Annonser

Malins inflammationsdämpande supersoppa (glutenfri, vegan)

Malins inflammationsdämpande förkylningssoppa

Det här inlägget är lite längre än vanligt eftersom att receptet är lånat och för att jag tycker att berättelsen kring hur det uppfanns kan hjälpa många. Jag passar även på att påminna om några viktiga orsaker till att vi blir sjuka och att vi kan både bota oss själv med det vi äter och även förebygga uppkomsten av sjukdomar.

Vår kropp kommunicerar alltid med oss och talar om vad vi behöver. Ofta har dock många av oss fått svårt att förstå och tolka de signaler vi hela tiden får. Vi har istället tränat oss att ignorera vår naturliga intuition och lyssnar ofta bättre på andra (eller vad som står i tidningen). I bland kanske vi vet vad som är rätt men vi upplever att vi inte har tid att genomföra den återhämtning vi behöver. När vi till slut tar oss tid att lyssna, och verkligen ger oss själva utrymme för återhämtning, börjar vi höra vad kroppen behöver och vill.

Min vän Malin som bidragit med det fantastiska receptet nedan är för tillfället är hemma sjukskriven med bihåleinflammation. Hon har som många andra nu för tiden under flera år haft återkommande infektioner, förkylningar och inflammationssjukdomar utan att kunna förstå varför hon är så känslig.

Malins inflammationsdämpande förkylningssoppa3

Det kan bero på flera orsaker att många (särskilt kvinnor) med västerländskt levnadssätt verkar ha ett generellt försvagat immunförsvar. Bl.a kan det ha att göra med för många antiobiotikakurer (som rubbar det naturliga immunförsvaret) och även konsumtion av P-piller.

(Ta alltid tillskott av probiotika när du äter en antibiotikakur. Har du sedan länge nedsatt immunförsvar och krånglig mage kan du behöva äta probiotikatillskott under en längre period för att reparera bakteriefloran i tarmen där immunförsvaret till största del sitter.)

Men kosten och ett lugnt levnadstempo utan påslag av stresshormoner spelar också stor roll för ett kraftfullt immunförsvar. Att äta en inflammationsdämpande kost kan vara lösningen för många (inflammation är orsaken till alla sjukdomar). Läs mer om inflammationsdämpande kost här… Den inflammationsdämpande kosten i sig kan på sikt reparera tarmfloran.

Malins inflammationsdämpande förkylningssoppa2

Malin har de senaste året mer och mer börjat lyssna på kroppens signaler istället för att proppa i sig medicin och fortsätta att gå till jobbet. Helt enkelt för att kroppen i längden inte orkar. När hon nu blev sjuk igen så lyssnade hon ordentligt på det och tog det verkligen lugnt. Hon berättar att varje dag hon har varit hemma har hon ätit den här soppan och säger att ”Den är så god! Jag skulle kunna äta den varje dag resten av livet!” Nu har jag provlagat själv och håller med.

Malins inflammationsdämpande förkylningssoppa4

Hon skapade en soppa som hon var sugen på, en soppa som hon blev inspirerad till att äta när hon bestämde sig för att ta det lugnt. Utan att hon själv var helt medveten om det är i princip alla ingredienser kraftigt inflammationsdämpande: särskilt vitlöken, ingefäran och chilin men även spenaten och limen.

När jag bad om receptet över telefon lägger hon till på slutet att ”det är viktigt att man äter soppan ur en stor skål med pinnar nedsjunken i soffan. Gärna framför tv:n med någon bra serie på.” Absolut; trivsel, omsorg om sig själv och att ta det lugnt är en viktig ingrediens i tillfrisknandet. Lika viktig som vitlöken eller ingefäran.

Jag är så glad att jag fick dela det här receptet med alla er. Tack Mollsan! <3 Det är enkelt och går snabbt att laga. Du kan använda vilka nudlar du vill (t.ex. glasnudlar, risnudlar eller sjögräsnudlar) eller ersätta nudlarna med finstrimlad vitkål eller zucchini i strimlor.

Malins inflammationsdämpande förkylningssoppa1

Recept (1 port)

Soppan är utrensande, värmande och inflammationsdämpande. Vissa ingredienser har även antiseptiska egenskaper. Efter att du har ätit den kan du uppleva svettningar eller att det hettar i kroppen. 

 • 6 dl vattensvarta bönor spaghetti nudlar
 • 1 buljongtärning eller 1,5 tsk pulverbuljong, gärna ekologisk och jästfri (t.ex. från Biofood)
 • 1/2 röd chillifrukt
 • ca 1 cm färsk ingefära
 • 2-3 klyftor vitlök
 • 1 tsk fisksås, tamari eller glutenfri soja (kan uteslutas)
 • ca 75-100 g färsk spenat
 • en klyfta lime
 • En lite näve svarta bönor-spagetti från a la eco eller andra naturligt glutenfria nudlar (t.ex. bönnudlar, glasnudlar, risnudlar, sjögräsnudlar).
Andra valfria ingredienser som passar i soppan:
 • 1 ägg som du knäcker rakt i soppan mot slutet, rör om och låter koka upp så att äggtrådar blidas i soppan (om du vill att soppan ska mätta mer). 
 • Broccoli
 • Vitkål
 • Grönkål
 • Skivad svamp
 • Sjögräs, nori 
 • Miso
 • Färsk koriander
Gör så här:
 1. Skiva och hacka vitlök, chili och ingefära fint. Spara en lite klyfta vitlök tills att soppan är klar om du vill få en extra förkylningsboost med färsk vitlök blandad med i soppan.
 2. Koka upp vattnet i en kastrull tillsammans med buljong, vitlök, chili och ingefära och låt småkoka under ca 15 minuter.
 3. Tillsätt fisksås/tamari/glutenfri soja.
 4. Läs på nudelpaketet hur länge dina nudlar ska koka. Ha i en portion nudlar i buljongen och låt koka så länge som är angivet på paketet. De svarta bön-nudlarna lät jag koka i 6 minuter.
 5. Förbered en stor soppskål med färska spenaten i och häll den färdiga nudelsoppan rakt över.
 6. Toppa med fint strimlad färsk vitlök (om du vill) och pressa lite lime över.
 7. Ät med pinnar halvliggandes i soffan framför någon bra tv:serie.
Annonser

 1. Pingback: Dag 1 « Matintolerant

 2. Sitter precis med soppan framför mig… Hade ingen chili eller soya hemma med hade i allt annat samt strimlad rödkål och risnudlar – mums så gott!!! Den här soppan kommer definitivt göras flera gånger!!!
  Tack för att du delar med dig och gör det lite lättare för oss andra att äta hälsosam och god mat!!

 3. Pingback: 7 veganrecept för hela veckan – grönsaksbaserat, proteinrikt utan gluten och soja | Nilla's Kitchen

 4. Pingback: 7 veganrecept för hela veckan – utan gluten och socker | Nilla's Kitchen

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Klicka "SHOP" för att t.ex boka nästa onlineprogram. Avvisa

%d bloggare gillar detta: