Annonser
Fikabröd/kakor Glutenfritt Jul

Hälsopepparkakor (äggfria, glutenfria, mjölkfria, utan vitt socker, kan göras paleo)

Hälsopepparkakor (äggfria, glutenfria, mjölkfria, utan vitt socker)

Goda, tuggiga pepparkakor som du kan äta som sött mellis eller till fikat. Ett väldigt enkelt och snabbt recept! Kakorna går att baka på två sätt, antingen med en grund av bara två ingredienser eller en annan variant (paleo) med tre ingredienser. Den första varianten är med banan och havregryn som grund och den andra med banan, kokosflingor och kokosmjöl (för en paleo och havrefrivariant). Utöver det har jag lagt till kokosolja för att balansera smak och konsistens, kryddor och russin. Men som sagt, du kan göra kakorna till vardags med bara ett par, tre ingredienser.

Du kan låta sötningen från bananen räcka eller tillsätta t.ex. extra honung eller kokossocker. Smaka på smeten och söta mer om du tycker att det behövs. I receptet nedan har jag satt ihop en så smakrik variant som möjligt med russin och kryddor nu till advent och jul. Jättegoda!

Recept Hälsosamma pepparkakor (ca 8-10 kakor)

 • 1 normalstor-stor mogen, gärna lite brun banan
 • 2,5 dl havregryn eller: 1 dl kokosflingor + 2,5 msk kokosmjöl (läs i texten ovan)
 • 1 msk kokosolja
 • 1 tsk kanel
 • 1/2-1 tsk kardemumma
 • 1/2 tsk torkad ingefära
 • 1 krm kryddnejlika
 • 1/2 dl russin (kan uteslutas)
 • Ev. 1 msk honung eller kokossocker
Gör så här:
 1. Sätt ugnen på 200°C och förbered en plåt med bakplåtspapper.
 2. Bryt ned bananen i bitar i en matberedare (eller skål om du har en stavmixer) och tillsätt resten av ingredienserna. Mixa i någon minut till en jämn smet. Det går bra om det är bitar av russin eller havregryn kvar.
 3. Använd en matsked och fuktade händer för att forma runda kakor som du trycker ut på bakplåtspappret till den form och tjocklek du önskar. Kakorna kommer inte att flyta ut eller ändra form under gräddningen.
 4. Grädda i ca 15 min tills att kakorna fått fin färg.
Annonser

(4) Comments

 1. Hej,
  Har du något alternativ till banan i kakor som ska bakas i ugnen? Jag gillar verkligen dina recept men har så svårt för bakad banan. Tack för fina tips!

 2. Hej! Nej, det finns ingen frukt som har samma egenskaper som banan. Det blir en annan kaka… men ja, jag skulle prova med samma mängd osötat äppelmos med 1 tsk fiberhusk. Har ingen aning om hur det blir men det kan bli ok…

 3. Åh de här ska jag prova! 😊

 4. Alma Braun says:

  Supergott! Tack!

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

{"cart_token":"","hash":"","cart_data":""}
%d bloggare gillar detta: