kostråd Specialkost & Dieter

Vad är det som gör att en kostomställning faktiskt fungerar?

”Jag har funderat en del på varför det har gått så bra. Jag är i avsaknad av tävlingsinstinkt, lockas inte av att utmana mig själv, triggas inte av att kämpa, gå på gym eller ut i några spår… Så vad var det då?”

– Här kommer en underbar framgångsberättelse som en före detta klient i kost och näringsrådgivning skickade till mig häromdagen. Tack Fia för att du så generöst har delat med dig av din berättelse! Fia är lärare i grundskolan, är gift och har vuxna barn.

Syftet var att jag ville må bättre och viktminskningen kom på köpet…

Läkande kost”Kanske minns du där i början av mars när du fick ett förtvivlat e-mejl om hur dåligt jag mådde, att jag frös och kände mig deppig? Jo, det var lite tufft i början. Jag fick stålsätta mig. Jag tog ju lite tid på mig för min mentala förberedelse men det var absolut nödvändigt för att jag skulle kunna ge detta en chans. Eller rättare, ge mig själv denna chans. Jag är annars en person som följer minsta motståndets lag… 

Resultatet är att jag absolut mår mycket bättre. När jag i somras köpte en våg, för jag ville faktiskt se hur mycket jag vägde, blev jag mycket förvånad. Jag hade då gått ner drygt 10 kilo. Nu handlar det om runt 15 kilo. Jag har gått ner i klädstorlek från XL till medium vilket jag har svårt att förstå eftersom min självbild är XL. 

När jag berättar om min kostomläggning så möter jag en stor nyfikenhet och intresse och man vill veta mer. Det man ser på mig är ju att jag blivit smalare och undrar hur. Jag svarar alltid att jag gått ner utan att jag egentligen har ansträngt mig. Syftet var att jag ville må bättre och viktminskningen kom på köpet. Jag vet att du sa att när min kropp kommer i balans så kommer jag att gå ner i vikt. Och så blev det. Ingen är mer förvånad än jag för på ett sätt äter jag mer än förut. 

Eftersom jag är så mycket lättare så rör jag mig mycket lättare förstås. Det betyder en på många sätt smidigare kropp och jag har haft mindre värk. Just nu testar jag försiktigt att vara utan medicin (som jag äter för min sjukdom).

Jag har haft ett stort stöd av min man Bosse som äter ungefär som jag. Han har också gått ner i vikt och tycker att han mår väldigt bra av att äta den här typen av kost. 

det var två saker som du sa som jag verkligen tog till mig…

Jag har funderat en del på varför det har gått så bra. Jag är i avsaknad av tävlingsinstinkt, lockas inte av att utmana mig själv, triggas inte av att kämpa, gå på gym eller ut i några spår…Så vad var det då? 

Jo, jag ville verkligen förändra min situation med min kropp som var stel och energilös med en hel del värk emellanåt. Men hurtiga kostråd och ”ut i spåret” uppmaningar biter inte på mig. När vi sågs och pratade så var det två saker som du sa som jag verkligen tog till mig: att inte se det som att jag utesluter, utan istället att jag tillför och att jag gör en överenskommelse med min egen hälsa om att må bättre (inte med dig som kostrådgivare eller någon annan). Det var faktiskt avgörande för min del.

Jag blir aldrig så där hungrig längre (det var då jag åt alla mackorna). Jag är noga med mina måltider och mina mellanmål för att hålla en jämn blodsockernivå. När jag av olika skäl någon gång slarvar känns det direkt. Jag går aldrig någonstans utan att ha nötter med mig. Folk tycker att jag är ”duktig” men för mig handlar det inte om duktighet. För mig handlar det om ”nödvändighet” att gå med min kropp istället för emot. 

Nu låter det som om allt är idel solsken och komplikationsfritt. Så är det inte – men det är så mycket bättre!” /Fia; Västerås

 

(5) Comments

 1. Svante says:

  Vilken fin ”vittnesbörd” … De gäller att komma igång ! Själv började jag i sakta mak bli av med vissa dåliga vanor (nästan 2 år sedan) och förstod då att det viktigaste är en bra ämnesomsättning (sätta magen i skick). Probiotika + kosttillskott var en bra början men sedan kändes det som att detta inte räcker. När man en gång börjat så 😉 Man blir beroende av att fortsätta. Skafferiena ser helt annorlunda ut, likaså tallrikarna, men nu är det lätt att låta bli vissa ”läckerheter” eftersom det inte finns något begär från hjärnan (utlöses av snabba kolhydrater, särskilt vissa glutener..) Fias beskrivning är skön att läsa, jag hoppas andra hoppar på tåget och vågar ändra sina livsvanor om dom mår dåligt. Själv har jag gått från 92 till 71 kilo, 36 till 31 tum midjemått, de får räcka (man, 52 år). Livet fortsätter som en resa mellan dålig och bra mat, men jag är säker på att många kommer att hoppa på tåget och vi kommer att se en ”revolution” inom västvärldens kostvanor, ”You just wait and see”. Det känns själviskt att tänka så mycket på vad man sätter i sig men faktum är att än i denna dag är alla butiker till 80-90 % fulla av ”skit”. So what can You do ?

  1. Tack tack för ditt fina delgivande! Det är så betydelsefullt att vi delar med oss av våra berättelser till stöd för andra!

 2. Nina says:

  Verkligen en inspirerande skildring! Själv tycker jag att jag alltid levt hyfsat hälsosamt och är otroligt (nästan sjukt intresserad enligt min omgivning) av kost och hälsa, men har/hade ändå diverse symptom och obalanser. De senaste veckorna har jag i ayurvedisk anda börjat med att dricka varmt vatten ca 45 minuter innan frukost varje morgon. Innan så har jag i åratal druckit en vetegrässhot spetsad med gurkmeja, denna tar jag numera lite senare.
  Var på en föreläsning och lyssnade på Janesh Vaidya i september och han sa att denna vattenterapi skulle åstadkomma mirakel i kroppen. Redan efter nån vecka märkte jag av en rätt stark utrensning av slem, hostade så jag nästan kräktes varje morron, men det kändes ändå att det hände positiva saker. I början av november plockade jag bort gluten helt och hållet, vilket yttrat sig i ytterligare utrensning av slem. Har dragits med ett överskott av slem i åratal och dessutom på senare tid har jag haft nässelutslag av och till. Nu känner jag att jag är på rätt väg. Ska väl tillägga att jag äter nästan helt sockerfritt, kör 5:2, och dricker nästan uteslutande kokt varmt vatten, ger en helt annan känsla i kroppen än kallt vatten.
  Har läst in mig en hel del ytterligare och låtit mig inspireras av din blogg och fb-sida och dessutom några andra bloggar om Paleo och naturligt glutenfri LCHF.
  Är 51 år och känner även att hormonerna (ev sköldkörteln?) spökar i bakgrunden, så det ska bli spännande att se hur mitt förbättrade sätt att äta kommer att visa sig.
  Tack för en inspirerande blogg!

  1. Tusen tack för att du delar med dig och lycka till!

 3. Reblogged this on Nilla's Kitchen.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: