dryck kostråd Nillas Kostskola

Är kaffe giftigt?

espresso

Är kaffe giftigt?

Kaffe innehåller gifter, ja, men att dricka kaffe är för de flesta inte ett livsfarligt gift. Det kan vara helt OK för en frisk och ren (på insidan) kropp att dricka kaffe då och då. Det är mängden kaffe som för de flesta innebär ett problem eller det generella hälsotillstånd man för tillfället befinner sig i, i kombination med kaffet.

Det finns ”gifter” i kaffe som absolut påverkar kroppen negativt. Om de lagras där och man är sjuk eller försvagad så blir dessa ”gifter” svårare för kroppen att ta hand om och transportera bort. I en frisk kropp med bra vätskebalans fungerar kroppens utrensningssystem väl och städar upp vart efter.

Det är huvudsakligen vätskebalansen som utgör det största problemet med överkonsumtion av kaffe. Kaffe är nämligen kraftigt vätskedrivande och det är en dålig vätskebalans som i första hand hindrar kroppen att avgifta sig själv på ett naturligt sätt.

Avgiftning (detox) är något vi associerar med dieter eller tillfälliga kurer men avgiftning pågår genom kroppens reningsfunktioner (bl.a. lever, njurar, huden) varje sekund av våra liv. Du kan, genom rätt kost och vätskebalans se till att du konstant har en funktionell avgiftning igång och behöver då sällan avgifta kroppen med en tillfällig strikt kost. För vissa kan det dock vara nödvändigt att utesluta gifter (inkl. kaffe) under en period och tillföra sådant som hjälper att avgifta kroppen om man har ansamlat gifter under lång tid.

Den främsta förutsättningen för att kroppen naturligt ska kunna göra sig av med de gifter (artificiella men även de som naturligt finns i alla mat och dryck) är en bra vätskebalans. Så om du ska dricka kaffe, gör det måttligt och tillsammans med vatten!

Riktlinjer för en frisk person:

  • För många vuxna går det bra att dricka 1-2 koppar kaffe om dagen. Andra känner av att de blir starkt påverkade av koffeinet och kan inte hantera kaffet lika bra. Tänk på att svart te och andra drycker så som sockerhaltiga drycker också är vätskedrivande.
  • En vuxen person ska dricka 1,5-2 liter vatten om dagen för en normal vätskebalans. Om man tränar eller dricker kaffe kan man behöva dricka mer vatten.
  • Dricker du kaffe på morgonen? Börja dagen med 3-5 dl ljummet vatten innan kaffet och frukosten.
  • Ditt urin ska alltid vara ljust gult till färgen. Då har du bra vätskebalans.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Förtroendemärke
%d bloggare gillar detta: