingel för bloggare där vi bakade kakor med glada och kunniga Maria och Jessica. De bjöd först på supergoda glutenfria minipizzor:

mässan3

Sedan minglade vi bloggare och bakade kakor.  Det är inspirerande att träffa andra bloggare med verklig passion för bakning! Jag och Fredrik från Fredriks Fika (som ofta bakar Paleo-recept) pratade bl.a. om hur viktigt det är att det blir riktigt gott det man bakar, även när det samtidigt är nyttigt! Eller hur?! Det är inte så svårt som de flesta verkar tro att få till det man bakar både delikat och näringsrikt…

Jag tror att vi i framtiden kommer att få se både hemmabagare och professionella som inte är allergiska eller bryr sig om hälsoaspekter börja ta in influenser från den pågående hälsovågen. Helt enkelt för att det innebär en källa till inspiration och nya smaker.

Bak och chokladmässan 2014 glutenfritt

Med oss från mingelkvällen fick vi prover från kungsörnens nya glutenfria sortiment. Att större märken som kungsörnen satsar på glutenfritt är ett säkert tecken på att glutenfria produkter bara kommer att öka på marknaden och bli mer och mer tillgängliga ute i landet. Kul!

Kungsörnen glutenfritt

Maria och Jessica delade generöst med sig av receptet på de hallongrottor vi fick prova på att baka. Receptet är inte särskilt nyttigt  med undantag från mandelmjölet och smöret 🙂 men det är naturligt glutenfritt och man kan ersätta sockret med t.ex. kokossocker eller råsocker för att får ner GI-värdet något. Observera att kakorna då blir bruna i färgen.

hallongrottor glutenfria naturligt glutenfritt

Hallongrottor (från boken nytt fikabröd)

 • 120 g mandelmjöl
 • 2 tsk vaniljsocker (kan ersättas med 1 tsk vaniljpulver -min anm.)
 • 50 g strösocker (kan ersättas med kokossocker eller råsocker – min anm.)
 • 100 g smör, rumsvarmt
 • 100 g maizena
 • 30 g majsmjöl
 • 50 g hallonsylt (ersätt med 100g hallon som du långsamt kokar ned för att minska mängden vätska till ca hälften)
Gör så här:
 1. Värm ugnen till 200 grader
 2. Blanda samtliga ingredienser utom sylten til en deg.
 3. Dela degen i 25 lika stora bitar
 4. Rulla varje bit till en boll.
 5. Tryck en lite grop i varje boll.
 6. Lägg en lite klick sylt i varje hål.
 7. Grädda i ugnen i ca 10 min.
Annonser

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Klicka "SHOP" för att t.ex boka nästa onlineprogram. Avvisa

%d bloggare gillar detta: