Annonser

Cashewmjölk – på 2 minuter!

Cashewmjölk (vegan raw food)1

Det är så lätt att göra cashewmjölk och väldigt praktiskt. Perfekt på morgonen till frukosttallriken med müsli eller gröt om man inte har annan vegetabilisk mjölk hemma. Har man torkade cashewnötter i skafferiet tar det bara 2 minuter att få till en gräddig och god cashewmjölk som man inte behöver sila och hålla på med.

Det är bara att mixa nötter och vatten i en mixer/blender ett par minuter och njuta direkt. Blendern/mixern bör vara minst 700 Watt stark. Har man en svagare mixer/blender kan man behöva bötlägga nötterna först och köra dem med vattnet några minuter extra.

Cashewnötter är som alla nötter näringsrika och särskilt på vitamin E, fosfor, några av B-vitaminerna, Järn, magnesium, zink och kalium. Cashewnötter är även en bra källa till vegetabiliskt protein.

Den här hemmagjorda varianten på cashewmjölk som du inte silar (vilket du naturligtvis kan göra om du föredrar det) blir extra mjuk och fyllig. Man behåller alltså nötfibrerna som finfördelas ordentligt som bidrar med en gräddig känsla på mjölken. Jag tycker att det blir godare än om man silar bort fibrerna med silduk som annars är vanligt när man gör nötmjölk på t.ex. mandel.

Cashewmjölk (vegan raw food)

Att dricka ett kallt glas cashewmjölk som det är, är faktiskt ganska uppfriskande samtidigt som det är näringsrikt och lite mättande (ungefär som vanlig mjölk också är)! Smaksätt med kakao och en bit färsk dadel för en smarrig vegansk chokladdryck.

Titta på en video från min instagram hur du gör här:

Recept Cashewmjölk

  • ca 0,5-0,75 dl cashewnötter
  • 4-6 dl vatten

Valfritt (Jag tillsätter ofta en gnutta vaniljpulver och en tsk agave)

  • 1 – 2 tsk agavesirap, lönnsirap eller en bit färsk dadel (eller söta efter smak)
  • 1 krm vaniljpulver

Andra förslag på smaksättning:

  • 1 tsk kardemumma, 1 tsk kanel, 1 krm torkad ingefära
  • 1 msk kakao + 1 dadel eller 1 msk agavesirap för chokladmjölk
Gör så här:

Mixa cashewnötter och vatten. Börja på en låg hastighet och en mindre mängd vatten och öka hastigheten till max. Fortsätt att mixa i ca 2 min eller längre tills att cashewnötterna har finfördelats och mjölken är helt slät. Tillsätt smaksättning och mixa lite till. Smaka av och justera konsistensen med mer vatten om du vill ha en tunnare mjölk eller med mer sötma. Kanske en knivsudd salt om du tycker att det passar. Servera.

ANMÄRKNINGAR:
* Använd mer eller mindre cashewnötter beroende på om du vill ha mjölken krämig eller tunnare. Du kan enkelt dubbla eller halvera receptet.

Mjölken håller sig ungefär 3-4 dagar i kylskåp.

Annonser

  1. Pingback: 9 alternativ till komjölksprodukter | Kurera.se

  2. Pingback: 5 alternativ till komjölk – en miniguide | Kurera.se

  3. Pingback: Havregrynsgröt med lyx… | Nilla's Kitchen

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Klicka "SHOP" för att t.ex boka nästa onlineprogram. Avvisa

%d bloggare gillar detta: