Kladdkaka med banan (paleo, utan vitt socker)

banan och choklad kladdkaka, mjölkfri, sockerfri, glutenfri, paleo 2

Det här blev riktigt gott! Snyggt också med bananskivor som dekoration 🙂

Banan och choklad-kladdkaka utan vitt socker, mjölkprodukter eller mjöl ens. Kakan är faktiskt helt mjölfri. Banan är en bra ingrediens i bakverk utan gluten och socker eftersom att stärkelsen i bananen hjälper till att binda ihop och sötman gör att det behövs mindre eller ingen annan tillsatt sötning (i denna har jag använt några dadlar).

Choklad passar ju bra med banan och jag provade att få till en kladdig variant som skulle smaka gott både till vardagsfikat och som lyxig dessert.

banan och choklad kladdkaka, mjölkfri, sockerfri, glutenfri, paleo

Banan och chokladkladdkaka

Det här blir en ganska liten, tunn kaka men dryg. Om du vill kan du dubbla receptet och baka i en större form.

  • 2 ägg
  • 50 g kokosolja
  • 1 medelstor-stor helt mogen och helst övermogen banan (brun eller fläckig) + några skivor till dekoration (valfritt).
  • 4-5 medjooldadlar eller 6-7 färska dadlar
  • 1/2 dl kakao
  • 1 krm salt
  • 1 krm vaniljpulver (kan uteslutas)

Värm ugnen till 175°C och smörj en liten bakform (ca 20 cm) med kokosolja. Mjöla med antingen kakao, kokosflingor eller rismjöl. Mixa banan, ägg, kokosolja och dadlar i matberedare eller med stavmixer till en jämn och slät smet. Tillsätt kakao, vaniljpulver och salt och mixa igen tills att allt kombinerats och smeten är klumpfri. Häll smeten i formen och släta till ytan med en slickepott. Dekorera med bananskivor. Pensla bananskivorna med lite agave om du vill att de ska vara extra glansiga. Grädda i mitten av ugnen i ca 13-17 min lite beroende på hur stor formen är, hur mogen och stor bananen var osv. Håll koll (!) helt enkelt och ta ut kakan när den har ”stannat” i kanterna och har börjat stanna i mitten men fortfarande är lite kladdig. Servera kakan ljummen eller kall.

Annonser