Annonser

Banankola (naturgodis, vegan, utan vitt socker)

banankola (vegan, sockerfi, naturgodis)1 You’re in for a treat! Kan det här receptet revolutionera godistillverkningen i världen? Inte omöjligt… Stora ord, jag vet men jag är så glad att kunna dela det här receptet som så är enkelt, smart och gott. Jag älskart’! Ett godis som du kan göra  själv med en enda ingrediens! banankola (vegan, sockerfi, naturgodis)2 När jag var i Brasilien för ett par-tre veckor sedan så fick jag smaka ett naturgodis som är vanligt där. Bananada kallas det och säljs i butiker överallt. En variant med tillsatt socker och en variant helt utan. Man kunde även hitta bananada smaksatt med kanel. När jag såg på förpackningarna att det stod tillverkat av 100% banan blev jag verkligen nyfiken och ville ge mig på ett försök att göra godiset själv. Jag sökte på nätet, både på engelska och portugisiska, men hittade inte några helt tydliga recept, inte ens på portugisiska. Jag lyckades lista ut tekniken tillslut med hjälp av en video på youtube. Nu när jag lägger ut receptet här blir det den första versionen på svenska! banankola (vegan, sockerfi, naturgodis)3Det här måste du bara prova! Mjuk och seg banankola med fruktig smak och lite karamellig ton. Alla kommer älska den, både stora och små! Jag satte ihop en egen video med receptet så att man lätt kan se och får en känsla för hur man gör. https://www.youtube.com/watch?v=S1h1lvGLP2U

Banankola – recept

Det tar en stund att koka ihop kolan så det är värt att göra en stor sats på en gång. Jag använde 1 kg övermogen banan (vikt utan skal). Tips: Sätt på bra musik eller lyssna på något bra radioprogram i lurar under tiden du rör i kolan och den kokar ned.

 • drygt 1 kg övermogen (brun eller fläckig) banan
 • Förslag på smaksättning (prova gärna naturell dock första gången du gör receptet): vaniljpulver, kanel eller med lakritspulver för bananlakrits.
Gör så här:

Se filmen med instruktioner här…

 1. Mixa bananen slät och koka upp bananpurén i en tjockbottnad kastrull på låg värme.
 2. Låt sjuda på låg värme under konstant omrörning. Använd något platt att röra med som du lätt kan skrapa botten med. Jag använde en platt stekspade. Efter ett tag börjar massan att sluta skvätta när den kokar, då kan du höja värmen något.
 3. Fortsätt att sjuda och röra tills att bananmassan har kokat ned och blivit seg i konsistensen. Var modig och låt massan koka ned så mycket som möjligt och bli riktigt klibbbig, ungefär som tuggummi. Det krävs att du rör och skrapar botten av kastrullen rejält på slutet medan kolamassan fortsätter att koka ned och sega till sig. Hela processen tar ca 60 minuter.

  OBS, viktigt! Våga låt kolan bli riktigt, riktigt seg. Den stelnar inte mycket i kylen utan den ska bli så seg som den ska vara redan i kastrullen mot slutet av kokotiden. Det kan ta längre tid än 60 min första gången du provar receptet (tiden varierar lite beroende på konsistensen på bananen och din spis) innan du får in känsla för hur hög temperatur du kan använda. Färgen på den färdiga kolan kan också variera beroende på hur mogen bananen är och hur den oxiderar och karamelliseras. Ju längre du hettar upp den, desto mörkare blir den. Som sagt, kleta med den lite extra i kastrullen mot slutet så att den blir riktigt seg (som tuggummi).

 4. Platta ut massan mellan bakplåtspapper till ca 3-4 mm tjock. Kyl i ca 30-40 min och skär upp banankolan i rutor eller fina bitar.
 5. Jag toppade med kakaonibs och fruktströssel från urtekram.

banankola (vegan, sockerfi, naturgodis)

Annonser

 1. Åhh ser ju magiskt gott ut!! Måste testa någon dag. Blir det lätt bränt tro, menar måste man stå och röra hela tiden !?
  😛

 2. Pingback: Som en död man | Fröken Loo´s Hälsoinspiration

 3. Anna

  Åh detta måste jag testa!! Har du testat att koka bananen i micron istället för på spisen? Tänkte att det kanske kunde funka så det går snabbare. Vad tror du? 🙂

 4. banivani

  Testade detta igår. Fick inte alls en sån fin färg – mina blev vad man om man vill vara snäll kan kalla för chokladfärgade och om man vill vara elak ett helt annat ord. 😉 Tror det beror jättemycket på hur mogna bananerna är? Mina var tyvärr inte superprickiga, men jag körde ändå. Stod och rörde i säkert 70 minuter, fick nästan blåsor på händerna pga träslev. Den sista stunden när den blivit riktigt kletig är svårrörd, man står mest och lyfter klumpen och släpper den liksom, så jag tyade inte att hålla på längre. Hade kanske kunnat få den lite lite segare – nu blev den mest mjuk tycker jag, inte särskilt seg tyvärr (hade gärna sett mer seghet). Håller ihop dock. Smakar – banan. Alltså, du kan inte tänka att det är annat än banan. Det är absolut inte äckligt! Men frågan är om det är värt 70 minuter framför spisen när jag kunde koka knäck istället, om ni förstår. 😉 Ska dock testa en gång till med lakrits. Och mognare bananer, det kanske gör skillnad för konsistensen också. 🙂 Har fått blandade recensioner på jobbet, men bara 1/5 som kan tänka sig att stå och röra i en timme ska jag säga. Kul recept att prova iaf! Tack! 😀

 5. Veronica

  Det här är precis min kopp té, ett superroligt och annorlunda recept! Kommentaren ovan att det bara smakar banan fick mig att fundera på att tillsätta en gnutta lönnsirap, lite Lucuma och vanilj. Lucuma gifter sig verkligen med banan. Återkommer med kommentar när jag köpt bananer och gjort ett försök. 🙂

   • Veronica

    Jodå, det förstår jag. 😀 Kul att utveckla den knäckiga smaken lite bara. Tack för tipset om kokossocker nedan. Då hoppar jag det. Jag bjöd på kolorna på jobbet idag och de gick hem där också!

 6. Veronica

  Den blev god, lite som mjuk knäck och gick verkligen hem hos barnen! 😊 Jag skulle också gärna få den lite segare dock. Jag rörde i 80 min och den hade inte kunnat vara på längre utan att brännas. Ska prova igen och göra den något onyttigare genom att tillsätta kokossocker, vilket borde ge ett lite segare mer kolalikt resultat. Riktigt kul recept och jag kommer definitivt att göra det igen med lite olika smaksättning.

 7. alwine mattsson

  Hej,efter som jag inte äter något socker,gjorde jag dessa igår jätte gooda.toppen tack. Har du mera av detta slag dela gärna med dig.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Klicka "SHOP" för att t.ex boka nästa onlineprogram. Avvisa

%d bloggare gillar detta: