Tomatsoppa med palsternacka och pocherat ägg

Tomatsoppa med palsternacka och pocherat ägg

Så gott! Tomatsoppa är enkel att göra och när den görs rätt kan vara det det godaste som finns… Man behöver uppnå en balans av smaker mellan sött, syrligt och fyllighet. Med pasternacka och soltorkade tomater som smaksättning och bas till soppan får man till en rikedom av mustighet och naturligt sötma.

En sördesoppa för tidiga hösten eller när som helst under året. Jag älskar för övrigt kombinationen tomat och palsternacka! Har du provat? Om inte kommer du bli förvånad. Tomat och ägg är förresten också en riktigt bra kombo… Men vill man så utesluter man ägget.

Den här soppan passar till lätt middag, lunch eller som brunchsoppa med ett pocherat ägg i varje portion. Utan ägget blir det en bra förättsoppa till flera.

Tomatsoppa med palsternacka och pocherat ägg2

Tomatsoppa med palsternacka och pocherat ägg (ca 6 port)

Tillagningstid: ca 30 min.

 • 2 burkar (ca 700-800 g) krossade tomater av bra kvalitet
 • ca 6 dl vatten
 • 1 gul stor gul lök, finhackad
 • 4 klyftor vitlök, grovhackade
 • 2 medelstora-stora palsternackor, skalade och skivade i ca 2-3 mm tjocka skivor
 • 2 tärningar grönsaksbuljong
 • 6 soltorkade tomater (ca 50 g)
 • 2 msk olivolja extra virgin
 • 2 tsk torkad timjan
 • 2 tsk torkad oregano
 • 1 krm chilliflakes eller efter smak
 • Svartpeppar och salt efter smak
 • 1 ägg per portion (kan uteslutas)
Gör så här:
 1. Hetta upp oljan i botten av en större kastrull på medelvärme. Fräs lök, vitlök och chiliflakesunder omrörning då och då tills att löken är genomskinlig och har börjat karamelliseras.
 2. Häll tomatkross och vatten i kastrullen. Smula i buljongtärningar. Tillsätt palsternacka i skivor, hela soltorkade tomater och örterna. Koka upp och låt koka tills att palsternackan är mjuk, cirka 15-20 minuter.
 3. Mixa soppan slät med stavmixer eller i blender och smaka av med salt och peppar. Spä med någon extra dl vatten om du vill ha soppan lite tunnare och värm upp soppan igen.
 4. Servera med ett pocherat ägg i varje portion och droppa lite olivolja över som en krydda och garnera med färsk timjan eller ruccola. Du pocherar äggen strax innan servering och lägger ett i varje soppskål.
 5. För att pochera ägg:
  Fyll en stor kastrull med ca 10-15 cm vatten upp från botten. Koka upp vattnet och sänk värmen så att det sjuder lätt utan att koka (fina champagne-bubblor som stiger mot ytan). Knäck ett ägg i en liten kopp eller skål och tippa försiktigt över i det sjudande vattnet. Du kan göra kanske 3 ägg åt gången för att hinna med. Förbred alla ägg knäckta i koppar och tippa i dem samtidigt. Använd en äggklocka för bästa resultat. 3-4 minuter för en rinnande äggula. 4-5 minuter för en krämig äggula. 5-6 minuter för en fast äggula. Ta upp äggen med en hålslev eller slev. Lägg försiktigt över ägget på en bit hushållspapper för att ta bort överskottsvatten.

Kommentera

Strax kan du boka tjänster och onlineprogram direkt här via hemsidan - håll utkik efter uppdateringar! Fram tills dess - klicka "SHOP" för att t.ex boka nästa onlineprogram. Avvisa

%d bloggare gillar detta: