Brunch Detox dryck Frukost Gröna kuren Mjölkfritt Paleo Raw food SCD-vänliga recept Vegan/Växtbaserat

Cashewmjölk – på 2 minuter!

Cashewmjölk (vegan raw food)1

Det är så lätt att göra cashewmjölk och väldigt praktiskt. Perfekt på morgonen till frukosttallriken med müsli eller gröt om man inte har annan vegetabilisk mjölk hemma. Har man torkade cashewnötter i skafferiet tar det bara 2 minuter att få till en gräddig och god cashewmjölk som man inte behöver sila och hålla på med.

Det är bara att mixa nötter och vatten i en mixer/blender ett par minuter och njuta direkt. Blendern/mixern bör vara minst 700 Watt stark. Har man en svagare mixer/blender kan man behöva bötlägga nötterna först och köra dem med vattnet några minuter extra.

Cashewnötter är som alla nötter näringsrika och särskilt på vitamin E, fosfor, några av B-vitaminerna, Järn, magnesium, zink och kalium. Cashewnötter är även en bra källa till vegetabiliskt protein.

Den här hemmagjorda varianten på cashewmjölk som du inte silar (vilket du naturligtvis kan göra om du föredrar det) blir extra mjuk och fyllig. Man behåller alltså nötfibrerna som finfördelas ordentligt som bidrar med en gräddig känsla på mjölken. Jag tycker att det blir godare än om man silar bort fibrerna med silduk som annars är vanligt när man gör nötmjölk på t.ex. mandel.

Cashewmjölk (vegan raw food)

Att dricka ett kallt glas cashewmjölk som det är, är faktiskt ganska uppfriskande samtidigt som det är näringsrikt och lite mättande (ungefär som vanlig mjölk också är)! Smaksätt med kakao och en bit färsk dadel för en smarrig vegansk chokladdryck.

Titta på en video från min instagram hur du gör här:

https://instagram.com/p/0AAPiZoEJ_/?modal=true

Recept Cashewmjölk

 • ca 0,5-0,75 dl cashewnötter
 • 4-6 dl vatten

Valfritt (Jag tillsätter ofta en gnutta vaniljpulver och en tsk agave)

 • 1 – 2 tsk agavesirap, lönnsirap eller en bit färsk dadel (eller söta efter smak)
 • 1 krm vaniljpulver

Andra förslag på smaksättning:

 • 1 tsk kardemumma, 1 tsk kanel, 1 krm torkad ingefära
 • 1 msk kakao + 1 dadel eller 1 msk agavesirap för chokladmjölk
Gör så här:

Mixa cashewnötter och vatten. Börja på en låg hastighet och en mindre mängd vatten och öka hastigheten till max. Fortsätt att mixa i ca 2 min eller längre tills att cashewnötterna har finfördelats och mjölken är helt slät. Tillsätt smaksättning och mixa lite till. Smaka av och justera konsistensen med mer vatten om du vill ha en tunnare mjölk eller med mer sötma. Kanske en knivsudd salt om du tycker att det passar. Servera.

ANMÄRKNINGAR:
* Använd mer eller mindre cashewnötter beroende på om du vill ha mjölken krämig eller tunnare. Du kan enkelt dubbla eller halvera receptet.

Mjölken håller sig ungefär 3-4 dagar i kylskåp.

(7) Comments

 1. Caroline says:

  Man behöver alltså inte blötlägga nötterna först?

  1. Nej inte för konsistensens skull!

   1. Marie says:

    Blötläggning var nytt för mig för några månader sedan. Men det gör att man tar upp näringsämnen lättare mm. Jag tålde inte hasselnötter tidigare men kan nu äta bötlaggda utan problem. Här är en länk om vad som händer under blötläggning och hur man gör.http://www.undervarttak.se/blotlagga-notter-och-froer/
    Tack för en fantastisk sida.😃

 2. […] 7. Cashew Cashewmjölk innehåller mycket magnesium och kalcium samt har en lägre total fetthalt än många andra nötter. Den är dessutom mycket rik på koppar, som är involverat i flera viktiga kroppsfunktioner, däribland utveckling av ben och bindväv.  Kan drickas kyld, användas i smoothies, cocktails eller till frukostgröten. Du kan även snabbt göra din egen. Hitta recept här. […]

 3. […] Vill du göra egen nötmjölk? Du hittar recept på mandelmjölk här, recept på hasselnötsmjölk här och recept på cashewmjölk här. […]

 4. […] bär som topping. Gud så gott det var med jordgubbar! Jag serverar ofta min gröt med hemmagjord cashewmjölk – klar på 2 […]

 5. […] kokosmjölk, hälften vatten för en len och gräddig konsistens. Eller så gör jag min egen cashewmjölk och håller konsistensen lite tjockare än de blaskiga och vattniga varianter man kan köpa i […]

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: